Hírek

2009.02.11. 03:29

Ne adjál tüzet egy erdőnek

<b>Veszprém</b> - A Veszprém Város Tiszteletbeli Polgára címet adományozta a megyeszékhely közgyűlése a tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozmának, az MKB Veszprém KC kézilabdacsapata beállósának.

Varga Domokos Péter

Erről tegnap döntött a megyeszékhely képviselő-testülete. 

A javaslatot Debreczenyi János polgármester terjesztette elő, méltatva a 26 esztendősen elhunyt játékos pályafutását. 

Felidézte, hogy Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, mellyel sok szép sikert is elért, többek között bajnok és kupagyőztes lett csapatával. 

A veszprémi csapathoz 2006 júliusában szerződött, ahol ugyancsak sikeres pályafutást tudhatott maga mögött, velük is bajnokságot és kupát nyert.

A testület egyhangú szavazással döntött a díj odaítéléséről. Debreczenyi János bejelentette, hogy az elhunyt kézilabdást Veszprém város és az MKB Veszprém KC saját halottjának tekinti. 

Az elismeréssel járó díszes oklevelet és a Veszprém város címerével díszített plakettet a polgármestertől Marian Cozma édesapja, Petre Cozma vette át, aki hajdan maga is válogatott kézilabdázó volt a Dinamo Bukarestben. Meghatottan, könnyes szemmel köszönte meg az elismerést.

Marian Cozma elhunytával nemcsak Veszprém városát érte pótolhatatlan veszteség, de az európai sportéletet is - mondta el Debreczenyi János az eseményt követő sajtótájékoztatón. 

Ehhez megbékélést, megbocsátást sugalló szavakat tett hozzá Petre Cozma, a megtört édesapa: Ne adjál tüzet egy erdőnek, ne gyújts fel egy erdőt, hanem ültess fákat, hogy új erdő növekedhessen. Ha a kétéves unokám abba a korba ér, elhozom ide, hogy ő is kézilabdázzon .

Románia és a világ sportolói is részvétüket és sajnálatukat fejezik ki amiatt az esemény miatt, ami történt - ezt a Román Köztársaság budapesti nagykövete, Ireny Comaroschi közölte. 

Ő is köszönetét fejezte ki Veszprém városnak és mindenkinek, akinek köze volt Marian Cozma itteni életéhez. Majd személyesen Petre Cozmának címezve hozzátette, hogy nagyon büszkék voltak a fiára.

Ilyenkor a csendnek, a néma gondolkodásnak van helye. De normális világban ez a gyilkosság nem történhetett volna meg - erről dr. Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke beszélt.

Lapunk tolmács segítségével tudta meg Petre Cozmától, hogy cáfol minden olyan tartalmú információt, amely arról szólt, hogy ő személyesen kíván bosszút állni fia erőszakos halála miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!