22°

Az anya kötelessége

Az a kötelességem, hogy harcoljak a fiamért, mert ő azt már nem teheti meg; ez az anya feladata. Berta Istvánnétól, a tavaly tavasszal Alsóörsnél motorbalesetben elhunyt Berta Barnabás Zoltán édesanyjától származik ez a mondat.

A gázoló elvette a fiamat, a leendő menyemet, a bánatba belehalt a férjem, az egészségi állapotom miatt nem tudok dolgozni, leszázalékolnak, tavaly március vége óta gyógyszereken élünk lányommal. 

Bővített mondatban egy év. A család élete néhány másodperc alatt ment tönkre tavaly március legvégén. Az anya és lánya azóta pszichiáterhez jár, gyógyszert, nyugtatókat és antidepresszánsokat kell szedniük.

– A pszichiáter azt tanácsolta, hogy engedjük el őket , és próbáljuk felépíteni újból az életünket – mondta az anya, aki hozzátette, hogy ez addig nem kezdődhet el, míg a vétkes sofőr nem kap súlyosabb büntetést. 

A tragédia tavaly március 30-án, szombaton délután történt a 71-es út Alsóörs-Balatonalmádi közötti szakaszán egy kanyarban. A gépkocsival haladó H. Alajos nem tudta befejezni egy gépkocsisor előzését, ezért ütközött egy motorral, amelyen ketten ültek, majd keresztbe fordulva az úton egy másik motoros hajtott az autóba. 

A motorosok azonnal meghaltak. Az első motoron ült az alsóörsi fiú menyasszonyával, a másodikon egy almádi fiatalember.

Az ügyben csaknem egy év elteltével a bíróság ítéletet hozott, ami első fokon jogerőssé vált. A vétkes sofőrt egy év hat hónap fogházbüntetésre ítélték több ember halálát okozó közúti baleset vétsége miatt. 

Az alsóörsi fiatalember anyja és húga nem hagyta annyiban a dolgot, nem tudtak belenyugodni abba, hogy három ember életéért mdössze másfél év fogházra ítéljenek valakit. 

Kiderítették, hogy az ügyben eljáró szakértő végzettsége nem elégséges; ennek a kifogásnak eleget adott a megyei főügyészség és perújítási nyomozást rendeltek el. (Az, hogy jogerőre emelkedett bírósági ítélet után az ügyészség egy új körülmény miatt perújítási nyomozást rendel el, rendkívül ritkán történik meg.) 

A családtagok vitatják azokat a megállapításokat, amiket a bíróság az ügyben eny- hítő körülményként értékelt. Például azt, hogy az első motoros gyorsabban ment a megengedettnél, és késedelmesen reagált az előzésben lévő Corsára. 

A család által felkért szakember érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy abban a szakértői anyagban, ami alapján meghozták az ítéletet, véleményük szerint több hiányosság is van. 

A biztosítási kárrendezéssel, szaktanácsadással és igazságügyi szakértéssel foglalkozó cég vezetője, Vinkelman István szerint nem vették figyelembe a legelső motoros (a két balesetet szenvedett motoros előtt egy harmadik haladt, aki elkerülte az ütközést), valamint egy másik, az ügy szempontjából fontos gépkocsivezető vallomást. 

Az érintett autós azt tudta volna megerősíteni, hogy a balesetet okozó autós nem folyamatosan előzött, hanem előbb bevágott két autó közé, majd ismét kisorolt.

– Ez azért nagyon fontos momentuma az ügynek, mert a bíróság osztott felelőséget állapított meg, többek között arra hivatkozva, hogy az első motoros reakcióideje nem volt megfelelő, öt másodperce lett volna az ütközés elkerülésére. 

Az új adatok szerint viszont jóval kevesebb idő alatt játszódott le az esemény. Hozzátette: vitatják azt is, hogy annak a motorosnak, aki saját sávjában halad, tegyük fel kilencven helyett százzal, száztízzel (ami mindössze 10-15 százalékos sebességtúllépés lenne) jelentős közrehatása volt a balesetben. 

A családtagok furcsának találják azt is, hogy már az első bírósági tárgyalás után meghozták az ítéletet, az ügyész pedig nem fellebbezett. Vinkelman István szólt arról, hogy amennyiben a büntetőeljárás nem hoz olyan eredményt, amit család el tud fogadni, akkor polgári peres eljárást is indíthatnak. 

