Hétvége

2011.08.27. 10:30

Küzdelem a törpeharcsával

Veszprém - Tógazdaságok, horgászegyesületek számára az utóbbi évek egyik legnagyobb gondja a törpeharcsa-populációk szaporodásának megállítása, az állományok csökkentése, de inkább a teljes kiirtása.

Tremmer Tamás

- Ennél utálatosabb faj nincs is, a hal mikroméretű, ugyanakkor mindent felzabál. Ráadásul benyeli a horgot, s amikor megpróbálom ki-akasztani, véresre szurkálja a kezem. Nem lehet ezt kiirtani? - Ezek a mondatok sajnos egyre sűrűbbek a vízparton. Az agresszív módon elszaporodó törpeharcsa nagyon sok horgászegyesületnek, tógazdának okoz mérhetetlen gondokat.
 
A hazai halfauna egyik legellentmondásosabb, leginkább utált élőlénye a törpeharcsa. Az "apró kis ördögök" kivétel nélkül minden csalira rárontanak, legyen szó 30 milliméteres bojliról vagy kukoricáról. Ahol ezek tömegével megjelennek, ott másfajta halat fogni szinte lehetetlen. De nemcsak a horgászok életét nehezítik meg, hanem a többi halfajét is, mindent felzabálnak előlük, kiszorítva őket a megszokott életterükből.
 
Ahol a törpeharcsák felütik a fejüket, búcsút lehet venni a horgászoktól. Senki nem kíván ugyanis ezzel a féktelen siserehaddal kínlódni. Ha pedig elpártol a pecás valamelyik tótól, akkor oda nagyon nehéz lesz újra visszacsalogatni. Ezért a tógazdák alapvető érdeke, hogy megakadályozzák ezeknek a kis mindenevőknek az elszaporodását, ahol ez mégis bekövetkezett, a likvidálását.


 
Sokfelé és sokfajta módszert használnak a törpeharcsa ritkítására, az egyik ilyen a törpeharcsa-csapdázás. Ez a halászati mód a jó öreg varsás halászatból alakult ki, alapjai szinte ugyanazok, mégsem azonos vele. Egyik legjelentősebb különbség a varsás halászat és a törpeharcsavarsa között az, hogy a törpeharcsavarsába valamilyen csalogató hatású anyagot helyeznek. Ez leginkább száraz kenyér, ami könnyen hozzáférhető, s nem kerül nagy összegbe sem. Az egyetlen előnye a törpéknek, hogy nem válogatósak, még az áztatott kenyérre is rárontanak.
 
A csapdázás fő időszaka a nyári hónapoktól késő őszig, jég beálltáig terjed. Tavasszal is csapdáznak, de ilyenkor lényegesen kevesebb törpe kerül elő. Nyáron a part közeli vizeken eredményesebben csapdázhatunk, a mélyebb vizek ilyenkor kevesebb halat adnak, a hideg beálltával inkább mélyebb vizekre rakják a varsákat. A varsákat mindig ellenőrizzük, hogy egy kicsi lyuk se legyen rajtuk, mert a törpék megtalálják és libasorban távoznak is a csapdánkból.
 
A probléma nagyságát jelzi, hogy a nagyobb horgászboltokban már vásárolható törpeharcsacsapda. A Balaton Halászati Nonprofit Zrt. által a Keszthelyi-öbölben tavasszal kirakott és júniusban felszedett angolnavarsákat a Balaton környéki tógazdaságok veszik kölcsön, ők ezzel végzik a szelektív törpeharcsa-mentesítést, sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!