Hírek

2009.08.10. 02:28

Vandálok jártak a parkerdőben

Veszprém - Tavaly október 17-én, az Erdők hete megnyitóján adták át a 65,5 millióból felépített parkerdőt a Gulyadombon. A költségekből 35,5 millió állami pénz.

Varga Ibolya

A Gulya-dombon már harminc évvel korábban kialakított az akkori erdőgazdaság egy parkerdőt, ami azóta tönkrement. A város és a környék lakosságának hagyományos kirándulóhelye volt, már a XIX. században is kijártak a környező völgyekbe (Séd-völgy, Fejes-völgy, Betekints-völgy), a Laczkó-forrás környékére kirándulni, szórakozni. A XX. század közepén megalapították az állatkertet és a vidámparkot, ezzel a Gulya-domb még ismertebb és keresettebb hely lett.

A 70 hektáros terület, amely korábban legelő volt, a II. világháború után került a magyar állam tulajdonába, a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe. 

A minisztérium, az erdészeti szolgálat, Veszprém város önkormányzata és a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark együttműködése eredményeként jött létre a parkerdő, melyben sétálni és sportolni egyaránt jól lehet. 

A területen tanösvényt alakítottak ki, két kilátót emeltek és több játszóteret, tornapályát építettek. Elsősorban gyalogosoknak és kerékpárosoknak ajánlják, de lehetőség van a lovaglásra is. A tájékozódást táblák segítik. 

Az utóbbi napokban több olvasónk is javasolta, hogy nézzük meg a parkerdőt, ahol nyomokból ítélve vandálok jártak, tetemes anyagi kárt okozva a területet kezelő HM Veszprémi Erdőgazdaságnak (Verga) és mindenkinek, aki szívesen pihen, kirándul, edz ezen a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!