„Sikerélményt adunk egymásnak”

2018.02.10. 11:00

Együtt élik meg az alkotás örömét a füredi Múzsa tagjai

Itt nincs irigység, a tagok szeretettel fordulnak egymás felé. Mindenki a szépet, a jót, a kiemelhetőt keresi a másik munkájában. Együtt élik meg az alkotás örömét.

Sági Ági

Nagy Sándor, Gaál Antal és Héhn Zsuzsanna a Múzsa bázisán, az Arácsi Népházban Fotó: Sági Ági

Az Arácsi Népházban találkozom Héhn Zsuzsannával, a Múzsa Művészeti Egyesület nemrég újraválasztott elnökével és két taggal: Gaál Antal költővel és Nagy Sándor fotóssal. Ez a hely az egyesület bázisa, gyakran állítják itt ki a tagok munkáit. Most is így van, éppen Hódos Józsefné gobelinjei és fényképei függenek a falakon. A Múzsa minden alkotót befogad, aki szívesen megosztja munkáját, és a tagokkal beszélgetve könnyű megérteni, mi az összetartó erő a festők, fotósok, keramikusok vagy más alkotótevékenységet végzők között.

Itt nincs irigység, a tagok nagy szeretettel fordulnak egymás felé. Mindenki a szépet, a jót, a kiemelhetőt keresi a másik munkájában. Együtt élik meg az alkotás örömét, egyformák a kész mű értékelésében és megbecsülésében. Idén a Múzsa kapta a Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést.

- Örülünk az elismerésnek és büszkék vagyunk rá, hogy más is észreveszi a munkánkat. Mi azért tudunk jól működni, mert nemcsak azzal foglalkozunk, hogy a művészetben mi történik, hogy mit alkotunk éppen, vagy milyen rendezvényen veszünk részt, hanem vannak kötetlen programjaink, amikor egy paprikás krumpli mellett jókat beszélgetünk – kezdi Héhn Zsuzsanna.

Nagy Sándor, Gaál Antal és Héhn Zsuzsanna a Múzsa bázisán, az Arácsi Népházban Fotó: Sági Ági

- Sikerélményt adunk egymásnak. A munkáinkban van igyekezet, fejlődés, segítségnyújtás. Az alkotóknak az alkotás eszköz, hogy megmutathassanak valamit magukból. Azt, hogyan szűrik át magukon a világot. Ha az alkotás másoknak is tetszik, az hihetetlen öröm az alkotónak is. Mi, fotósok is sokfélék vagyunk. Én például igyekszem úgy komponálni, hogy a képből a villanyvezetékek kimaradjanak. Van olyan tagunk, akit ez nem zavar, beleveszi, és otthon kitörli egy programmal, és ha másvalami nem tetszik neki, azt is kicseréli. Jó ez a sokféleség – mondja Nagy Sándor.

- Az a Múzsa titka, hogy itt nagyon sokszínű társaság keveredik, sokféle látásmód, mentalitás, temperamentum találkozik. Színes csapat vagyunk, mindig van mondanivalónk a másik számára. Mindig van új, más, egyikünk így látja, másikunk úgy, de nem azért vagyunk együtt, mert kötelező feladatokat oldunk meg, hanem mert szeretjük egymást – teszi hozzá Gaál Antal.

A Múzsában 36 lelkes, amatőr alkotóművész dolgozik, de van 14 pártoló tag is, akik csak egyszerűen szeretnek részt venni az eseményeiken. 2006-ban alakult az egyesület, az egyik kezdeményezője a tavaly elhunyt Sárköziné Sárovits Hajnalka könyvtárigazgató volt.

MÚZSA-SZÁMOK

Az egyesület 12 éve tömöríti Balatonfüred és környéke alkotóit. Tagjai: 36-an aktív művészek és 14-en pártoló tagok. Közel 200 kiállítást rendeztek. Vannak köztük írók, költők, előadóművészek, színészek, zenészek, énekesek, táncosok, képzőművészek, népi és iparművészek, filmesek, fotósok és művészetpártolók.

- Soltész Marival és Gazsi Pirivel ők találták ki az egyesületet, mert érezték, hogy erre elemi igény van. Mindenkiben mocorgott valami, az első foglalkozáson a könyvtárban legalább hetvenen voltunk. A városban korábban a művészklub működött, ami a festőket tömörítette, és ez ma is létezik, de az egyesületek között nagy az átjárás. Aki a Múzsában tag, általában tag a Művészklubban is. Csopakon is van egy képzőművészeti egyesület, ahol festeni tanulunk, de ez is szinte összeolvadt mára a Múzsával. Aki múzsás és festeni akart, az átjött Csopakra is, aki Csopakon festett, az átjött a Múzsába – meséli Héhn Zsuzsa.

