Hétvége

2010.01.15. 12:49

Aki a katarzisig juttat

Kicsit szomorkás a hangulatunk mostanában. Nevetni is elfelejtettünk az utóbbi időben. Aztán egyszer csak érkezik egy fiatalember, aki megmondja a tutit, és dőlünk a röhögéstől. Bödőcs Tibor hétfőn este járt Pápán és jó egy órán keresztül szórakoztatta a közönséget.

Nagy Imre

A tehetséges stand-up-ost a magyar nevettetés megújítói közt tartják számon. Sikerei, elismerései tagadhatatlanok, szilveszteri műsoráról szuperlatívuszokban beszélnek a hozzáértők. Nekünk egyszerűen tetszik. Elfeledteti velünk az egyhangú hétköznapokat, és vidámságot csempészve a lelkünkbe szinte a katarzisig juttat. 

- Az általában humornak nevezett műfaj kilencven százalékával nem értek egyet - mondja a műsora előtti rövid beszélgetésen. 

- Remélem, a másik tízbe tartozom. Stand-up comedy-s vagyok, életem élményeiről, gondolataimról, kételyeimről, dilemmáimról beszélek, és ezen nevetnek az emberek. Járva az országot, az estjeimen azokkal találkozom, akiknek van humoruk, legalább is az én humorom tetszik nekik, hiszen jegyet vesznek. Akik meg nem értik a poént, azokat közösen kiröhögjük - mondja.

Tény, hogy témáit szűkebb és tágabb környezetéből meríti, a szentlászlói figurák reinkarnálódnak a színpadon, s miközben jókat nevetünk az emberi gyarlóság eme kifigurázásán, a tipizált alakokban jó néhányszor magunkra is ismerhetünk.

Bödőcs poénjai, gesztusai, elszólásai, még vulgáris kifejezései is ülnek, és ütnek. S ha a hallgató már rekeszizmát fájlalva kétrét görnyed a kacagástól, ő még egy szóval, mozdulattal ráfejel a poénra, amitől végképp kibukik a közönség. Idézett alakjai hétköznapiak, de hát ilyenek vagyunk. Szókimondó és szemtelen, nem kímél tekintélyt, nem létezik számára tabu. 

- A vulgaritást igyekszem úgy használni, hogy indokolt legyen. Önmagáért, rosszabb mondatok megmentéséért nem érdemes öncélúan káromkodni. Persze ha a szentlászlói kocsmáról beszélek, akkor előkerülnek keményebb kifejezések - mondja a humorista, majd amikor dicsérni kezdem klasszikus műveltségét és választékos előadását, szerényen megjegyzi: - Témaválasztásban azért vagyunk néhányan, akik feljebb teszik a lécet, ellentétben azokkal, akik az alacsony színvonallal akár a közönséget is elronthatják.

A szilveszteri rádiókabaré után felhívott Sándor György, aki elismerően szólt a műsoromról. Egyébként, minden más véleménnyel ellentétben mi is gondolatokat közlünk, és a politikai humor sem idegen tőlünk. Én úgy vagyok ezzel, hogy ami engem érdekel, arról beszélek, természetesen humorosan dolgozom fel a témát. Tagadhatatlan, hogy vannak nagy elődök, de én elsősorban önmagamra szeretnék hasonlítani.

Hogy meddig lehet ezt csinálni? - mosolyog. - Amíg jönnek a nézők, amíg lesz motiváció és tartalék. Remélem, a humorom megújuló energia. Járom az országot, és igyekszem megnevettetni az embereket.

Pápán vastapssal jutalmazták előadását, és kétszer hívták vissza a színpadra, hogy még meséljen egy kicsit a Tücsök-dombról, a disznóölésről, és az élő tolatóradarról. Mert itt is tudják, érzik, hogy a nevetés a legjobb orvosság. És Bödőcs, a jó doktor bácsihoz hasonlóan azt mondja, amit hallani szeretnénk. 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!