Hétvége

2015.12.10. 10:15

Közösen várják a karácsonyt Káptalanfán

Ingyenes házhellyel és lakásvásárlási támogatással várják a letelepedőket Káptalanfán. Csordás Gáspár polgármester elmondta, a községben több civil szervezet működik, a lakosság igényli a kulturális programokat. A karácsonyt is közösen várják, advent minden hétvégéjére jut program.

Tisler Anna

A község egyik jelképe a címerben is látható Szent János híd. A hidat, amely a Nemeshany felé vezető úton van, 1794-ben építette Oszterhuber Ferenc főszolgabíró felkérésére Hartner Ignác sümegi kőműves mester. Az írásokból azt is tudja az utókor, hogy a mester mindezért 256 forintot kapott.

A hídnál december 26-án ünnepséget szerveznek a védőszent, Nepomuki Szent János tiszteletére. A híd mellett parkot alakított ki az önkormányzat. A patak partján asztalok és padok várják a pihenőket, a messzebbről érkezettek a település történetéről is olvashatnak. Hétvégén vagy esténként a helyiek szívesen kilátogatnak a patak partjára, és az autósok is megállnak ott pihenni. A polgármestertől megtudtuk, hogy a terveik között szerepel a park területének a bővítése, napelemes kandeláberek kihelyezése, vizesblokk építése. A nyáron már kulturális programokat is szerveznek Patakparti elnevezéssel.

A János híd a község egyik jelképe és környezete a közösségi élet színtere Fotó: a szerző

A község másik jellegzetes műemléke a templom, amely 1746 és 1750 között  épült. A község támogatja az egyházat, segített a templom és a plébániahivatal tetőszerkezetének felújításában. Advent időszakában nyolcadik éve állítják fel a betlehemet a templom melletti téren az egyházközség tagjai, az önkormányzat  dolgozói valamint a közhasznú foglalkoztatottak. A munkát Bakos Tibor világi elnök, Lengyel Zsigmond képviselő és Telek Attila településgondnok irányította. A közeli fenyőfát szintén feldíszítik, este az egészet megvilágítják. A lakosok közösen várják az ünnepeket, advent időszakában számos programot szerveznek. A Mikulás a tíz éven aluliakat otthonukban kereste fel, az idén hetvenen kaptak csomagot. A 70 éven felüliek a karácsony előtti napokban ajándékcsomagot kapnak, amelyet  az önkormányzat, a máltai szeretetszolgálattól és a Káptalanfáért Egyesület biztosít számukra.

A település központjában a betlehem és a karácsonyfa jelzi az ünnep közeledtét

Rádiné Hardi Annamária művelődésszervezőtől megtudtuk, hogy december elején minden évben bemutatkozhatnak a helyi alkotók. A művelődési házban a kiállítást sokan megtekintik. Mindannyian rácsodálkoznak, hogy mennyi ügyes és kreatív ember él közöttük. A helyiek hoznak festményeket, babákat, horgolást, fából készült tárgyakat. A nyugdíjas klub tagjai vállalták, hogy a falukarácsonyra, amelyet december 23-án tartanak, angyalkákat horgolnak, és azzal teszik szebbé a fát. Az egyik klubtag, Telek Józsefné kérdésünkre elmondta, hogy az asszonyok minden szabad idejükben dolgoznak, hogy minél több dísz jusson a fára. Szeretnek kézimunkázni, aki ráér, bemegy a művelődési házba, ahol horgolás közben beszélgetnek, felelevenítik a közös élményeket. A klub tagjai havonta egyszer találkoznak, valamint a káptalantóti klub meghívására részt vesznek az ottani szüreten. A település is számíthat rájuk, a rendezvények szervezésében is segítenek, majd természetesen részt is vesznek azokon.

Rádiné Hardi Annamária művelődésszervező a karácsonyi dekorációt válogatja

Rádiné Hardi Annamária elmondta, advent harmadik hétvégéjén jótékonysági vásárt szervez a máltai szeretetszolgálat helyi csoportja. Egy helyi lakos felajánlotta, hogy az alkalomra feliratozott poharakat készíttet. Közös disznóvágást tartanak december 19-én, amelyre főként a fiatalokat várják, akik még nem láttak igazi falusi disznóvágást. Este disznótoros vacsorát szerveznek, a maradékot pedig a téli és tavaszi programokon használják fel a vendégek kínálására. Hagyomány, hogy a szilvesztert is sokan együtt töltik. A batyus bálban közel százan töltik az óév utolsó óráit és köszöntik az új évet.

