Hírek

2009.10.19. 19:04

Volt egyszer egy fazekas falu...

Bakonytamási, Gerencsér - Az erdőben kanyargó út melletti tisztáson még áll néhány elvadult gyümölcsfa, és orgonabokrok őrzik a hajdani település portáinak határait. A tisztással szemben, a dombon, régi temető. Néhányan a volt lakók közül emlékeznek az öreg körtefára, gyermekkoruk játékainak helyszínére is.

Nagy Imre

Gerencsér, a későbbi Gerencsérpuszta ezer éves. A volt fazekas falut hajdan István király adományozta a veszprémvölgyi apácáknak, másik kilenccel együtt. A jobbágyfalu edényekkel látta el az uradalmat. A török korban elpusztították a portyázó törökök, majd újra benépesült. A múlt század hetvenes éveiben 14 porta állt itt, hetvennégyen lakták. A dolgos gerencsériek gyermekei az erdőn át jártak Bakonytamási iskolájába. A politika ultimátuma azonban Gerencsért sem kímélte: közművek hiányában lakói a kényelmesebb életet kellett hogy válasszák.

Szombaton ünnepre gyülekeztek a volt gerencsériek, Bakonytamási lakói és mindazok, akiknek fontos az emlékezés. A község önkormányzata és Az Elpusztult és Pusztuló Magyar Falvakért Egyesület szervezésében, a Bakonyerdő Zrt. Bakonyszentlászlói Igazgatóságának segítségével keresztet és emléktáblát szenteltek az egykori településen.

A helyszínen Németh Tibor, az ünnepség szervezője mondott köszöntőt, majd a bakonytamási Napsugaras Nyugdíjas Klub gerencséri népdala után Halmos Ábel bakonybéli perjel szentelte fel a keresztet. Ezt Tátrai Gábornak, a bakonyszentlászlói erdészet igazgatójának köszöntője követte.

Az emlékezők ezután buszokra szállva indultak vissza Bakonytamásiba, ahol folytatódott az ünnepség. Németh Károly polgármester köszöntőjében külön üdvözölte az alkalomra hazatért gerencsérieket, hangot adva annak a reményének, hogy a politika előbb-utóbb felismeri a vidék, az apró falvak jelentőségét, és beszünteti a tudatos falurombolást.

Ezt követően dr. Blazovich László egyesületi elnök, a rendezvény fővédnöke osztotta meg gondolatait az emlékezőkkel, majd Fazekas Ferenc, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Fazekas Szakmai Bizottsága elnöke hívta fel a figyelmet az ember és az agyag összeforrt történelmére, és elődeink tevékenységének megbecsülésére.

A Honvéd utca sarkánál elhelyezett, Wittmann Ildikó által készített, az önkormányzat, az egyesület és a megyei közgyűlés összefogásával létrehozott emlékművet Dr. Blazovich László és Fazekas Ferenc leplezték le. Az ezeréves Gerencsér falu emlékére felirat hirdeti: amíg méltóképpen emlékeznek rá, a környék legrégebben jegyzett települése nem merülhet feledésbe.

A koszorúzást követően az ünnep a helyi kultúrházban előadásokkal és visszaemlékezésekkel folytatódott, ahol dr. Blazovich László egyetemi tanár, dr. Érszegi Géza egyetemi tanár, az MTA doktorai, Németh Tibor néprajzkutató és dr. Kovács Ferenc egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, egykori gerencséri lakos osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A rendezvény az emlékezők kötetlen baráti beszélgetésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!