Hétvége

2010.04.10. 06:20

Együk magunkat egészségesre - Melyek a lúgosító élelmiszerek?

Sajnos nem kérdés: az adalékanyagokkal, mesterséges színezékekkel teli ételeinkkel, a génmanipulált zöldségekkel, húsokkal ugyanúgy szennyezzük saját testünket, mint a több tonnányi szeméttel a földet. Hogyan lehet mégis menteni ami még menthető? Mit (t)együnk a szervezetünk teljes elsavasodása ellen? Kalauz a lúgosító ételek közt.

Kiss Nikolett

Szervezetünk, vérünk túlságos savas környezete a létező legjobb táptalajt biztosítja a betegségek kialakulásához, legyen ez magas vérnyomás, fáradtság, problémás bőr, fejfájás, allergia, gyomorsavtúltengés, hogy a legdurvábbakat ne is említsük.

A felgyorsult életvitel, a sok stressz, a környezeti ártalmak, a rendszeretelen és rossz táplálkozás, a feldolgozott élelmiszerek, savas húsok pedig a habot jelentik a tortán.

Ahhoz, hogy sav-bázis egyensúlyunk tökéletesre legyen hangolva, hogy az immunrendszer áttörhetetlen védelmet alkosson, 70-75 százalékban lúgosító és 20-25 százalékban savasító ételeket kellene fogyasztanunk.

Ehhez képest mi ezt pontosan fordítva csináljuk! Az egyensúlyhoz természetesen szükség van a savas ételekre is (különben mitől lenne egyensúly az egyensúly?!), de az arányokra figyelni kell. És persze nem utolsó sorban tudni: melyek a lúgosító és savasító hatású élelmiszerek.

Az élelmiszerbombák között szerepel többek között az alkohol, a cukrok, a fehérkenyér, a tésztafélék, a felvágottak, húsok, a napraforgóolaj, a sajtok, a tej, a tejcsoki, a sütemények, a közönséges asztalisó, a szénsavas üdítőitalok minden formája, a sütemények és az almaecet kivételével az ecet is. Persze, most mondhatná: akkor mit egyek?!

A fent említettekből is szabad, de a szokásosnál jóval kevesebbet, hogy a 25-75 százalékos arányhozt mind inkább közelítsünk.

A lúgosító élelmiszerek is igen változatosak: ha tésztát szeretnénk enni, vegyünk teljes kiőrlésűt, a cukrot helyettesítsük xilittel, az üdítőket citromos vízzel. Kiváló lúgosító az avokádó ebből a dióhoz hasonló ízű gyümölcsből kiváló krémet lehet készíteni.

Ma már szinte mindenhol kapható, általában darabja 150 forint körül van. Válasszunk érettebbet, mert azt lehet azonnal felhasználni. Két személyre két avokádót hámozzunk meg, reszeljük le (vagy villával törjük össze), facsarjunk rá néhány csepp citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

Ízlés szerint tegyünk bele apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, frissen őrölt borsot, én teszek bele apróra vágott paradicsom húsát is, valamint néhány kanál natúr joghurtot. Pirítóssal kiváló vacsora.

De egészséges és lúgosító választás még többek között a banán, a brokkoli, a babcsírák, a citrom és a grapefruit, a paradicsom, paprika, kelkáposzta, kókusz, petrezselyem, a sárgarépa, sütőtök (és a többi friss zöldség), a mandula, a szűz oliva és lenmagolaj egyaránt. Ezekből igazán változatos ételeket készíthetünk.

A salátákat ízlés és az aktuális szezon szerint variálhatjuk: keverjünk a zöldségekhez pirított mandulát, locsoljunk meg citromlével, olivával, bolondítsuk meg néhány csepp mézzel.

Később, amikor szezonja lesz, tehetünk a saláta, paradicsom, uborka mellé néhány kocka sárgadinnyét. De készíthetünk fűszeres sült paradicsomfalatokat is.

Hozzávalók: 1 kg paradicsom, 1 dl olivaolaj, 1 fej fokhagyma, 1 csomag rozmaring és ugyanennyi kakukkfű. A paradicsomokat mossuk meg és a csumáját szedjük le. Vágjuk fel fél centis karikákra.

Egy tepsit olajjal kikenünk, beletesszük a felkarikázott paradicsomot, majd a zöld fűszereket megmossuk s a leveleket leszedjük róla. A fokhagymát gerezdjeire szedjük (hámozás nélkül).

A paradicsom darabokra szórjuk rá a fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet s a maradék olajat, majd forró, 200 fokos sütőbe tesszük, 15-20 percig sütjük.

Készíthetünk zöldborsólevest is a szokásos módon (extraszűz olivaolajjal), póréhagymával, lestyánnal, gyömbérrel, de finom a tönkölybúzából készített brokkolis mandulás palacsinta is.

Ehhez a szokásos módon süssünk palacsintát. A töltelékhez a brokkolit zúzott fokhagymával, szerecsendióval ízesítsük, sózzuk, majd pároljuk majdnem puhára. Töltsük meg a palacsintát ezzel, majd tegyük tepsibe. Locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg a mandulával. Forró sütőben süssük meg, párolt sárgarépával tálalhatjuk.

Lúgosító étel többek között az avokádó, a banán, a brokkoli, a búzafű, a cékla, a citrom, az édesburgonya, a fokhagyma, a kelkáposzta, a kókusz, a lime, a mandula, a paradicsom, paprika, petrezselyem, retek, spenót, sütőtök, valamint a szűz oliva és lenmagolaj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!