Hétvége

2010.03.27. 06:53

Közösségi helyet hoztak létre az almádi pecások

A helyi sporthorgászok szervesen hozzátartoznak a város életéhez. Ezt bizonyítja az is, hogy a Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület jogelődje a helyi kisiparosok szervezésében már az 1940-es évek végén megalakult. Ekkor parti horgászati lehetőség szinte alig volt, hatalmas és folyamatos nádas területek szegélyezték az almádi partszakaszt.

Tremmer Tamás

Az első egyesületi csónakkikötő több mint 40 évvel ezelőtt Budataván létesült, amely 10-12 csónak befogadására volt alkalmas, tájékoztatott dr. Szenthe Zsolt titkár.

Mivel nemcsak a budatavai városrész horgászainak volt igénye csónakos horgászatra, ezért az egyesület akkori vezetése egy Almádiban létrehozandó kikötő építésén fáradozott. Végül az 1970-es évek közepétől a valamikori apácastrand területén (a jelenlegi Balatontourist-kemping és strand nyugati oldalán) kapott helyet a 25-30 csónak befogadására alkalmas almádi kikötő.

- Ezt a területet az 1980-as évek közepén el kellett hagynunk. Az egyesület ekkor kapta kezelésbe a káptalanfüredi szennyvízátemelő-telep elvadult védterületét, amely még a szomszédos vitorláskikötő építésekor kitermelt iszap tárolására is szolgált.

Itt aztán csodát műveltek a pecások. Az 1966-tól több mint negyven éven keresztül elnöklő Horváth György vezetésével sikerült megvalósítani a mai kikötői infrastruktúra nagy részét (stég, faház, evezőtároló és a többi). Az egyesületi tagok önfeláldozó és fáradságos munkájának köszönhetően kialakult a horgászbázis, amire mindenki büszke lehet. 1990-től a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a tanyájuk és a kikötő szinte egyedülálló a Balaton északi partján. Az egyesület az önkormányzattal határozott idejű bérleti szerződést kötött a területre, így évekig élvezhetik a munkájuk gyümölcsét.

Kapuikat kinyitották a civil szervezetek, az önkormányzat előtt is, amelyek programjaikra létesítményeiket térítésmentesen használhatják. Számukra is közösségi teret hoztak létre. Ugyancsak büszkék arra, hogy az almádi gyerekeket szervezett oktatás keretében a természet szeretetére és a horgászat rejtelmeire tanítják. A horgászturizmus irányába ugyancsak nyitottak, a távolról érkező részére vendégszobákat és bérelhető csónakokat egyaránt tudnak biztosítani.

Talán mondani sem kell, az egyesület taglétszáma az évek során folyamatosan gyarapodott, ma már ötszázan vannak.

Dr. Szenthe Zsolt megemlítette, az egyesület tagjai ismét nagy fába vágták fejszéjüket. A csónakok kikötésére szolgáló stégeket minden ősszel kiveszik a vízből, a művelet során a stégelemek sérülhetnek. Ha bent hagyják a vízben, a feltorlódó jég tesz kárt bennük. Megnyugtató megoldást egy kőszórás építése jelentene.

Ennek a tervei már elkészültek, az engedélyeztetés folyamatban van. A munka nagy falat, első becslésre több mint húszmillió forint nagyságrendű, ezért pályázati támogatást keresnek hozzá.Évente négy alkalommal szerveznek közösségi munkát az almádi pecásoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!