Hétvége

2011.02.27. 09:55

Becsapni a halakat

Csak nagy halakra megy Kovács Zoltán, közismert teszt- és versenyhorgász, aki a Peca-Kunyhó Horgász Egyesület meghívásának eleget téve közönségtalálkozón vett részt Veszprémben.

Tremmer Tamás

Egyelőre még kihalt a vízpart, de a pecások már nagyon várják a tavaszt. Látszik, hogy ki vannak éhezve a halakkal, a horgászattal kapcsolatos hírekre. Ezért is "itták" Kovács Zoltán, közismert SBS teszt- és versenyhorgász minden szavát, aki a Peca-Kunyhó Horgász Egyesület meghívásának eleget téve közönségtalálkozón vett részt a megyeszékhelyen.

A "csendes őrültek" körében közismert figura Kovács Zoltán, aki rendkívül eredményes horgászmúlttal rendelkezik, pontyfogó versenyek többszörös aranyérmese. Kifejtette, minden nagy halat meg akar fogni, de ehhez különféle trükkök, praktikák szükségesek, ahogy ő fogalmazott, "gépészkedni" kell, mert a nagy halak rendkívül óvatosak. A pontyok becsapásában segíthet, ha a csalit meglebegtetik, vagy ha etetőanyag-felhőt képeznek a csali körül.

Tapasztalata szerint a jégveszte utáni hideg vízben az édes ízű etetőanyagok és csalik a fogósak, majd ezt lehet keverni halas, illetve fűszeres ízekkel. Ahogy melegszik az idő, az édeset el kell hagyni, nyári kánikulában pedig már csak a halassal szabad kísérletezni.

Lapunk kérdésére elmondta, ötévesen vett először horgászbotot a kezébe, s egyből egy húszdekás sügért akasztott, ami majd' berántotta a vízbe. A sorsa ezzel megpecsételődött. A fiatal pecást Király Iván szerb világbajnok tanította. Kovács Zoltán eddigi eredménysorával felnőtt a bajnok mellé. Tudását, tapasztalatát szívesen megosztja másokkal, ezért is vállalkozott a veszprémi közönségtalálkozóra. Korábban érdekelték a ragadozó halak, a finomszerelékes horgászmódszerek, tíz éve azonban már csak kizárólag pontyozik. Csaliként mindenképpen bojlit használ, pelletekhez, különféle magvakhoz ritkán nyúl, szerinte a bojli ezeknél többet tud. Valamit tudhat, hiszen neki egy 20,28 kilogrammos potyka a rekordja, amit két éve versenykörülmények között akasztott. Ezenkívül is több húsz kiló  feletti ponty került már a szákjába.

A Peca-Kunyhó Horgász Egyesület vendége legközelebb Gombás Gábor versenyhorgász lesz, aki március 19-én a feederhorgászat rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!