Hírek

2011.04.06. 07:27

Közös szenvedély az éremgyűjtés

Pápa - 1982 márciusában rendezték először a bakonyvidéki éremgyűjtők találkozóját. A helyszínek azóta változtak, a lelkesedés viszont szemernyit sem. A találkozót Veszeda Róbert budapesti gyűjtő keresztelte meg harminc évvel ezelőtt, aki azóta is aktív részese a rendezvénynek.

Nagy Imre

A közelmúltban ismét rendeztek találkozót a gyűjtők a Petőfi gimnázium aulájában. A rekvizitumokból volt bőven, a résztvevők és az érdeklődők megszokhatták, hogy a történelem közeli és távoli korszakaiból származó érmeken túl számos egyéb érdekesség is várja őket. Kitüntetések, régi könyvek, képeslapok, fegyverek, jelvények, katonai felszerelések, dísztárgyak, üveg- és porcelán csecsebecsék, bélyegek, pénzek: a gyűjtőszenvedély gazdag megnyilvánulása sorakozott az asztalokon a 30. Bakonyvidéki Éremgyűjtő Találkozón, ahol a hagyományoknak megfelelően nemcsak a szűkebb pátriából, de a fővárosból, és az ország számtalan vidékéről érkeztek a gyűjtőtársak.

 



A jubileumi rendezvényt id. Hermann István önkormányzati képviselő (maga is gyűjtő) nyitotta meg, majd a szervezők sort kerítettek a kisárverésre (ezt évek óta Veszeda Róbert vezeti) és a tombolasorsolásra is. Az alkalomra képeslapot adott ki a szervező Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Pápai Csoportja, Lóky György elnök az Esterházy kastélyt fotózta le emlékül. Elkészült a hagyományos, csak erre a rendezvényre használatos pénz is: a büfében levásárolható 500 forintost idén Liszt Ferenc képe díszítette. A délelőtt a megszokott családias hangulatban telt, a gyűjtők régi ismerősei egymásnak, de azért mindig akad egy-egy új darab a gyűjteményben, ami felkelti a másik érdeklődését. Cserélni, alkudni, adni-venni, bővíteni, frissíteni az anyagot - erről szól a találkozó. Kora délután aztán kiürült az aula, de a különös hobbi űzői április 17-én Kaposváron újra találkozhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!