Hétvége

2017.09.06. 18:50

Elbűvölő bűvésznő - Balogh Annával Kapolcson, a Művészetek Völgyében beszélgettünk

Balogh Anna, a ravazdi bűbájos bűvész hölgy saját készítésű trükkjeivel, valamint női stand up humoristaként pajzán poénokkal, improvizációs technikával varázsolja el a publikumot.

Laskovics Márió

Balogh Anna stand up és előadóművész Győrben született, Ravazdon nevelkedett. Családjában nem volt előszele a bűvészeti érdeklődésnek. Édesapja cukrász, szakács, élelmezésvezető, édesanyja dietetikus, a húga pedig védőnő. Szóval ő a fekete bárány, aki, ahogy mondani szokták, művészkedik. A helyi általános iskolában tanult, majd Győrben humán-média szakon érettségizett, itt kezdődött el színházi karrierje is, a Győri Nemzeti Színháznál stúdiózott, majd színháztudomány szakon diplomázott a Károli Gáspár Református Egyetemen. Ekkor még klasszikus színésznőnek készült, de aztán jobban megtetszett neki az improvizációs színház, végül átevezett a stand up és a bűvészet világába. Ma kétlakiként részben Ravazdon, részben Budapesten él. Nagyon szereti a vidéki életet, csak az egyetem miatt került Budapestre, de ragaszkodik Ravazdhoz is. Otthon begyakorolja a műsorokat, Budapesten pedig előadja.

Balogh Annával Kapolcson, a Művészetek Völgyében beszélgettünk. Kezében a Veszprém megyei Napló egyik száma

Nyolc éve kezdett el bűvészetet tanulni. Az Évadnyitó Színházi Fesztiválon vette fel a kapcsolatot a magyar bűvészegyesülettel, és Susán Péterhez járt órákra.

- Ma már úgy van, hogyha van egy ötletem, megpróbálom elkészíteni a trükköt, a bűvésztanárom segít benne, leellenőrzi. Együtt ötletelünk, s volt már közös fellépésünk is, tehát ez már inkább szakmai barátság. A kapolcsi Művészetek Völgyében pedig tavaly óta közös tanodánk van – meséli interjúnk helyszínén.

- Mindig szerettem hatással lenni az emberekre. Ezért is érdekelt már a színészet, ahol azonban fix megírt szöveg van, s estéről estére ugyanazt kell előadni. Míg esetemben sokkal szabadabb a dolog. Tetszik, hogy én tervezhetem meg a műsoraimat, saját trükköket készíthetek. Mindennél nagyobb élmény, amikor egy-egy trükknél, a varázslat megszületésénél leesik az emberek álla – mondja vidám mosollyal arcán.

Habár több kártyatrükköt is tud, csak ritkán mutatja be azokat, inkább a látványosabb, nézőket bevonó, ötletes trükköket szereti Forrás: Korecz Márk

Visszaemlékezünk gyerekkorára, mikor még nem bűvészkedett, imádta látni a csodát, és nem érdekelte, hogyan valósul meg egy illúzió. Mert a legtöbb trükknek egyszerű megoldása van. Ezért nem is szereti, ha őt faggatják a mikéntekről. Hiába kíváncsiskodom, nem lebbent fátylat.

Repertoárjával kapcsolatban azért elmondja, sok trükkje van, ebből viszont keveset, csak az imidzséhez illőeket viszi ténylegesen színpadra. Például kártyatrükköket nem mutat be, inkább a látványosabb, nézőket bevonó, ötletes trükköket szereti, amik nagyközönség előtt is megállják a helyüket. A gyakorlás kapcsán megjegyzi, a nézők bele sem gondolnak, mennyi időbe és energiába kerül egy trükk kitalálása, megtervezése, a kellékek, eszközök beszerzése, elkészítése. Mindezek után kezdődhet csupán a tényleges gyakorlás.

Forrás: Laufer Erzsébet

Műsoraiban igyekszik a trükkök közé humoros átkötő sztorikat szőni, illetve mindig valamely stand up történettel vezeti be, és zárja le a produkciókat. Kezdetben bűvésztrükkök nélkül, Ravazdról, a családról, a nyelvtanulásról szóló sztorikkal szórakoztatta a közönséget. Aztán Magyarország első női stand up társulatával, a NŐStényekkel készített egy tizennyolc éven felülieknek szánt műsort, felnőtt tartalommal. Egy évig a Dumaszínházban léptek fel. Ide vitte be először pikáns trükkjeit, s ekkor szövődött össze a két műfaj.

