Hírek

2012.02.16. 09:15

Téli sasetetés a Kis-Balatonnál

Megyei körkép - Kiegészítő táplálékot biztosítanak a telelő rétisasoknak a Kis-Balaton fokozottan védett területén.

Tremmer Tamás

A hideg időjárás éhkoppra fogja a ragadozó madarakat. A vizek vastagon befagytak, a vízimadarak csapatai délebbre húzódtak. Az alapvetően halat fogyasztó, de telente a ludak és récék csapatainak beteg, legyengült vagy idős egyedeire is vadászó rétisasok küzdenek az elemekkel. Európa legméretesebb sasfajának egyedei a hidegben szívesen verődnek kisebb-nagyobb csoportokba, hiszen ilyenkor a társas táplálékszerzés gyakran kifizetődőbb.

Magyari Máté, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökológiai szakreferense elmondta, hogy az időjárásra tekintettel a nemzeti park és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. együttműködése révén kiegészítő táplálékot kapnak a sasok. A lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra alkalmatlan haltételeket a természetvédelmi őrszolgálat helyezi ki a rétisasok által kedvelt vízterületek jegére. A Kis-Balatonnál 20-22 rétisas tartózkodik, etetésüket a fagyos idő végéig tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!