- A tagdíjakból működünk, és kapunk önkormányzati támogatást is. Mi szervezzük nyaranta a Nemzetközi Sirály Táncfesztivált, ami nagy feladat, és segítünk a turisztikai egyesületnek a Romantikus Reformkor szervezésében is. Ha napi négy órában csak az egyesület működtetésével foglalkoznánk, akkor is lenne mit csinálni. A költségeink jelentős része a kiállításokkal kapcsolatos, a képek szállítása kapcsán felmerülő útiköltségek a legjelentősebbek, és ennek sajnos csak egy részét lehet az önkormányzati támogatásból finanszírozni. Reméljük, hogy ezen változtatni tudunk – mondja Nagy Sándor.

- Kiállításokat szervezünk, melyek jelentős része az Arácsi Népházban valósul meg. Az önkormányzat épületében működik a Folyosógaléria, ahol a munkáinkkal még rendszeresen megjelenünk. Kétévente kiállíthatunk zsűrizett munkákat a Kisfaludy Galériában is, amihez katalógus is készül. Az amatőröket összefogó, országos kezdeményezések közül részt veszünk kétévente az Ajkai Tárlaton és a tapolcai, Ablakaink elnevezésű kiállításon. Állítottunk már ki Ausztriában, Hollandiában, Finnországban, Opatijában, de voltak Füred nevű településeken is tárlataink: Kaposfüreden és Tiszafüreden. A Múzsa szoros kapcsolatot ápol a térség alkotócsoportjaival. Ezekkel a csoportokkal cserekiállítások is megvalósulnak, ők is jönnek a népházba, a Múzsa-tagok munkái is voltak már Pápán, Ajkán, Tapolcán, Alsóörsön, Vasváron – mondja Héhn Zsuzsanna.

- Tavaly Bakonybélbe szerveztünk háromnapos alkotótábort, ami csapatépítő tréningként működött. Annyira jól sikerült, hogy idén tavasszal megint elmegyünk. Nagyon sok barátság is születik a Múzsa kapcsán. Egy kaposvári festő barátommal, Nádas Józseffel például nyáron közös kiállításunk lesz a Folyosógalériában. Izgalmasabb is lesz így, mert a fotók mellett festmények is lesznek – teszi hozzá Gaál Antal.

Mint mondják, az egyesület kiállításait hirdetve nem gondolják, hogy a látogatók Van Goghokat fognak látni. Vegyes a társaság, vannak köztük kiugróan tehetséges alkotók, és olyanok is, akik csak most ismerkednek a műfajokkal, és fejlődni szeretnének. Amikor kiállításra készülnek, nem válogatnak, mindenkitől kérnek alkotást. Ők vállaltan ilyenek, így szerethetők. Talán ez az, ami miatt kiállításaik elérik a városlakókat, és ami miatt sokan betérnek a népházba.

SZÉP S(Z)AVAK

A múltkor egy kedves borász ismerőssel beszélgettem a jó borról. Azt mondta, lehet a borra mindenféle jelzőt aggatni, dicsérni a savait vagy az illatát, de a végén mégiscsak kétféle bor létezik. A szeretem bor és a nem szeretem bor, vagy másként, a jó bor ízlik, a rossz bor nem ízlik.

A művészettel is valahogy így van az egyszeri ember: elmagyarázhatják nekem, hogy mitől különleges, rendkívüli vagy nagyszerű egy alkotás, ha az nem tetszik. Persze attól, hogy valamit szépnek találok, még egyáltalán nem biztos, hogy kiakasztanám a szobám falára. És olyan is van, hogy látok valami nagyszerűt, amiben megérzem az utolérhetetlen tehetséget, ami lenyűgöz, de nem szeretném az otthonomban látni. Amikor a Múzsa tagjaival a művészetről beszélgettünk, azt találtuk, hogy az egyén szempontjából egy dolog lényeges: az alkotás hordoz-e valamilyen mögöttes tartalmat, kelt-e valamilyen érzelmet a szemlélőben.

Mint az édesanya a gyermekével, gyakran az alkotó is elfogult saját munkájával szemben.

Mint a borász ismerősöm mesélte: előfordul, hogy a borász hibás borával nevez egy versenyre. Annyit dédelgeti, kóstolgatja a pincében, míg a hibát előnynek érzi. Ilyenkor jön jól a külső szem, egy verseny vagy egy egyesületi tag, aki óvatosan elmondja, hogyan lehetne még szebbet, még jobbat, még ízletesebbet alkotni. Így vannak egymással a Múzsa-tagok is: óvatos szeretettel terelgetik egymást valami új végeredmény felé, ami egyformán úgysem lehet mindenkinek jó, de az örömteli alkotás fejlődést, sikerélményt hoz az egyénnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!