Hétvége

2011.02.12. 08:05

Hagyományos ételek - Beszélgetés lapcsoportunk receptgyűjtő pályázatának nyerteseivel

A rendkívül sikeres Desszertek könyve után a Pannon Lapok Társasága újabb szakácskönyv kiadására készül, ezúttal is olvasóink segítségével. A korábban meghirdetett receptgyűjtő pályázatunkra Vas, Zala, Veszprém és Fejér megyéből 158-an küldték be receptjeiket.

Barták Péter

A hét elején a beküldők között - közjegyző jelenlétében - kisorsoltuk a két fődíjat, egy Philips univerzális robotgépet és egy Tefal Actifry olajsütőt. Utóbbit a devecseri Keringerné Antal Zsuzsanna vehette át Barták Pétertől, a Napló főszerkesztőjétől.

Zsuzsa a fokhagymás nyúl receptjével pályázott, ami hagyományos ételnek számít, ám nem hétköznapi ízeket ígér. A megyei lap rendszeres olvasói, így bukkantak rá a receptgyűjtő felhívásra.

- A bevált recept alapján, amit én fejlesztgettem tovább, állítólag csak én tudom ilyen finoman elkészíteni - mondja nevetve. - Különlegessége talán az a zsírból, fűszerekből és tört fokhagymából készülő pác, amelyet lehűtve kenünk a húsra és a késsel beszurkált lyukakba, majd több órán át állni hagyjuk.

Nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem amikor a család kéri, bármikor elkészíti nekik. Persze könnyű helyzetben van, hiszen korábban ők is tartottak nyulat, a rokonságban pedig tenyésztik is.

Két gyermeke tíz-, illetve két és fél éves, férje otthon autószereléssel foglalkozik. A nagyobbik Kolontárra jár iskolába, az emeleten vészelték át az iszapkatasztrófát, tíz percen múlott, hogy ne menjenek ki az udvarra. A tűzoltók mentették ki őket hátulról.

- A párom imádja a hagyományos ételeket, ízeket, húsvétkor ő eszi a sonkát, tojást. Én nem vagyok húspárti, a nyúlból sem szoktam enni, csak megcsinálom, meg sem kóstolom, de mindig eltalálom. Azt élvezem, hogy mindenkinek ízlik - mondja.

A másik nyertes, a csinos, szőke székesfehérvári Pereczes Józsefné Zsuzsa egyből az után érdeklődött, vajon mikor is fog megjelenni az új kötet. A korábbi, desszerteket, süteményeket tartalmazó kiadványt is megvette: előbb csak magának, aztán annyira megtetszettek a benne lévő fotók és receptek, hogy végül a család valamennyi hölgytagja ezt kapta karácsonyra. Szerencsés olvasónknak a minap Elekes András, a FMH főszerkesztője gratulált és adta át a nyereményt a szerkesztőségben. A kérdésre válaszolva kiderült, valószínűleg tavasz közepén, húsvét előtt már kezükbe vehetik majd az érdeklődő háziasszonyok (és háziemberek!) következő gasztronómiai kiadványunkat.

Zsuzsa szerint neki még sosem kedvezett a szerencse, most mégis őt kegyelte Fortuna. A két felnőtt gyermekkel rendelkező varrónő a kötetbe a spenótos nokedli receptjével nevezett. Mint mesélte, ő maga az egyszerű étkek híve, a család viszont nagy húsimádó.

Mikor pedig a hétvégéken hazajönnek párjaikkal a gyerekek, többféle fogás is az asztalra kerül, az édesszájú családtagok kedvéért még sütemény is.

A szerencsés hölgynek férje segített elcipelni a hatalmas doboznyi modern, multifunkciós konyhai robotgépet. A robotgép hasznos segítség lesz nálunk - örült Zsuzsa - az új és újabb finomságok elkészítésében.

(A különleges fokhagymás nyúl, valamint a spenótos nokedli receptjét és elkészítésének módját megtalálják a húsvét előtt megjelenő, hagyományos ételek receptjeit tartalmazó könyvünkben.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!