Hírek

2011.03.16. 10:00

Élőlánc a fákért - Miért ne kerülhetné el a bicikliút a növényeket?

Veszprém - Akár élőlánccal is, de megvédik szeretett fáikat a Wartha Vince utcában lakók. A negyvenéves növények ugyanis útjában vannak az épülő kerékpárútnak. A lakók szerint van más megoldás.

Németh F. Bernadett

A Wartha Vince utca 20. és 22. számú házak lakói végső elkeseredésükben fordultak a Naplóhoz: két kezükkel ültették azokat a fákat, amelyeket most ki akarnak vágni, mert a tervező erre vinné a kerékpárút nyomvonalát. A tervnek a lakók szerint több gyenge pontja is van, amit a ház előtt összegyűlve sorolnak.

- A kerékpárút a József Attila utcából indul, az egyetem kerítése mellett halad, a garázssorok és a parkoló után "átjön" ide, a házak elé, s ezért ki kellene vágni a mediterrán fenyőket, nyírfákat, tiszafákat, amiket a lakók ültettek - vázolja a helyzetet Szotyori László festőművész, akinek édesanyja lakik az egyik érintett házban. - Nagyon megdöbbentek az itt lakók, aludni sem mernek, nehogy hajnalban kivágják szeretett fáikat. Ez védi őket a járműforgalom porától, zajától, a nyári melegtől. Mi nem vagyunk szakemberek, de úgy véljük, van más megoldás is, amit érdemes lenne megvizsgálni. A parkoló és a járdasziget közötti rész ugyanis alkalmas lenne erre. A tervezésnél ugyan nem voltak tekintettel az itt élőkre, de nem vádolni akarunk, hanem kérni: vigyék máshol a kerékpárutat!

- A kerékpárút és a lépcsőház között mindössze egy méter marad, ami rendkívül balesetveszélyes, hiszen a házból kilépő időseket vagy a kifutó gyerekeket elsodorják a biciklisek. Nem jó megoldás a kerekeseknek, nem jó a lakóknak. Negyven évvel ezelőtt ültettem egy nyírfát a ház elé, alig vártam, hogy felérjen az erkélyig, hogy árnyékot adjon a lakásnak. Most odaért és kivágják? Ezek a fák védenek bennünket minden káros anyagtól, ami a közlekedésből ér bennünket. Nem is értem, mi ez a vágási mánia, nekem megszakad a szívem, ha ilyen erős, egészséges fákat látok kivágni - teszi hozzá Maleczki Emilné, Márta.

Több lakó nem rejti véka alá felháborodását.

A veszprémi önkormányzat Brányi Mária alpolgármester aláírásával tájékoztató levelet küldött ki a lakóknak, amiben azt írják, a tervező minden szükséges szakmai fórumon egyeztette a nyomvonal tervét. A jogerős útépítési engedély az előírások szerint kifüggesztésre került, az építéssel érintettek tudomására jutott. A levél leszögezi, hogy a kivágott fákat pótolják, méghozzá kétszeres mennyiségben.

Mindazonáltal a megyeszékhely önkormányzata tudomásul veszi a lakók kérését, s megbízza a tervezőt, hogy keressen alternatívát. Ha van az előírásoknak megfelelő más útvonal, azt egyeztetik a közlekedési hatósággal, annak jóváhagyása után pedig módosítják a támogatási és a kivitelezői szerződést. Mindaddig a lakók türelmét kérik, a kerékpárút kivitelezése ebben a hónapban elkezdődik (információink szerint csütörtökön ünnepélyes alapkőletétel lesz), de a Wartha utca 20. és 22. számú házak előtti rész kivételével. A módosításokról értesítik a lakókat, ígéri az önkormányzat.

 

Mohilla Rezső, aki szintén kézhez kapta a levelet, ehhez azt teszi hozzá: - Velünk erről a tervről senki nem egyeztetett, itt senki nem járt és nem kérdezett meg minket. Nem tudom, hová függesztették ki a jogerős engedélyt, de mi nem láttuk. Mi két napja értesültünk a tervekről, amikor láttuk, hogy ábrákat rajzolnak a járdára, s utánajártunk, mi készül itt. Lehet, hogy az előkészítés két éve tart, de mi kimaradtunk belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!