Vasrács védte a bortrezort

2019.07.21. 07:00

Pincebirodalom Tapolca főutcája alatt

A szőlészet, borászat a pincék építésével együtt járt a bortermelő vidékeken. Ma sincs ez másként, azonban kevés olyan város van, amelynek főutcája alatt ma is ép, bejárható pincerendszer húzódik.

Tóth B. Zsuzsa

Azegykori családi pincészet építménye máig megmaradt, Hangodi László mutattabe alátogatóknak Fotók: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Szeretem a Városom Egyesület pincetúrára hívta az érdeklődőket a tapolcai városközpontban, ahol az egykori Leszner család több mint száz éve kialakított pincebirodalmát tekinthették meg.

Az egykori családi pincészet építménye máig megmaradt, Hangodi László mutatta be a látogatóknak Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A meghívást elfogadó érdeklődőket az egyesület elnöke, Bognár Róbert köszöntötte. Mint elmondta, még a 90-es évek után is lehetett érezni az erjedő must pincéből kiszálló illatát a főutcán. A város egyik legnagyobb összefüggő pincerendszerét Hangodi László történész, főmuzeológus mutatta be. – A hét legnagyobb helyi borászdinasztia egyike volt a zsidó származású Leszner család, az európai hírnevű hely Leszneréknek köszönhetően alakult ki hosszú időn át. Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy három Tapolca létezik. Egyik a mai város, amelynek utcáin járunk-kelünk, a másik a természeti tünemény, a nyolc-tízmillió éve kialakult barlangrendszer a föld mélyén, amelynek turisztikailag bejárható részei csak töredékei a természet alkotta üregrendszernek, de szintén páratlan Európában. A félviláginak is nevezhető Tapolca szintén a mélyben van, de a felszínhez már közelebb. A rejtelmes, épített pincerendszer több kilométer hosszúságban kanyarog a föld alatt, a Fő teret és a Deák Ferenc utcát északról és délről szegélyező házak alatt. A hajdani zsidó borász és bornagykereskedő bordinasztiák építkezései során alakult ki, az 1850-es évek elejétől az 1910-es évekig folyamatosan építve és bővítve ezek alapterületét, befogadókapacitását. A legnagyobbakat szemügyre véve is öt-hat további tapolcai borászcsaládról tehetünk említést, kimagaslik közülük a Leszner família. Az 1700-as évek elején telepedett meg Leszner Júda és családja Tapolcán, vegyeskereskedelemmel, borfelvásárlással és borkereskedéssel foglalkoztak, hiszen a Rajna vidékéről érkeztek. 1826-ban már borkereskedelmi céget alapítottak és pincéket kezdtek építtetni, de saját szőlőterületük még nem volt. Ez ugyanis egészen 1848-ig, az áprilisi törvényekig tiltott volt a nem bevett vallású polgárok számára. 1813-ra olyan vagyonos polgárai lettek Tapolcának, hogy saját meg­győződésből létrehozhatta a család a saját egyházközségét. Felépítették az ózsinagógát, saját iskolájuk lett néhány éven belül.

A bortrezor vasrácsa. Különleges nedűket őriztek itt egykor Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Leszner Mózes Júda leszármazottai folytatták a művet, a pincebirodalom folyamatosan bővült, a ma nyolcágú pincerendszer több mint száz év alatt épült fel. Megkezdődtek a szőlőbirtokbérlések, majd -vásárlások. Kimagasló figura volt a családtörténetben Leszner Emánuel. Ő, majd leszármazottai bővítették a birodalmat, és az elnyerte 1907-re végleges formáját – mondta Hangodi László.

A látogatókat a borudvarból indulva a legrégebben épült szakaszon vezették végig először, arról tudni lehet, hogy az 1784-ben készült első katonai felmérés térképén már állt ott egy lakóház. – Azt nem jelölték, hogy alá volt-e pincézve, de a Leszner család az első tulajdonostól szerezte meg és kezdte bővíteni. A pincerendszerben a falazattechnika minden egyes építési periódusban más faltextúrát mutat. A gondosan formázott, válogatott falazókövekből rakott falfelület mellett vannak kevésbé megdolgozott, közepes és nagyobb méretű tört kőből kiépített boltívek, falazatrészletek. De eltérőek a különböző építési korszakok különböző szellőzőnyílásai is. Amikor a pincerendszer épült, a mai Ady utca még nem létezett a városban. A jelenlegi Pannon Reprodukciós Intézet helyén voltak a Leszner család szőlőbirtokai – magyarázta a történész. Pincetraktusonként néhány érdekességet hozzáfűzött még mondandójához. Kiderült például, hogy a legrégebbi pinceszakaszban megfigyelhetők a jellegzetes kialakítású, szűkített szellőzőtorkok, illetve ott láthatók az ászokfák, amelyeken a hordók sorakoztak. A tizenkilencedik századi hordók mérete jóval kisebb volt még, mint amilyeneket a század közepén és második felében használtak, utóbbiakból kettőt is láthattak a látogatók. – Amikor a filoxéravész után csúcsra járatták a Leszner-birtok egészét, csak ebben a pincészetben egyidejűleg közel ötvenezer hektoliter bort tudtak tárolni és kezelni. Innen szállították tovább a hazai és határon túli lerakatokba, Budafok, Bécs, Trieszt, London irányába – mondta Hangodi László. Megmutatta azt a helyet is, ahol egymás mellé került a legrégebbi és a legújabb pincerész. – A Régi postaudvar épületei alatt vagyunk, itt szoba méretű, belül üvegmázas, szigetelő, szivárgásgátló mázzal ellátott, kicsempézett hordókat láthatunk. Az eredeti, halványzöld üvegmázas téglákat a nyitott cementhordókba kukucskálva lehet látni. Több ezer hektoliteresek. A fehér csempék jelenléte a második világháború utáni átalakítás emléke, de itt-ott cégemblémás csempék is láthatók. Téglából épült a pincerendszer egész építménye, ezt 1905-ben és a következő évben befektetésképpen építette Leszner Sámuel. Az épület földszintjét bérbe adták, ott kapott helyet a tapolcai járásbíróság, a postahivatal, a telekkönyvi hivatal, a főszolgabírói hivatal. Az épület emeletén pedig itteni viszonylatban luxusbérlakásokat alakítottak ki és értékesítettek. A telek állami tulajdon volt, kis földszintes házak álltak rajta, azokat lebontották. Az egyik középkori eredetű épület az 1500-as évek végén Jósa Gáspár tapolcai bíró otthona volt, előkerült ott az 1609-ben készült pecsétnyomója is.

