Hétvége

2010.11.27. 18:53

Gyömörén találták meg a templom romjait

A pápai Fő tér régészeti feltárása nemcsak a szakemberek számára izgalmas feladat. A városlakók a kezdetektől figyelemmel kísérik, és egy-egy újabb épületmaradvány felszínre kerülését találgatásokkal fűszerezve üdvözlik. Bár nem szenzáció az egyre jobban kibontakozó gótikus templomrom, és az azt körülvevő temető (meglétüket korábbi leírások, illetve részleges kutatások is bizonyítják), mindenképpen említést érdemel, amit lelkes - amatőr és hivatásos lokálpatrióták kis csoportja derített fel a napokban.

Nagy Imre

- Különleges hangulatú nap volt november 9-e. Mintha ajándékért mentünk volna annak a városnak a számára, ami példás érdeklődésével megérdemli ezt az ajándékot. Lehet, hogy ennek okán, de hihetetlen várakozással, izgalommal, szinte lábujjhegyen léptünk be a gyömörei templomba. Olyan volt, mintha egy rég nem látott rokont mentünk volna látogatni - mondja Polgár Gabriella, a látogatás kezdeményezője. 

- A hír fantasztikusan érdekes: megtekinthető a mai pápai Fő téri plébániatemplom elődjének, a régészeti ásatások eredményeként most előtárulkozó egykori gótikus templomnak a teljes, ép oltárszerkezete. A jó hír hozója kellemes helyzetben van. A sikert részben a jó szerencsének köszönhetem, részben annak, hogy érdekelt a dolog, és utánajártam. Leginkább azonban a kiemelkedő jelentőségű segítségnek köszönhetően kerültem ebbe a helyzetbe. Kiemelt tisztelet illeti azokat, akik segítettek az információ igazságtartalmának igazolásában. Dr. Nagy Erzsébet gyömörei helytörténész, illetve Somfai Balázs, a pápai levéltár igazgatója nélkül nem indult volna a kocsi Gyömörére - számolt be az előzményekről Gabriella.

Köztudott, hogy a várost 1628-tól birtokló Esterházyak igazi városépítő tevékenységüket csak a Rákóczi szabadságharc után néhány évtizeddel bontakoztathatták ki. Ennek keretében Esterházy Károly lebontatta a Fő tér apró, földszintes házait, nagyobbakat emeltetett, és a részben régi, gótikus helyén megépíttette a plébániatemplomot. Ekkor kerülhetett sor az oltár átszállítására is.
 
Tisztelet illeti a pápai belváros rekonstrukciós munkálataival megbízott két építész közül Németh Csabát. Az ő jelenléte kifejezte a város értékei iránti elkötelezettséget. A nap előzménye annyi, hogy a Fő téri ásatásoknál találkoztam egy pápai kollégával, kitűnő történelemtanárral, a szegedi egyetem egykori diákjával, Kovács Jánosnéval. 

Ő gyömörei származású. Tőle hallottam elsőként az információt, miszerint Esterházy Károly, a város földesura a plébániatemplom építése idején a régi templom oltárszerkezetét átvitette Gyömörére. Elhatároztam, hogy utána járok. Először az ottani plébánossal beszéltem, majd tőle kaptam meg dr. Nagy Erzsébet elérhetőségét. Még aznap este ő hívott vissza, és beolvasott egy dokumentumot, aminek a másolatát aztán haza is hoztuk. A 18. századi levél, arról szól, hogy miként szállították át az oltárt Gyömörére.

Közben megkerestem Somfai Balázst is, aki közismert a városban hihetetlen alaposságáról, és nem egyszer segített már korábban is hiteles információkkal.  Ő rögtön említett egy tanulmánykötetet, amiben már találkozott ezzel az információval  fogalmazott a lelkes lokálpatrióta.
 
Elképzelhető, hogy a földesúr azt mondta: - Van nekem egy másik templomom, ahova jó lesz ez az oltár  mondta mosolyogva Somfai Balázs levéltáros, a csapat másik résztvevője. - Különös, hogy a mai templom építése és a régi eltörlése közben megmaradt ez az egérút. Gyömörén most a kettőszázötven évvel ezelőtti állapot látható. Bár az ezzel kapcsolatos iratköteg megsemmisült, létezik egy erről korábban átírt szöveg, amit egy pápai plébános, Kiss István írt 1908-ban.

Figyelemre méltó volt megtapasztalni Gyömörén egy korábbi időszak levegőjét. Az oltár gyönyörű, asztalosmunkaként is értékes, valószínűleg a 18. századi pápai fafaragó műhelyből származik, elképzelhető azonban az is, hogy az 1600-as évek vége felé készítették  fogalmazott a pápai levéltár igazgatója. 

- Az alkalom különlegességét, fontosságát abban látom, hogy egy információ, ami régi dokumentumok között lapult, ennek a napnak köszönhetően közkinccsé, a közösség kincsévé vált - tette hozzá Polgár Gabriella.

A feltárt pápai templomot, a leletek értékelése után, valószínűleg ismét földdel takarják be. Több mint negyed évezredes oltára azonban, a gyömörei kápolna díszeként továbbra is a késői utókort szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!