Hírek

2012.04.11. 08:15

Hét kiemelt arany született

Balatonfüred - Nagy érdeklődés mellett, igen szép sikerrel rendezték meg a megyei mélyrézfúvósversenyt a Ferencsik János Zeneiskolában a múlt héten.

Győrffy Árpád

A tizenharmadszor megtartott versenyre a házigazda intézmény mellett az ajkai, devecseri, nagyvázsonyi, sümegi, tapolcai és veszprémi zeneiskola diákjai neveztek be. A produkciókat Kovács Attila harsonaművész, Balogh Sándor harsonaművész, karmester, zeneszerző, a Zeneakadémia tanára és Pálné Rácz Edina zongoratanár, kamaraművész, a győri Liszt Ferenc Zeneiskola munkatársa értékelte a zsűri tagjaként. A diákoknak hét kiemelt arany és három arany oklevél minősítést ítéltek meg produkcióik alapján.

Az első korcsoportban a tenorkürt, baritonkürt kategóriában kiemelt arany minősítéssel jutalmazták Papp Dániel játékát (Nagyvázsony, tanára Bónácz János Péter) és Ughy Veronika bemutatóját  (Devecser, tanára Ormándlaky Péter). A tuba kategóriában Forgács Anna (Devecser, tanára Ormándlaky Péter) arany oklevelet kapott.

A második korcsoportban a tenorkürt, baritonkürt kategóriában kiemelt aranyat kapott Minorics Máté (Tapolca, tanára Haga Kálmán). Harsona kategóriában kiemelt aranyra értékelték  Filipánics Dominik játékát (Sümeg, tanára Püspöki János).

A harmadik korcsoport a tenorkürt, baritonkürt kategóriában Farkas Bálint (Veszprém, tanára Szuromi Miklós) kiemelt aranyat, Marton György (Sümeg, tanára Püspöki János) pedig aranyat kapott. A harsona, tuba kategóriában Illés Bence (Tapolca, tanára Haga Kálmán) tudását értékelték kiemelt aranyra. A negyedik korcsoportban egyedül a tuba kategóriában volt induló ezen a versenyen. Palásthy István (Veszprém, tanára Farsang Tamás) kiemelt aranyat érdemelt. Kizmus Kornél (Sümeg, tanára Püspöki János) pedig arany oklevelet kapott.

A diákoknak, tanároknak, a bírálóbizottság tagjainak és a verseny megrendezését támogató füredi intézményeknek, vállalkozásoknak Szabó Lajos, a polgármesteri hivatal osztályvezetője és Csincsi Ferenc, a zeneiskola igazgatója mondott köszönetet a felkészülésért, munkáért, a sokirányú  segítségért.

 

Remek zeneműveket szólaltattak meg

A versenyt négy korcsoportban rendezték, csak zeneiskolás növendékek vehettek rajta részt. Minden indulónak két különböző stílusú darabot kellett előadnia, mindkét művet kotta nélkül kellett játszani. A szerzők között volt Hasse, Barnes, Giordani, Nagy Olivér, Schubert, Lully, Bogár István, Giovanni, Weiner, Weber, Chédeville, Sugár Rezső, Marcello, Hanus, Hasse, Rahmanyinov, Bach, Diabelli, Debussy, Baldassari, Andersson, Küffner, Szokolay Sándor, Popper Dávid, Jacob, Dimitru, Eccles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!