Hétvége

2010.08.06. 14:27

Stefánia meghódította Siófokot

Kálmán Imre, Karinthy Frigyes, Jókai Mór, Krúdy Gyula és Rejtő Jenő egymás után léptek a siófoki vasútállomás lépcsőjére, hogy Stefánia főhercegnőt és a tiszteletére összegyűlt helybelieket köszöntsék. A főhercegnőt megszemélyesítő Götz Anna színművész szívélyes mosollyal fogadta a hódolatot csakúgy, mint a népviseletbe öltözött két lányka által a szakajtóban átadott kenyeret.

Horváth Éva

Siófok másodszor hívta a helybelieket  a testet és lelket is felüdítő, különleges atmoszférájú rendezvényre, a Stefánia fesztiválra. Ahogy Kiss László, a szervezést végző Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója fogalmazott: - Egy mindannyiunk által vágyott, békebeli hangulatot szeretnénk Siófokon megidézni, ami jellemezte az Osztrák-Magyar Monarchia időszakát. Az 1800-as évek vége felé vált a város közismert és kedvelt üdülőhellyé, amikor a fürdőkultúra virágzásnak indult.

Kiss László egyébként nem ismeretlen Veszprémben, a nyolcvanas években a Petőfi Színház társulatának tagja volt. Talán a városhoz való kötődése okán is fogadta szívesen kolléganői ötletét. Petra tavaly Balatonfüreden látta meg a  múlt század eleji viseletbe öltözött veszprémi csapatot, s azon nyomban hívta is őket a Stefánia fesztiválra. Az igazgató eljött Veszprémbe, hogy megismerkedjen az itteniekkel, s megerősítse a meghívást. Így egy busznyi veszprémi utazott csütörtökön Siófokra, hogy részt vegyen a fesztivál nyitónapjának rendezvényein. Köszöntötték a városba érkező főhercegnőt és kíséretét, majd együtt vonultak a vasútállomásról a hajóállomásra a megnyitóra. Itt - többek között - Schmitt Pálné Makray Katalin, a megválasztott köztársasági elnök felesége is köszöntötte a siófokiakat és a vendégeket, s hívta fel a figyelmet arra, hogy csak a múlt megőrzésével építhetjük sikeresen a jelent.

A Stefánia fesztivál szervezői a program összeállításakor mindkét világot szeretnék megmutatni: a régit és a mait egyaránt. Raádásul a városban minél több helyen. Ezért fordulhatott elő, hogy a Kálmán Imre sétány egyik vendéglőjében az ugyanezt a nevet viselő, mindössze két éve működő társulat fiataljai múlt század eleji dalokat adtak elő az asztaloknál ülők és az arra sétálók örömére is. Este a főtéren felállított színpadon is a múlt és a jelen váltakozott. A palotás után balett, a toborzó után erőművészek, a keringő után pedig egy mentalista lépett fel. A hivatásos táncosok mindhárom esetben maguk mellé invitálták a civileket is, megtanítva egy-egy tánclépést. Bőven találtak felnőtt és gyermek vállalkozó kedvűeket is.

A csütörtöki kellemes este hangulatát a kulturális központ falára vetített fényfestés fokozta. Stefánia főhercegnő, miután a nyitó tánclépéseket maga tette meg, örömmel figyelte a mulatságot.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!