A művelődésszervező két éve a Káptalanfáért Egyesület elnöke is. A civil szervezet tagjai a programok szervezésében nagyon aktívak. Ötleteikkel is segítik a közösségi életet.

- Lakosságunk létszáma stagnál, évek óta 850 fő körül mozog - tudtuk meg a polgármestertől. - A kistelepülések megtartó ereje a közösségi élet, az egymásra figyelés, az összefogás.

A nyugdíjasklub tagja Telek Józsefné szorgalmasan horgolja a karácsonyfára az angyalokat

Házhelyeket is kialakítottunk, ingyen adjuk a telket az építkezni és letelepedni szándékozóknak, támogatást nyújtunk az első lakáshoz jutóknak, de ahhoz, hogy sokan éljenek a lehetőséggel, munkahelyekre is szükség volna. Akik itthon maradnak, többségük ingázik. Szerencsére a közlekedésünk jó, így el tudnak jutni Devecserbe, Ajkára, Jánosházára.

Helyben két vendéglő és bolt működik, néhányan mezőgazdasági vállalkozóként dolgoznak. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. A Start munkában mezőgazdasági termelést végeznek, a terményt a közétkeztetésben használják fel. A korszerű konyha az óvodát, az iskolát és a felnőtt étkezőket látja el. A mezőgazdasági utak karbantartására is gondot fordítanak, hogy ezzel is könnyebbé tegyék a termőföldek megközelítését. A település és térsége mindig mezőgazdasági terület volt. A neve is innen származik, egykor a székesfehérvári káptalan birtokához tartozott, majd az Eszterházy család birtoka lett. Később a termelőszövetkezet folytatott gazdálkodást, sok család megélhetését biztosítva. Jelenleg kisebb területeken gazdálkodnak néhányan.

A községben két csoportos óvoda működik, ahova a helybeli, a szomszédos Nemeshany és Bodorfa kicsinyei járnak. A gyepükajáni tagóvodában egy csoport van 18 fővel. Az iskolába négy településről járnak a gyerekek. A gyerekek a települési programokon is szerepelnek. Minden évben megtartják  március 15-én a forradalom és szabadságharcra a megemlékezést, valamint október 23-án megkoszorúzzák dr. Mozsári József a forradalmi tanács elnökének az emléktábláját. A falunapon a térségi művészeti csoportok lépnek fel azért, hogy mélyítsék a kapcsolatot a térségben tevékenykedő civil szervezetek között.

A kistérség négy települése, Gyepükaján, Káptalanfa, Nemeshany és Bodorfa vezetői is segítik egymást. Az iskolásokat és óvodásokat szállítják a versenyekre, logopédiai kezelésre.

- Színjátszó csoportunk is működött, de a vezetője jelenleg külföldön dolgozik, így az most szünetel - mondta a polgármester. - Labdarúgó csapatunk a megyei negyedosztályban játszik, a férfi sportolók eredményesek, többször nyerték meg a bajnokságot . A polgárőrségünk tagjai is aktívak, évente több, mint ezer óra szolgálatot teljesítenek. Az egyesület telefonszámát ismeri a lakosság, főként az egyedül élő időseknek jelent biztonságot az, hogy tudják, van kit értesíteni, ha bajba kerülnek.

Csordás Gáspár polgármester

A polgárőrség nem pályázott gépkocsira, a tagok saját autójukkal, kerékpárral vagy gyalogosan látják el szolgálatukat. A község az évente legalább 40 órát teljesítőknek a kommunális adóból 30 százalék kedvezményt ad.

A télre már felkészültek. A közmunkaprogramban olyan gépeket szereztek be, amelyeket hóeltakarító eszközökkel is fel tudnak szerelni. A gázfűtést faaprítékos tűzelési módra váltották át. Az árkok és közterületek tisztításakor kivágott fákat ledarálják, majd azzal fűtik az intézményeket, éves szinten milliós megtakarítást elérve ezzel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!