Hírek

2012.03.31. 06:20

Ökölharcos szurkolók - Megyénkben is megjelent az ustawka (+18)

A napokban "érdekes" videót töltöttek fel a legismertebb videomegosztóra: a felvételen veszprémi és soproni futballszurkolók ökölharcát örökítették meg. A képsorok nem szokványos vandalizmust tárnak a nyilvánosság elé, hanem a szurkolói erőszak legújabb, szabályozott keretek között zajló formáját, az ustawkát.

Polgár Tibor

A futballszurkolók világszerte - így hazánkban is - a társadalom egyik legérdekesebb, de mindenképpen a legvitatottabb szubkultúráját alkotják. Az említett rövid videón két szurkolói csoport, a veszprémi Queens City Ultras hét tagja vív ökölpárbajt a soproni Scarbantia Scorpions ugyancsak hét tagjával Veszprémben. A felvételt elhomályosították, az információkat feliratokkal közlik a nézővel, így azt is megtudjuk, hogy ustawkát látunk. Na de mit is jelent pontosan az ustawka?

Az ustawka magyar kifejezéssel: lebeszélt boksz, a futballhuliganizmus modern változata. Új jelenség. Az ustawka során szigorú szabályok és előre egyeztetett feltételek szerint zajlik a küzdelem két, egyenlő létszámú csoport között. A legfontosabb szabály, hogy segédeszközök nélkül, kizárólag puszta kézzel küzdenek a szemben álló felek, továbbá a harcképtelenné váló vagy a küzdelmet feladó drukkert már nem szabad támadni. Az ütközet az egyik csoport tagjainak védtelenné válásáig vagy éppen megfutamodásáig tart. Ezt követően a korábban egymást csépelő szurkolók adott esetben lepacsiznak, és mindenki megy a saját dolgára. Az ustawka helyszínének kiválasztása során lényeges szempont, hogy a csata színtere eldugott, oda nem illő személyektől mentes környék legyen. A lebeszélt boksz résztvevői gyakran fogvédőt és bandázst viselnek az ökölharc alatt, ami mindent összevetve egyfajta tömeges küzdősportra emlékeztetne - ha létezne ilyen sportág.

Az ustawkát " target="_blank">Ferencváros-szurkolók kezdték el meghonosítani Magyarországon másfél-két évvel ezelőtt. A média figyelmét hamar felkeltette a jelenség, az egyik kereskedelmi tévécsatorna magazinműsorának nyilatkozott is néhány, a személyazonosságát titokban tartó ustawka-résztvevő. A huligánok lebeszélt boksz melletti érvelése leginkább azon alapul, hogy az ustawka kizárólag a küzdelemre vágyó felek részvételével zajlik, és járókelők, átlagos szurkolók nincsenek veszélynek kitéve. Továbbá a kézzel vívott küzdelem kevésbe sérülésveszélyes, mint az eszközökkel (lánccal, bottal, kővel, sörösüveggel, viperával, késsel) zajló csata. Emellett nem elhanyagolható, hogy a szurkolók szerint a nyomozóhatóságnak szinte már-már lehetetlen feltárnia egy, a verekedés után hetekkel, hónapokkal később nyilvánosságra hozott, eltorzított videofelvétel alapján az esetleges bűncselekmény részleteit.

A megyeszékhelyen lezajlott ustawkával kapcsolatban kíváncsiak voltunk a Queens City Ultras álláspontjára is, azonban a veszprémi szurkolói csoport nem kívánta kommentálni a történteket. Annyit közöltek velünk, hogy lezártnak tekintik az ügyet, továbbá számukra a szurkolás sokkal fontosabb, mint az ustawka, és ez a jövőben is így lesz. A videót pedig a soproniak töltötték fel az internetre. (Információink szerint a két tábor egy korábbi, a veszprémiektől elvett szurkolói drapéria miatt kirobbant konfliktust akart lebeszélt boksszal elrendezni.)

De vajon milyen jogi következményekkel kell számolniuk az ustawkázóknak? A futballhuliganizmus legújabb változatának törvényi hátterével kapcsolatban megkérdeztünk egy jogi szakembert is. Dr. Varju András ügyvéd kiemelte, a rendőrségnek sok feladata van, ezek közül az egyik a köznyugalom és a közrend fenntartása. Az, hogy a szurkolók ütik egymást valahol, szerinte biztosan nem tartozik a köznyugalom kategóriájába.

- A nyolc napon belül gyógyuló sérülés okozása magánindítványra büntetendő, tehát annak kell feljelentést tennie, akit a sérelem ért. Viszont vannak közvádas ügyek is. Ha ez az ustawka másokban megbotránkozást, riadalmat, félelmet kelt vagy kelthet, akkor megvalósul a garázdaság, ami már közvádra büntetendő ügy. Tehát, ha erről tudomást szerez a nyomozóhatóság, akkor eljárást indíthat, szintúgy, ha valakit nyolc napon túli sérülés ér. Az már más kérdés, hogy mit lehet mindebből bizonyítani és mit nem - fogalmazott dr. Varju András. Hozzáfűzte, egyesek tévesen gondolhatják azt, hogy a lebeszélt boksz egy sportesemény. Mint mondta, az ustawka a köznyugalom vagy a közrend megzavarásához vezethet, és mivel többen vesznek benne részt, egy csoportosan elkövetett garázdaság tényállását is kimerítheti ez a cselekmény. Ez pedig már minősítő körülmény, és súlyosabb büntetést vonhat maga után.

- Ez a jelenség vékony határmezsgyén táncol a sport és a bűncselekmény között. Viszont az én jogi érzetem alapján az úgynevezett ustawka nem a sport kategóriájába tartozik - szögezte le az ügyvéd.

 

Az ustawka a lengyel megbeszélni szó kicsinyítő képzővel ellátott formája. Az elnevezés a jelenséggel együtt Európa több országában is elterjedt a kilencvenes évek közepétől kezdve. Az ustawka Lengyelországban, Oroszországban és Németországban komoly hagyományokkal bír. Magyarországon még gyerekcipőben jár a lebeszélt boksz műfaja, hazánkban az egy-két évvel ezelőtti megjelenése óta eddig 10 és 15 közé tehető a lezajlott ustawkák száma. Március végén - a veszprémin kívül - két újabb magyar lebeszélt bokszot megörökítő video került fel a netre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!