A hatalmas hordókból mára csak kettő maradt a pincében Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Leszner család mellett a többi hat-nyolc másik nagy borász- és bornagykereskedő dinasztia tevékenysége következtében a városban egyidejűleg több százezer hektoliter bort tároltak és indítottak közép- és nyugat-európai borpiacok irányába. Az 1900-as évek elején külön rakodórámpát és vágányt építettek emiatt a tapolcai vasútállomáson, ahonnan osztrák, olasz, svájci borpiacok felé indultak útnak a borszállítmányok. A vágány és a rámpa még áll, most is csak borcsonkának hívják a vasutasok – mondta Hangodi. Felhívta a látogatók figyelmét az egy-egy szobányi méretű, belül kicsempézett hordókra. Mint mondta, a borászat akkor olyan szintű jövedelmet biztosította, hogy a Fő téren az 1900-as évekre kettő kivételével valamennyi emeletes ház a tapolcai borászattal foglalkozó zsidó családok magánerős építkezéseinek köszönhetően készültek. A családok a deportálás után, 1944-ben fizikailag eltűntek, pedig az 1910-es években a város lakosságának 15 százaléka, több mint 900 fő tartozott a zsidó felekezethez. Ma Tapolcán csak néhány zsidó lakos él. Egykori ittlétük 1703-tól 1944-ig a mai napig rajtahagyta emléknyomát Tapolca arcán és a pincerendszeren. Ma is emelik a Fő tér látványélményét, architektúráját, építészeti összhatását, mert bár voltak átalakítások, de a Fő tér 9-es számú háza a Berger család tulajdona volt, a 13-as ház Berger Jakab és családja háza, a 7-es Leszner-féle ház. A mai Szent György panzió pedig Leszner Mór egykori lakóháza, amely ma is bájos, szép, büszkén vállalható részlete az össztapolcai látvány­élménynek.

A pincerendszert bejárók megismerhették Leszner Sámuel egyik legkedvesebb helyét, az egykori bortrezort, amely masszív vasrácsos ajtóval záródott. Bent polcokon sorakoztak a válogatott minőségű, saját maga ellenőrizte és felügyelte, kezelte borok, amelyekből csak a legrangosabb látogatók kaphattak.

Az is világossá vált a pincében, hogy a török, svájci, finn látogatókat miért is vitték oda a városnézés során akkoriban. – A pincerendszer fő ága számos csodálkozó szempárt láthatott, hiszen itt az 1910-es években külföldi delegációk járhatták be Leszner Sámuel vezetésével a pincegazdaság rejtett zugait, és láthatták a borkészítés folyamatait. Kétoldalt a ma már újabb hordótartók helyén hosszú ászokfák voltak, és azokon olyan méretű, tízezer literes körüli hordók sorakoztak, amelyekből ma már csak kettő látható itt. A pince ágának folytatása majdnem az Ady utcáig ér. Járt itt Cholnoky Jenő geográfus finn geológus tanárképző főiskolai hallgatók csoportjával, amelynek tagjai a tavasbarlang mellett ide is lejöhettek. Aztán 1933-ban Halpert Salamon helyi főrabbi brit cserkészeket hozott ide, ahol az angol hidegvér tovább hűlt. 1936-ban pedig Horthy István huszárhős a Sopron–Balaton–Budapest nemzetközi távlovaglás során ide szervezte annak egyik állomását – mondta a történész, és megmutatta a pincében ma is látható két, tízezer-százhúsz literes fahordót.

Némelyik tárolón ma is jól olvasható annak hihetetlen űrtartalma Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A pincészet a városban betöltött szerepéről szólva hozzátette, hogy a Leszner-borászatnál alkalmazottnak lenni megtiszteltetésnek számított. A pontos, megbízható, szorgalmas munkavégzés elvárás volt a lovászoktól kezdve a kifutófiúkon át a borászokig. Ellentételezésként a család pontosan fizetett, és a szociális gondoskodás sem maradt el. Jótékonysági tevékenységekből szintén kivette részét a többszörösen milliomos família.

A Fő teret az 1910-es években csak milliomossornak nevezték a városban. Sokszoros milliomosok voltak a családok, de tudták, hogy a vagyon kötelezettséggel is jár.

A Leszner-pince látogatói a családi pincészet nyolc ágából hat és felet jártak be. A szervezők szerint akik lemaradtak a különleges élményről, ősszel még lehet benne részük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!