Hírek

2010.02.12. 08:08

Útállapot pénteken

Megyénkben ma főként délelőtt van esély hóra. Erős szélre, és így hófúvásokra, csak szombaton kell számítanunk.

Kiss Nikolett

Pénteken is borult marad az ég, továbbra is lehet havazás. Általában mérsékelt marad az északnyugati szél. A hőmérséklet reggel -2°C, délután 0°C körül valószínű. (Forrás: vmeteo.hu)

Délelőtt elállt a hósesés Pápán és környékén, megenyhült az idő. Olvad az éjszaka leesett hó. A környék útjainak zöme letaposott, havas, hókásás, a közlekedés zavartalan. A városban is folyik a sózás, a csúszásmentesítés, a járdákon még sok a hó, a mellékutcák zöme havas, letaposott, a főbb utak sónedvesek.

A 72-es út Balatonfűzfő és Litér között jól járható, de a sávok több helyen jégbordásak. A 72-es és 8-as kereszteződése néhol csúszik, a kikanyarodásnál érdemes hosszabb idővel kalkulálni, mert a kanyarodó sáv hókásás. A 8-as főút Veszprém felé járható, a belső sávban letaposott hó miatt nehéz haladni és előzni.

Pápán és környékén újabb tíz centiméter hó esett az éjjeli órákban. A Magyar Közút pápai üzemmérnökségének hóekéi éjjel-nappal folyamatosan takarítják az utakat. Mint azt az ügyeletestől megtudtuk, nincs elzárt település, járhatatlan út a városkörnyéken. Az utak havasak, letaposottak.

A városban is folyamatosan dolgoznak a városgondnokság emberei, egyelőre hóekéznek, a sózást délelőtt tíz óra környékén kezdik meg. A gyalogátkelők, lépcsők, buszöblök, buszmegállók tiszták, a kerékpárutak is járhatók. 

Duntántúli hóhelyzet
(Forrás: MTI)

Járhatatlan mellékutak Zala megyében

Jegesedés és hóátfúvások miatt járhatatlanok az összekötő utak Tófej és Söjtör, valamint Nemesnép és Baglad között - tájékoztatta Magyar Közút Zrt. észak-dunántúli regionális főmérnökségének ügyeletese péntek délelőtt az MTI-t.

A közútkezelő dolgozói próbálják az utakon feltörni a jeget, de csak nagyon lassan haladnak a munkával. A megye északi területén a mellékutak burkolata havas, ha felerősödik a szél, további hóátfuvásokra lehet számítani.

Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatójának tájékoztatása szerint az autóbuszok valamennyi Zala megyei településre el tudnak jutni, de a távolsági járatokon 10-20 perces késésekre kell számítani.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte, hogy Csatár környékén egy félig az árokba csúszott kamion, Csapinál, a régi 7-es főúton pedig egy elakadt hókotró műszaki mentése folyik.

Hajnal óta nyolc helyszínen végeztek árokba csúszott, elakadt kamionok, személygépkocsik miatt műszaki mentését, tegnap pedig 28 helyre riasztották a katasztrófavédelmet.

Az ügyeletes hozzátette: Nagykanizsán a közlekedésre veszélyt jelentő jégcsapokat távolítanak el Bólyai János Általános iskola épületéről, Zalaegerszegen pedig egy többemeletes épület tetejéről hócsuszamlás miatt kellett nagyobb mennyiségű havat eltávolítani.

Késnek a vonatok az ország nyugati felében

A havazás miatt késnek a vonatok az ország nyugati felében - közölte a vasúttársaság péntek reggel az MTI-vel.

Közleményük szerint a havazás váltóállítási gondokat okozott, így a nyugati vonalakon 5-10 perces késések vannak.

A Budapest-Nyugati-Esztergom vonalon 30-40 perc, a Budapest-Székesfehérvár, és a  Budapest-Pusztaszabolcs vonalon átlagosan 20-25 perc késéssel kell számolniuk az utasoknak.

Erős hófúvások várhatók az ország nyugati részében

Erős hófúvások várhatók az ország nyugati részében péntek éjfélig; máshol ónos eső is eshet - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Az előrejelzések szerint pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a Dunántúlon és a Duna-Tisza-köze nyugati felén inkább a havazás lesz a jellemző.

Ettől keletebbre továbbra is eső, havas eső valószínű. Az északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon több helyen erős lesz - késő estétől néhol már 60 kilométer per óra fölötti lökések is lehetnek -, ezért ott hófúvásra kell számítani, másutt gyenge marad a légmozgás. 

Péntek reggel helyenként ködfoltok fordulnak elő, és a középső országrészben kora délelőttig egy-két helyen gyenge ónos szitálás sem zárható ki.

Egy út járhatatlan Győr megyében

Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese péntek reggel az MTI-vel.

Juhász Judit elmondta: a megye főútjai havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, s hómarókat is bevetnek. 

A megye egyes részein 30 centiméternyi hó esett, s továbbra is havazik.  Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei működtek közre - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.

Tovább romlottak a közlekedés feltételei Vas megyében

Éjszaka tovább romlottak a közlekedés feltételei Vas megyében, ahol péntek reggelig újabb 10-15 centiméternyi friss hó hullott le; változatlanul erős az észak-északnyugati szél, amely hófúvást okoz - tájékoztatta a közútkezelő az MTI-t.

Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan.

Nem lehet közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti alsórendű út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél, de azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.

Dávidházy Róbert elmondta, hogy 24 óra leforgása alatt eddig 30-35 centiméternyi hó hullott le Vas megyében, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat.

A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások.

A meteorológiai előrejelzés szerint a régióban a nap során további havazás várható akár újabb 15 centiméternyi hó eshet, ezért a közutas szakemberek szerint aki csak teheti, ne induljon el személygépkocsival.

Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni  Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!