Diákolimpia

2018.06.20. 20:12

A sár és az eső sem lehetett akadály a veszprémi kerékpárosoknak

Diákolimpiai és magyar bajnoki címeknek örülhettek a Veszprémi Kerékpáros Egylet (VKE) képviselői az elmúlt időszakban.

B. Virág Rita

A friss bajnok Fülöp Ádám és csapattársa, Zoboki Péter Fotó: sportre.com

Nagykovácsi adott otthont a mountain bike maraton magyar bajnokságnak.

Mivel a versenyt megelőző éjszaka vihar söpört át a pálya nyomvonala mentén, a szervezőknek több helyen módosítani kellett az útvonalon és kisebb szakaszokat ki is kellett vennie. Reggelre az időjárás megnyugodott, de a rajtot jelző sípszóval egy időben ritkán látott, közel egy-órás felhőszakadás változtat-ta sártengerré a teljes versenytávot.

A friss bajnok Fülöp Ádám és csapattársa, Zoboki Péter Fotó: sportre.com

A korcsoportok közös rajtja után a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team felnőtt versenyzője, Zoboki Péter, amikor látta, hogy az első helyen haladó versenyző olyan ritmust váltott, amit nem tud tartani, inkább az U19-es bajnoki címért folyó csatában fölényesen vezető csapattársával, Fülöp Ádámmal maradt és együtt estek-keltek tovább a saras pályán. Végül Ádám a junior korosztályban megszerezte az aranyérmet.

– A bajnoki címért jöttem, de nem örültem ennek az időjárásnak. A sokadik esésnél már sok minden megfordult a fejemben, még jó hogy Peti ott volt és tartotta bennem a lelket – mondta el Fülöp Ádám a verseny után.

– Igazi csapatként működtünk. Peti nem bajnoki távon indult, hanem a rövidebb, 50 kilométeres szakaszon, amin a juniorok küzdöttek a bajnokságért. Nagyon jó döntést hozott a csapat érdekében, hogy inkább együtt haladnak tovább. A szabályok szerint műszaki segítséget a pálya 99 százalékán csak másik kerékpáros adhat, külső segítség nem vehető igénybe. Ilyen mostoha időjárási körülmények között egy végtelenségig kikönnyített, nagyrészt karbon kerékpár rengeteg alkatrésze egy nagyobb esésnél komolyabban megsérülhet. Nyerget, kereket vagy például cipőt is cserélhettek volna, ha Ádámmal történik valami – elemezte Toldi Tamás csapatvezető az extrém helyzetet.

Fülöp Ádám aranyérme mellé Zoboki Péter elite és Németh Roland masters 2-es kategóriában vehetett át ezüstérmet.

A mountine bike diákolimpia országos döntőjét Tamásiban bonyolították le, A VKE akadémiája, a Veszprém Cycling Academy utánpótlás- programjában részt vevő több gyerek is érdekelt volt ezen a viadalon.

B kategóriában a nemesvámosi Petőfi iskola két kisdiákja, Simon Varga Fanni (U9) és Pandúr Levente (U13) egyaránt veretlenül jutott el a döntőbe. Utóbbi sajnos a fináléban nem járt szerencsével, megcsúszott és fának csapódott, kénytelen volt feladni a versenyt.

Simon Varga Fanni viszont hatalmas csatában a nála idősebb bringásokkal küzdve ezüstérmet szerzett.

A kategóriában a VKE sportolói kiválóan szerepeltek. Diákolimpiai bajnoki címet szerzett a veszprémi Kossuth iskola színeiben Trócsányi Laura az U17-eseknél, valamint a Balatonalmádi Magyar–Angol Tannyelvű Gimnáziumból Hebling Vili (U19).

Ezüstéremnek örülhetett remek teljesítménnyel a veszprémi Simonyi diákja, Orosz Lili (U15), illetve a balatonalmádi Györgyi Dénes általános iskolából Kiss Ádám (U15) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!