Hétvége

2010.05.21. 10:22

Régi tárgyak hangulata

Balatonfüred - Otthonában is régi tárgyakkal veszi magát körül Pataki Sándor, hát még a balatonfüredi csárdájában, ahol lényegesen több időt tölt el az életéből.

Varga Ibolya

Gyermekei is ebben nőttek fel, mind az öten szeretik a múlt tárgyi emlékeit, s a munkájukban is követték édesapjukat. Náluk a vendég az első, aki nem kuncsaft, és a házigazdák akkor örülnek, ha otthon érzi magát.

Tesznek is róla a környezet kialakításával. Az ajtó  mellett egy pihenősarok van, puha, süppedős huzatú kerevettel. Egy alkalommal egy magyar származású svájci hölgy, aki egy csoporttal érkezett, ült le itt, távol a többiektől.

Pataki Sándor kérés nélkül vitt neki egy pohárka remek bort, és jó félóra múltán örömmel látta, hogy vendége a hosszú út fáradalmai után édesen elszenderedett. Látszott: otthon érezte magát. Ő meg egyébként le sem szokott ülni, még régi kedves vendégei kérésére sem.

Hogy miért, azt kedvenc írója, Moldova György fogalmazta meg: "Ahol a főnök leül, ott a beosztott megágyaz magának." Egyébként meg minden munkát szívesen elvégez a birodalmában, amire szükség van.

Egyszer egy vihar után az udvar rendbetételében működött közre. Egy pár érkezett és németül kérdezgették a csárdáról. Hallotta, hogy elmenőben megjegyezték, milyen jól beszél az udvaros németül. Este kicsit meglepődtek, amikor fogadta őket, de csak kedvesen mosolyogtak egymásra.

Ezúttal Újházi-tyúkleves, hagymás tört burgonyával és káposztás rétessel körített pácolt mangalicatarja és szőlő szerepel az olvasóinknak ajánlott menüben.

Újházi-tyúkleves tíz személyre.

Hozzávalók: 3 kg tyúkhús, 10 dkg gomba, 2 dkg paradicsompüré, 30 dkg petrezselyemgyökér, 30 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 1 db zeller. 20 dkg zöldborsó, ízlés szerint só, bors, petrezselyemzöld, levesbetétként finommetélt.

Elkészítés: a hozzávalókat lassú tűzön megfőzzük, külön a levesbetétet, amit a végén a levesbe teszünk és forrón tálaljuk.

Pácolt mangalicatarja tíz személyre.

Hozzávalók: 1,8 kg mangalicatarja, 10 dkg só, 5 dkg bors, 20 dkg mustár, 5 dkg fokhagyma 2 dl étolaj és még 5 dl a páchoz, melyhez szükség van még paradicsompürére, őrölt köménymagra, sóra, kevés lisztre, borsra és fokhagymára.

Elkészítés: az étolajban a befűszerezett húst egy napig pácoljuk. Másnap sütjük, a zsírjából pecsenyelét készítünk. A paradicsompürét lepirítjuk, kevés liszttel még tovább pirítjuk, felengedjük kevés vízzel, teszünk bele őrölt köményt, borsot, fokhagymát, sóval ízesítjük, jól kiforraljuk és leszűrjük. Ebben a pecsenyelében a húst még egy kicsit pároljuk.

A hagymás tört burgonyához 3 kg burgonyát, 4 dkg sót, 10 dkg zsírt és 20 dkg vöröshagymát használunk. A krumplit megfőzzük, áttörjük, a hagymát kockára vágjuk, a zsírban kissé megpirítjuk, majd belekeverjük a burgonyát és rövid ideig pirítjuk.

A tíz személyre elegendő káposztás réteshez 2,5 kg fejes káposzta, 30 dkg zsír, 5 dkg bors, 10 dkg só és 2 csomag réteslap kell. A lereszelt káposztát besózzuk, mintegy 20 perc múlva a levét kinyomkodjuk, megpirítjuk, borssal ízesítjük. Ezzel megtöltjük a réteslapokat és megsütjük.

A szőlő rendkívül egészséges gyümölcs, napi fogyasztása ajánlott, akár desszertként vagy köztes étkezésre.





Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!