Hétvége

2015.03.27. 15:11

Germanwings: válasz nélküli kérdések

Kedd óta vezető hír mindenhol a német fapados légitársaság, a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó gépének tragédiája.

Marton Attila

A repülőn 144 utas, négyfős személyzet és két pilóta utazott, mindannyian meghaltak a balesetben.

A szerencsétlenség után megjelenő első hírek rögzítették, a pilóták nem adtak le vészjelzést, és a baleset idején nem voltak rosszak az időjárási és a látási viszonyok sem. Tovább fokozta a rejtélyt, hogy az Airbuson épp a tragédia előtti napon végeztek rutinellenőrzést a szakemberek, egy helyi lakos pedig arról beszélt, sziklafalnak csapódott a gép. Bár az első találgatások kabinnyomás-csökkenésről szóltak, a pilóták beszélgetését rögzítő fekete doboz alapján közölték, a segédpilóta nem engedte vissza a pilótát, és valószínűsíthetően szándékosan vezette egy sziklafalnak a repülőgépet. Amikor a gép elérte a 11 500 méteres utazási magasságot, elkezdett süllyedni, nagyjából ezer métert percenként, amely a szakértők szerint tudatos navigálás eredménye volt. Az elsőre képtelenségnek tűnő információkat csütörtökön a légitársaság vezérigazgatója is megerősítette. Azóta újabb hírek láttak napvilágot, kiderült, depresszióval kezelték a fiatalembert, akinek tette érthetetlen és megmagyarázhatatlan. Miért nem szűrték meg alaposabb pszichológiai vizsgálatokkal a jelentkezőket a légitársaságnál? Nem tapasztaltak soha semmit a segédpilóta családtagjai, ismerősei, kollégái? Előre eltervezte tettét, vagy egy hirtelen döntést hozott, amikor nem engedte vissza a kabinba a pilótát? Megannyi kérdés, amelyekre a műszaki adatokat tartalmazó fekete doboz megtalálása sem ad majd választ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!