– A férjem magába fojtotta fia halála miatti bánatát, május elsején hagyott itt minket örökre. Előtte mindennap kijárt a temetőbe, azt mondogatta, hogy a fia mellé temessük. Szinte vágyakozott utánuk, pedig mindent megpróbáltunk a lányommal, hogy segítsünk rajta; nem sikerült.

– Felépítettük az életünket, ami pillanatok alatt összeomlott, már csak romok vannak belőle. Az anya elmondta, hogy sokat beszélgettek a férjével, próbálták mindentől megkímélni. Kértük, hogy maradjon itt velünk, de őket választotta. 

Beszélgetés közben kiderült, hogy a fiú volt a családfenntartó, kamionsofőrként dolgozott. Menyasszonyával a szülőkhöz közel akartak építkezni.

– Van egy kis földünk is, amit korábban a férjem művelt meg, az- zal sem tudom, mi lesz, a traktor itt áll az udvarban. A baleset idején Berta Istvánné pont a kertben volt.

– Hallottam a mentőhelikoptert, de nem gondoltam semmi rosszra, mert a fiúknak már visszafelé kellett volna jönniük. Nem sokkal később megállt egy rendőrautó az ügyeletes orvossal a ház előtt. 

Kopogtatott egy rendőr, és azt kérdezte, hogy itt lakik-e Berta Barnabás? Meg sem vártam a kérdés végét, bejöttem a házba, a férjemnek és a lányomnak kellett velük beszélnie.

A baleset előtt, amikor innen elindultak az almádi fiatalemberrel, pont arról beszéltek, hogy lassan családot kellene alapítani. Aznap ünnepelték volna a Barnabás szerelmének, Szilvinek a születésnapját, már az ajándékok is megvoltak.

– Csak néhány másodpercet tudtam Szilvivel beszélni, mert már indultak is a motorral – emlékszik vissza Berta Tünde az utolsó pillanatokra. 

A tesóm szobája a mai napig úgy van, ahogy hagyta, hetekig be sem mertünk menni oda. Szó esik arról is, hogy sok mindent bántásként éltek meg, például az olyan sms-eket, amelyekben azt írták: az üljön motorra, aki tud motorozni. 

Az sem esett jól, hogy a baleset után a motoros barátok is elmaradtak. Volt, amikor húsz motor állt itt, úgy indultak el… 

– Amíg számunkra megnyugtatóan nem lesz vége az ügynek, nem tudjuk újrakezdeni az életünket. Végig fogjuk járni az utat, mert tartozunk nekik ennyivel. 

Egy anyának az a kötelessége, hogy kiálljon a gyerekéért; harcoltam a férjemért, most harcolni fogok a fiamért is. Utána talpra állunk, mert erősek vagyunk, ők is ezt akarnák, hogy éljük tovább az életünket.


