Tud verekedni, tud küzdeni

2023.07.19. 09:50

Európa trónján a várpalotai lány

Európa-bajnoki címet szerzett a várpalotai Főnix Dojo versenyzője, Kis Mónika, aki fiatalon valósította meg egyik legnagyobb álmát.

Horváth Gábor
Kis Mónika a debreceni Eb-sikert követően
Fotó: Főnix Dojo

- Tizenegy évvel ezelőtt kezdtem karatézni, azóta voltaképpen arra várok és készülök, hogy nagy versenyeket nyerjek. Az elmúlt egy esztendőben rengeteget edzettünk az Európa-bajnokságra, sokat dolgoztam az edzőmmel és a szüleimmel – nyilatkozta lapunknak Kis Mónika, aki ifjúsági korcsoportban mérette meg magát a hazai rendezésű kontinenstornán.

A sinkiokusin Európa-bajnokságnak Debrecen adott idén otthont, 18 ország több mint félezer karatésa igyekezett minél jobb helyezést szerezni a rangos viadalon. A résztvevők - U16-as, U18-as és U20-as korosztályokban - két napon át léptek tatamira mintegy száz bíró irányítása mellett.

A Várpalotai Bányász SK Főnix Dojo csapatát két versenyző képviselte az Eb-n, Kis Mónika és Ludszky Tamás utazott Debrecenbe.

Kis Mónika szerencsés volt a sorsoláskor, erőnyerőként kezdett, a következő körben viszont, mint később kiderült, pályafutása egyik, ha nem a legnagyobb küzdelmét kellett vívnia. Litván ellenfele kőkemény riválisnak bizonyult, de Mónikát sem kellett félteni a küzdelemben, amely hosszabbításban dőlt el a magyar lány javára. A várpalotai karatés taktikusan őrölte fel ellenfele erejét, ő maga pedig gyorsan regenerálódott, mert a következő körben magabiztosan győzte le ukrán riválisát és a döntőben sem lehetett megállítani, komoly fölénnyel bizonyult jobbnak a lengyel versenyzőnél. Kis Mónika Európa-bajnok lett az ifjúsági nők 55-60 kilogrammos súlycsoportjában, neki szólt a magyar Himnusz! Természetesen hatalmas volt az öröm és az ünneplés.

- Remekül éreztem magam, nagy boldogsággal töltött el, hogy a dobogó legmagasabb fokára léphettem az Európa-bajnokságon – tekintett vissza a fiatal Eb-győztes, aki megerősítette: litván ellenfele volt a legerősebb, az a küzdelem döntőnek illett be. A győzelem nemcsak a továbbjutás szempontjából volt fontos, új erőt és magabiztosságot adott neki.

Mónika idén második Eb-érmét szerezte, nemrég egy másik világszervezetnél ezüstig jutott.

A sinkiokusin szakágról tudni kell, hogy a küzdelem nagyon kemény, teljes erővel mennek a támadások. A versenyzők minimális védőfelszerelést hordanak, az utánpótlásban természetesen többet, de ahogy haladnak előre, egyre kevesebb a kötelező elem a ruházaton. Mónika kérdésünkre elmondta: nem féltik a szülei, mert tudják, hogy alaposan fel van készülve. Most pedig már nemcsak a szülei és edzői vannak ezzel tisztában, mindenkinek bebizonyította, hogy nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is megállja a helyét.

A Főnix Dojo másik Eb-résztvevője, Ludszky Tamás a legjobb nyolc között fejezte meg a debreceni tornát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!