Két hang, két lélek

2018.03.18. 08:00

Rost Andrea lányával, Harazdy Eszterrel indul turnéra

Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter ad közös koncerteket márciustól a fővárosban és vidéken több településen.

Varga Róbert

Rost Andrea mindig is szerette volna megtudni, milyen lehet filmszínésznőnek lenni Fotó: archív

A rendhagyó esten nem- csak énekelnek, hanem beszélgetnek is egymással, művekről, hangokról, lélekről, és különleges produkciókkal készülnek.

A zongorakísérő pedig nem más, mint Harazdy Miklós.

Anya és lánya, 2 hang, 2 lélek a címe annak a koncertnek, amelyben a világsztár, Kossuth-díjas operaénekes, Rost Andrea lányával és korábbi férjével, Eszter édesapjával lép fel. Turnéra indultak. Ebből az alkalomból Rost Andreát kérdeztük arról, miként született meg az est, miért támogatja azt, hogy a szülők ne saját maguk lenyomataként tekintsenek gyermekeikre, és mi vonzza a film világa felé.

Miért született meg a turné?

- A lányom elvégezte a zeneművészeti egyetemet, hosszas fejlődési perióduson ment keresztül, hogy ne az én árnyékomban legyen operaénekes. Látom benne az erőt, elhivatottságot, az alázatot a művészet iránt. Ő nagyon színes egyéniség, keresi a muzsikában is ezt. A klasszikus stílus mellett másfajta műfajban, az elektronikus zenében is képviseli, megjeleníti az alkotói szabadságot, a gondolatait, érzéseit. Nem szerettem volna soha, hogy az én lenyomatomként boldoguljon, s azt, hogy ő miként fogalmaz a zenében, utazik a stílusokban, így meg tudjuk mutatni.

Rost Andrea mindig is szerette volna megtudni, milyen lehet filmszínésznőnek lenni Fotó: archív

Anyai segítség ez?

- Néha azt mondják rólunk, olyanok vagyunk külsőre, mint két tojás, de különbözünk, sok mindent másképp látunk, élünk meg. Független alkotóként tekintünk egymásra, ez a különbözőség szerintem izgalmas. Minden szülőnek fontos a gyermeke érvényesülése, helye, boldogsága a világban, de úgy vélem, senkinek sem szabad erőltetni, hogy az ő nyomására foglalkozzon bármivel is. Érdekes megvalósulása ennek a koncertnek, hogy a klasszikus áriák, közös dalok mellett az ő zenei világa, szerzeményei is megjelennek ezen az esten.

Mennyire lesz kitalált, illetve spontán az önök egymás közötti beszélgetése a színpadon?

- Nem lesz előre megírt szöveg, de kitaláljuk, megbeszéljük a témákat, hogyan és mit mondunk, illetve milyen hangulatot szeretnénk adni egy-egy blokkhoz. Amit megosztunk az alkotó titokból, az két lélek és két hang. Anya és lánya. Ezért is hálás vagyok az égnek, hogy Esztert adta nekem.

Gyakorlatilag egy családot láthatunk színpadon. Elfelejtődik ez a koncert közben?

- Szinte teljesen, hiszen ilyenkor csak a zene, a zeneszerző és a mű létezik számunkra a színpadon. Jó a kapcsolatunk egymással, így is készülünk nagy várakozással erre a turnéra.

Harazdy Eszter elvégezte a zeneművészeti egyetemet

Miközben nemrég azt olvastam valahol, hogy ön pedig filmezni szeretne már végre egyszer az életében.

- Kiskoromtól kezdve mindig is szerettem volna megtudni, milyen lehet filmszínésznőnek lenni, kipróbálni magam a kamera előtt. Ebben látnék még nagy kihívást, hiszen az énekléstől gyakorlatilag mindent megkaptam. Talán lesz egyszer egy rendező, aki filmszínésznőként is számít rám. Mostanában ezt elmondom gyakrabban is, hátha olvassák.

Gondolom, egy jó erős drámai filmszerepben kipróbálná magát, az operai hősnők a színpadon úgyis sokszor meghalhatnak...

- Kijutott belőle, de én alapvetően vidám és jókedvű vagyok, s így akár lehetne választani rám egy vidám filmszerepet is. Ha pedig köze lehet a zenéhez, akkor az már álmaim feletti.

Ha valaki ma odamenne önhöz, hogy opera-énekesnő szeretne lenni, mit mondana neki?

- Ez a pálya egész embert kíván, sok erő szükséges hozzá, áldozatokkal, lemondással, kihívásokkal jár, összetett tulajdonságokat kíván. Az első és legfontosabb talán, hogy egész lelkével erre a pályára, a zenére koncentráljon.

És megéri?

- Nem kérdés. A zene a lélek kiteljesedése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!