- A bűvészetet legtöbbször a gyerekműfajhoz kötik, én viszont kifejezetten felnőtteknek szóló trükköket készítek. Nagyon fontos, hogy színpadon sohasem káromkodom. Igyekszem az intellektuálisabb humort képviselni. A telefonomba mindig feljegyzem a viccesebb történéseket, s a jegyzeteimet időnként előveszem, frissítem, bővítem. Ezekből lesznek az átkötő szövegek. Elég improvizatívan dolgozom, de éles fellépések előtt otthon el szoktam próbálni a család előtt az előadást. Fix műsoraim vannak, mert a jól bevált trükköket szívesen mutatom meg újabb és újabb közönségnek – osztja meg.

Forrás: Pyszny László

Anna főleg megrendelésekre, fesztiválokon, saját maga szervezte produkcióiban dolgozik, valamint időnként meghívják falunapra, céges rendezvényekre, romkocsmákba is. Azt mondja, ha havi négy-öt előadás összejön, akkor meg lehet élni ebből a szórakoztatóipari foglalkozásból. Sokszor nem jön össze. Kiszámíthatatlan a szakma, több fellépés meglétekor érdemes takarékoskodni. Egy szerencséje van, hogy itthon kevés a női bűvész, valamint a stand up-os. Hozzáteszi, hogy a bűvészet mellett egy reklámcégnél is besegít asszisztenciával, marketinggel, riportokkal, szkripteléssel. Mivel az előadásaival kapcsolatban mindent maga csinál, ezért hasznos számára, hogy itt tudja gyakorolni a marketinget, az írást.

Rátérünk a példaképekre: - Bűvészek közül David Copperfieldet muszáj kiemelnem, mert őrületes színpadi műsorokat csinál, nekem ő a csúcs. Őrületes volt élőben látni egy show műsorát. Mivel szeretem az intelligens humort, a stand up-osok közül Kőhalmi Zoltánt nagyra becsülöm. A női stand up-osok közül pedig egy amerikai, Amy Schumer stílusa áll legközelebb hozzám.

Sokszor a legújabb trükkje a kedvence. A régebbiek közül pedig egy alsógatya ellopósat említ, amit mindig nagy hahota követ. Illetve egy másikat, amit ő „nézőkockáztatós” trükknek nevez. Ebben a néző és a saját poharába is whiskey-t tölt, majd megfordítják a poharakat a fejük felett és eltűnik az ital. Nevetve megemlíti még egy kedvenc, nagyszínpados trükkjét, amiben két másodperc alatt képes átöltözni. Bűvészkellékeit a bűvészközösség első, tradicionális budapesti boltjából szerzi be, vagy online rendeli, vagy épp saját maga gyártja le. Igyekszik extrákat belevinni. Ahogy észrevette, a közönség leginkább a humoros, poénos trükköket kedveli.

A Művészetek Völgyében immár második éve lép fel saját műsorával a Momentán Udvarban. A Momentán Társulattal jó kapcsolatot ápol 2010 óta, járt előadásaikra, de részt vett workshopon is. A Momentán Junior keretében, felvételit követően létrehoztak egy kiscsoportot, aminek tagjaként egy évadon át játszott a Spuri című impro showban. A társulat holdudvarában maradva, a 2015-ös kapolcsi fesztiválon már az első Momentán Udvarnak is részese volt. Itt azóta évente előadhatja saját bűvész és stand up műsorát, s működik bűvész tanodája. Emellett harmadik éve öltözik be szexi nővérkének, méri meg önkéntes aktivistaként a jelentkezők endorfin szintjét, s ír fel receptre egy adag humort. Az elbűvölő performanszban tulajdonképpen interaktív, személyre szabott stand up komédiában, orvosi eszköztárral játékosan vizsgálja meg a pácienst, ír fel receptre vicces gyógymódokat.

Eddigi legnagyobb fellépése a Hungexpo-n volt, ahol 1800 meghívott előtt mutathatta be például a gyors ruhacsere, vagy a hóviharkeltés illúzióját. Sosem felejti el élete első stand up fellépését sem, amelyen a közönség a vártnál is többször nevetett fel, így hatalmas élmény volt. Kissé elzárkózik a televíziózástól, inkább az élő előadás híve. - Ha valaki a tévében néz valamit, közben például öltözik vagy vacsorát készít, úgysem figyel oda teljesen. Míg mikor a színpadon vagyok, s látom, hogy valaki elkalandozik, akkor próbálom kizökkenteni, hogy tartson velünk a műsorban - fejti ki Anna. Ősszel készül az első önálló, Fétis című estjével, amelyben sok trükk, valamint a legpikánsabb, leghumorosabb sztorik szerepelnek majd. Akik szívesen megnéznék Anna valamelyik stand up és bűvész műsorát, követhetik a közösségi oldalát, ahol mindig megosztja az aktuális időpontokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!