Csíksomlyó
Háború ellen nyújtott védelmet a Székely Madonna
Bundesliga / 3 órája
A Hannoverrel sem bírt a Hertha
A vezetőedzői posztról az idény végén távozó Dárdai Pál vezette berliniek március 2. óta tartó nyeretlensége így tovább folytatódott.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BOR LÁSZLÓ életének 82. évében elhunyt. Temetése április 23-án 15 órakor lesz a bakonytamási temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL GYULA 59 éves korában elhunyt. Temetése április 23-án 16 órakor lesz a szentgáli Malom utcai temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk temetésén részt vesznek, fájdalmunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik KALMÁR FRIGYESNÉ szül. Steingart Emma temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. Gyászoló lánya, unokája
Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. LŐKÖS GYULA főorvos 72 éves korában 2019 április 7-én elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Szerető családja
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik DR. JÓZSA JÁNOS temetésén részt vettek, sírjára a kegyelet virágait helyezték, mély fájdalmunkban bármely módon osztoztak. Gyászoló család
"Fájdalmunkat nem enyhítik a múló évek, Mosoly mögött is ott vannak a fájó könnyek, Az tudja, hogy mi az igaz fájdalom, Kinek gyermekét fedi sírhalom." Fájó szívvel emlékezünk ifj. ZSIDAI JÓZSEF Csikasz halálának 10. évfordulója alkalmából Szülei, nővérei, sógorai és családja
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett férjem, édesapánk, apósunk és nagypapánk SZÖLLŐSI JENŐ temetésén rész vettek, mély fájdamunkban bármely módon osztoztak. Gyászól család Balatonfüred
"Hosszú volt az út, amely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel magányos odafent már várnak, adj Uram nyugalmat drága jó Anyámnak. Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, köszönjük, hogy Ő volt az Édesanyám és Nagymamám! Fájó szívvel tudatjuk, akik ismerték és szerették, hogy KALMÁR FRIGYESNÉ szül. Steingart Emma 87 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 18-án, csütörtökön 14 órakor lesz a marcaltői temetőben. Gyászoló lánya és unokája.
"Egy pillanat és mindennek vége, Szólni sem tudtál, hogy indulsz a messzeségbe." Fájó szívvel emlékezünk KLÉR ISTVÁNNÉ Szül.: Maródi Teréz halálának 6. évfordulójára. Erzsi és családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SEBESTYÉN IBOLYA 71 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2019. április 18-án 15 órakor veszünk végső búcsút az egeraljai temetőben, református szertartás szerint. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARI GYULA 84 éves korában, hosszan tartó betegség után megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2019. április 17-én, szerdán 15 órakor Balatonszőlősön a katolikus temetőben. Gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal s megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH LÁSZLÓ 79 éves korában csendesen megpihent. Utolsó útjára 2019. április 18-án 13 órakor kísérjük a Veszprém Vámosi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármily módon osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei
"Úgy ment el, ahogy élt, csendben, szerényen. Drága lelke nyugodjék békében." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BAKOS ISTVÁNNÉ szül. Németh Ilona 84 éves korában csendesen megpihent. Temetése április 18-án 13 órakor lesz a sümegi temetőben. Szentmise lelki üdvéért április 17-én 7 óra 15 perckor lesz a sümegi római katolikus templomban. Gyászoló család
"Amikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul, csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ JÓZSEF volt mentőápoló 65 éves korában csendesen megpihent. Utolsó útjára április 17-én, a 16.15-kor tartandó gyászmise után, 17 órakor kísérjük a halimbai temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SLAM FERENC 67 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 18-án, csütörtökön Káptalantótiban a 15 órai gyászmisét követően lesz a badacsonyi úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk temetésén részt vesznek, fájdalmunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
"Aki ember volt, küzdő, tiszta ember, Változzék át bár porladó rögökké, Az élőkben tovább él - mindörökké." Fájó szívvel emlékezünk CSELEDI IMRE halálának 5. évfordulóján. Szerető családod
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Fábián Magdolna 85 éves korában elhunyt. Temetése 2019. április 17-én, szerdán 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a csabrendeki temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOCZ FERENC 80 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2019. április 18-án, csütörtökön 15 órakor lesz a Vámosi úti temető szóró parcellájában. Gyászoló család
"Suhanva száll az élet tova, Ami el múlt nem jön vissza soha. Távol vagy tőlünk, s még is oly közel, Mert a szívünk mélyén rejtettünk el." Fájdalommal emlékezünk HARN LAJOS halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
Még látjuk arcod, fognánk két kezed. Még látjuk szemed, ahogy ránk nevet. De mindez most már csalfa képzelet, csak az érzi, ki szívből igazán szeret. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lenorics Károly a volt Jókai bánya dolgozója 81 éves korában csendesen megpihent. Temetése április 16-án 14.30 órakor lesz a csabrendeki temetőben. Előtte szentmise 14 órakor. A gyászoló család
tánc, muzsika / 4 órája
Erdélyi turnéra indulnak a Fölszállott a páva versenyzői
figyelmeztetés / 4 órája
Többfelé rossz a levegő minősége
építésgazdaság / 4 órája
Ösztönöznék az együttműködést
fordulat? / 5 órája
Elrejtheti a kedvelések számát az Instagram
Emlékezet / 6 órája
Tengerész a sivatagban: Magyar László az Afrika-kutató
Kubassek János
ahány ház... / 7 órája
Íme a legmegdöbbentőbb húsvéti szokások