Hétvége

2015.09.25. 09:43

Staféta Bagyó Sándorral

Vincze Ferenc azt kérdezi Bagyó Sándortól, hogy miért tartottak életmentő bemutatókat a Balaton-parton.

Mátételki András

- Két éve csatlakoztunk A kezed életet menthet! akcióhoz, amelyet eddig oktatási intézményekben, társadalmi szervezeteknél, áruházakban mépszerűsítettünk. Mivel a Balaton-parton sokan ráértek nyáron, leköltöztünk a strandokra, ahol órákon át tartottak bemutatókat kollégáim - mondja Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Fotó: Mátételki András

- A laikus újraélesztéshez nem kell orvosi végezettség, ezt nem lehet elrontani. A lényeg, hogy a hanyatt fektetett embernél meg kell győződnünk, hogy eszméleténél van-e. Ha nem, 10 másodpercig a fejét enyhén hátraszegem, s figyelem van-e lélegzése. Ha nem lélegzik legalább kétszer 10 másodpercen belül, akkor két kézzel ütemesen elkezdem pumpálni a mellkasát úgy, hogy az 5-6 centi mélyen „behorpadjon”, közben kérem, hívjanak hozzá mentőt. Harminc mellkaskompresszió után a száját befogva kétszer levegőt juttatok az orrán át a tüdejébe. Mindezt remekül bemutatja Csuja Imre színész egy videoklippen.

Azt kérdezi ’Sigmond Esztertől, hogy bevált-e a kerékpárkölcsönzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!