Fontos sikerrel javított a Veszprém

2023.02.23. 20:31

Nenadicsot kitették a csapatból, ed-Dera viszont 12 gólt lőtt

Izgalmas meccsen megérdemelten gyűjtötte be a pontokat a Telekom Veszprém csütörtökön a kézilabda Bajnokok Ligájában.

Horváth Gábor

Komoly küzdelemben dőlt el a pontok sorsa

Fotó: Penovác Károly/Napló

Telekom Veszprém-FC Porto 32-30 (15-14)

Veszprém Aréna, 5110 néző. V.: A. Konjicanin, D. Konjicanin (bosnyákok). Telekom Veszprém: Corrales – VAJLUPAU 4, Ilic Z. 2, PESMALBEK 3, Ligetvári, LAUGE 6, Elísson 2. Csere: Mahé 1, ED-DERA 12, A. NILSSON 2, Sipos, Lukács P., Gasper Marguc, Strlek. Edző: Momir Ilics.

FC Porto: FRANDSEN – AREIA 6, Thurin 1, Silva 3, ITURRIZA 5, Laeso 1, Fernandes 3. Csere: Mitrevski (kapus), Diocou, Valdés, SALINA 5, Magalhaes 3, Cruz 3, Sousa. Edző: Magnus Andersson.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 0/0, ill. 2/0.

Petar Nenadics nélkül készült utolsó hazai meccsére a BL idei csoportkörében a Veszprém. A szerb irányító nem volt sérült, a klub csütörtöki bejelentése szerint fegyelmi okok állnak a háttérben, a játékos nem látogathatja az edzéseket, és nem is léphet pályára mérkőzéseken. Nenadics legutóbb (és valószínűleg utoljára) a múlt heti Magdeburg elleni idegenbeli találkozón húzta fel a bakonyiak mezét, tehát Németországban történhetett az a bizonyos fegyelmezetlenség, ami miatt csapaton kívül találta magát a szerb.

Fontos összecsapásra készült egyébként a Veszprém, amely két BL-vereséget (a GOG és a Magdeburg ellen maradt alul a gárda) követően szeretett volna javítani. A Telekom az A csoport harmadik helyéről, a Porto az utolsó, nyolcadik pozícióból várta a meccset.

Kicsit görcsösen kezdtek a hazaiak, nehezen született meg az első gól, szerencse a Porto sem brillírozott ezen időszak alatt, 4. perc: 1-1.

Frandsen sorban védte a veszprémi lövéseket, a 8. percben 3-3-at mutatott az eredményjelző. Ezt követően először vezetett a házigazda, amely gyorsan növelte előnyét, mert a portugálok támadójátéka „megállt”, 6-3.

Továbbra is rendkvül pontatlanul céloztak a vendégek, 8-4 volt az állás, amikor Anderson időt kért. A pályára visszatérve Lauge kínai figurából szerzett gólja emelte a hangulatot az arénában, kezdtek felpörögni a bakonyiak, 9-4.

A Porto ezt megakadályozandó 7 a 6 elleni játékra állt át, ebben pedig eredményes volt, 10-8.

Lukács Péter is pályára került, jól reagált a Veszprém, amely visszavette az irányítást. Ebben segített, hogy Corrales hetest védett. Ismét négy gól volt a különbség, a hajrá viszont a Portóé volt, amely mínusz egyre zárkózott fel a dudaszóig.

A második játékrész elején egalizált a portugál csapat, ráadásul a hazaiak elszámolták magukat, többen léptek pályára, ennek pedig kiállítás lett a jutalma. A Porto ezt kihasználta, 15-17.

Ezután a Veszprém került emberelőnybe, amit remekül játszott le, Ilic Zorán üres kapus gólja után 18-17 állt az eredményjelzőn. Ed-Dera remekelt támadásban, de a vendégeknél is akadt jó teljesítmény, 19-20.

Lüktetett a találkozó, hol az egyik, hol a másik alakulat vezetett, 43. perc: 22-21. Úgy tűnt, a Veszprém kerül ismét lépéselőnybe, ed-Dera vezérletével kettőre nőtt a különbség. Lauge találatát követően 26-23-ra alakult az állás, időt kértek a vendégek.

Corrales védett nagyot, mikor a Porto mínusz egyre zárkózhatott volna. A vendégek még nem adták fel, de a változatosan és hibátlanul tüzelő ed-Derával továbbra sem bírtak, biztosan tartotta a két-három gólos előnyt a házigazda.

Négy és fél perccel a vége előtt időt kért a Porto, a folytatásban mindkét oldalon elhalt egy akció, majd Areia talált be, 31-29. Ed-Dera viszont meglőtte 12. gólját, s ezzel eldőlt a meccs.

A Veszprém így a harmadik helynél már nem végezhet rosszabb pozícióban, az utolsó körben a Paris SG vendége lesz a csapat.

Momir Ilics: – Fontos győzelmet arattunk. Külön öröm, hogy a csapat megmutatta igazi arcát, jól játszott. Teljesen persze nem lehetek elégedett, hiszen akadtak hibák, de boldog vagyok. Köszönjük a szurkolók támogatását! Folytatjuk a munkát, igyekszünk visszatérni a korábbi formánkhoz.
Magnus Andersson: – Ez volt az utolsó esélyünk a továbbjutásra, de veszítettünk. A védekezésünk nem működött a meccs elején, de a 7 a 6 elleni játékkal visszajöttünk a meccsbe. A folytatásban sajnos több buta hibát is vétettünk, ami megpecsételte a sorsunkat. Összességében büszke vagyok a csapatomra, amely nagyot küzdött, mindent megtett a sikerért.
Jehja ed-Dera: - Köszönjük a szurkolást, nagyon fontos meccs előtt álltunk, és a közönség mindent segítséget megadott nekünk. Nem volt könnyű dolgunk, főleg a 7 a 6 elleni játékkal szemben kellett mindent beleadnunk. Nagyon akartunk és sikerrel is jártunk, elindultunk azon az úton, amely a régi formánk visszanyeréséhez vezet.

Rui Silva: - Tudtuk, hogy nagyon kemény Veszprémben játszani és nem mi vagyunk az esélyesek, de ez volt az utolsó alkalom arra, hogy életben tartsuk továbbjutási esélyeinket. Igyekeztünk mindent megtenni a meccsen, rosszul kezdtünk, de nagyot küzdöttünk, apróságok döntöttek a hazaiak javára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!