Hétvége

2006.10.21. 02:27

A baglyasi fegyveres

SéJjárása. Már bot is kell. Semmivel össze nem téveszthető oldalkocsis motorkerékpárján ott a mozgássérült embléma. A lelke nem sérült, nem volt miért ...

Dallos Zsuzsa

SéJjárása. Már bot is kell. Semmivel össze nem téveszthető oldalkocsis motorkerékpárján ott a mozgássérült embléma. A lelke nem sérült, nem volt miért. Néha kicsit morog, de csak az egészsége okán. Kilenc évre ítélték, abból hat évet börtönben ült Egerszegi Lajos, a várpalotai ötvenhatos klub jelenlegi vezetője. Baglyasi fegyveresnek nevezi magát, ha szóba fordul a forradalom és szabadságharc. Huszonnégy évesen, már leszerelt katonaként az otai kohóban dolgozott ötvenhatban. Jó keresetet adott akkor az a családnak. Kényszerlakásban éltek, az úgynevezett alukohóbarakkban. Elrejtették a palotai laktanyából szerzett fegyvereket, már november elején. Mondja Egersze- gi, állítólag Berta József, a Tigris, a bányász-katona hozta azokat. Bertát halálra ítélték, kivégezték, emléktábláját az október 26-i ötvenhatos sétán esztendőnként megkoszorúzzák a palotai Szent Imre utcában. November negyedikén, tiltakozásul az orosz katonai intervenció ellen, az alukohó leállt. Bejártak az üzembe masszát rakni, takarítani, de már nem termeltek. A kohóban nem sejtették, hogy a Baglyasban, a szőlőhegyen, az elrejtett fegyverekkel valamire készülődnek. Elhatá- rozták, megfogadták, ha kell, megvédik magukat. Ötvenhét márciusában tartóztatták le, bevitték a Kossuth utcai ávóra, nagyon megverték. Fegyverrejtegetésért emeltek vádat ellene. Az ügyész négy év börtönt jósolt akkor. A vád- iratból kiderült, egyik baglyasi bajtársa jelentette fel. Még a vizsgálati fogságban tanácsolták rabtársai, hogy név szerint senkit ne mártson be, ne tegyen másokra terhelő vallomást. Megfogadta, tőle nem tudtak meg semmit. Székesfehérváron, a rettegett Szabó-palotában végezték a szembesítést a már megfélemlített társaival. Akik vallottak, önmagukra s másokra is. Így lett a kis perből orszá- gos nagy per. Ötvenhét júliusában elsőrendű vádlottként kilenc évre ítélték. Hat kemény évet lehúzott. A börtönből súlyos vitaminhiánnyal, fültraumával és arcüreg-gyulladással engedték el, tönkrement ízületeivel alig tudott járni. Egerszegi Lajos sokat ismételt, a városban már híres mondatai: Embertársaimnak nem ártottam, a két kezem munkájából éltem és tartottam el feleségem segítségével a családomat. Kijelenti, mindig kijelenti, nem haragszik. De hozzámondja, persze, hogy nem is felejt. Ezt pedig jogosan teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!