Középdöntőbe jutni

2018.01.10. 20:32

Varasdon szombaton Dániával kezd a magyar együttes

A csoportkörből való továbbjutás a magyar férfi kézilabda-válogatott célja a pénteken kezdődő horvátországi Európa-bajnokságon.

B. Virág Rita

Ljubomir Vranjes magyar szövetségi kapitány a realitásokról is beszélt Fotó: MTI

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség, ahol többek között Kocsis Máté a szövetség elnöke, Ljubomir Vranjes a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Lékai Máté irányító és Marosi László, az MKSZ alelnöke is beszélt.

Tavaly a világbajnokságon még Javier Sabate irányította a nemzeti csapatot, akivel sikerült kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt is. Azóta viszont nemcsak új szakvezető került a csapat élére, hanem a gárda nagy része is kicserélődött.

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitánynak teljesen új együttest kellett építenie, hiszen azóta lemondta a válogatottságot Nagy László, Iváncsik Gergő, Zubai Szabolcs, Ilyés Ferenc, valamint Fazekas Nándor, visszavonult Iváncsik Tamás és Gulyás Péter is. Talán épp ezért minimális célokat tűztek ki az újjáalakuló magyar csapat elé a szövetségben.Kocsis Máté azt mondta, a középdöntőbe jutás az elvárás, vagyis, hogy a három csoportmérkőzésen (Dánia, Spanyolország, Csehország) túl további három találkozót vívjon az együttes. Elárulta azt is, hogy plusz prémium ezért a szereplésért nem jár, a nyolcadik helyezés megszerzésért viszont már igen.

Ljubomir Vranjes magyar szövetségi kapitány a realitásokról is beszélt Fotó: MTI

Örömmel üdvözölte az új szövetségi kapitány bátorságát, aki nyitott arra, hogy minél több fiatalt, tehetséget beépítsen a válogatottba.

Marosi László alelnök arról beszélt, még az út elején járnak a fiatalításban, de már a következő évi világbajnokságot is szem előtt kell tartaniuk. Ez azt jelenti, ha a magyar csapat bejut a középdöntőbe könnyebb ellenfél vár majd rá a nyári világbajnoki selejtezőben.

– Az egyik legfontosabb célunk az olimpiai kvalifikáció, vagyis a tokiói 2020-as ötkarikás játékokon való részvétel – emlékeztett rá az egykori kiválóság.

Magyarul köszöntötte a megjelenteket Ljubomir Vranjes. A szakvezető elmondta, nehéz csoportba kerültek, de megtesznek minden tőlük telhetőt.

– Jól felkészültünk, a játékosok alig várják, hogy elkezdhessék a tornát – jelentette ki.

A mindig mosolygós, svéd–szerb szakember hozzátette, remek a hangulat a csapatban, rengeteget gyakorolták a védekezést és a gyors lerohanásokat. Úgy vélekedett, tavaly őszhöz képest egyértelmű a fejlődés, hiszen minden játékos tudja, és tisztában van a szereplével.

– Nincs veszíteni valónk az első mérkőzésen Dániával szemben, ha győztesen hagynánk el a pályát az óriási lendületet adhatna a folytatásra – szögezte le. – Jelenleg a realitás az, ha a dán, horvát, francia, német, spanyol válogatottakkal kerülünk szembe, akkor nincs esélyünk egy olyan meccsen, ahol mindkét fél száz százalékot nyújt. Persze ettől még mindent elkövetünk a továbbjutás érdekében.

A csehekről szólva kifejtette, a zászló a magyaroknak áll, viszont arról jobb nem beszélni, mi történik akkor, ha rossz napot fognak ki, és esetleg a csehek megtáltosodnak. Lékai Máté, a Telekom irányítója arról beszélt, már javában készülnek a nyitómérkőzésükre Dánia ellen.

– Tisztában vagyunk vele, hogy ők az olimpiai címvédők, de ha emlékeim nem csalnak, akkor tavaly a világbajnokságon mögöttünk végeztek – utalt arra, hogy januárban óriási bravúrral Magyarország legyőzte Dániát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!