Hírek

2012.04.25. 06:04

Kell egy kis rálátás

Pápa - Az irodalom nem megy munka nélkül, mint ahogyan az életben sem megy semmi lazán, könnyedén, hiába sulykolja ennek az ellenkezőjét a kereskedelmi média. Mindenbe energiát kell tenni, és csak így lesz benne öröme az embernek - vallja Háy János kortárs író.

Polgár Tibor

Háy János a Márai-program keretében érkezett író-olvasó találkozóra a Jókai Mór Városi Könyvtárba a minap, ahol Pingitzer Andrea, a Türr István Gimnázium tanára beszélgetett a neves vendéggel. A verseket és prózai műveket egyaránt alkotó szerző már általános iskolásként belekóstolt a versírásba.

- Minden írói lépcsőfokon átmentem, mint mindenki. Kamasz koromban én is megírtam a szerelmi és a világfájdalmam. Másodikos gimnazistaként már nem azt gondoltam igazi műnek, ha egy az egyben leírom az érzelmeimet, és úgymond lecsapolom a szívemet a papírra. Rájöttem, ahhoz, hogy az érzelem a papíron szülessen meg, a gondolatokat egy kicsit el kell távolítanom magamtól. Kell egy kis rálátás, úgymond distancia. Minden írónak az az első igazi lépése, amikor ezt a bizonyos távolságtartást meg tudja tenni - vélekedik Háy János.

Meglátása szerint mindenkiben megtalálható a privát én, ami szenved, kínlódik, akinek sérelmei vannak, de nem ennek kell megjelennie a papíron. Aki erre nem jön rá, az egész életében csak műkedvelő marad. Ám az író ebben nem lát semmi problémát, hiszen minden írást fontosnak tart.

- Az írás segít végiggondolni, hogy mi történik velünk. Csak akkor tudunk javítani az életünkön, ha végiggondoljuk, milyenek vagyunk valójában, mit és miért cselekedtünk. Ebben az írás lehet a segítség. Az írás egy koncentrált gondolkodás - fogalmazott a kortárs író. Hozzáfűzte, olyan verseket, novellákat, szövegeket szeretne írni, amik könnyen és egyértelműen érintik meg az olvasót. Célja, hogy amit ír, az mindig szinkronban legyen a saját belső történetével.

(Háy Jánossal kedden Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban is találkozhattak az érdeklődők. Az írót itt is egy irodalomtanár, Csapody Kinga kérdezte.)

 

Háy János író, költő, képzőművész 1960. április 1-jén született a Pest megyei Vámosmikolán. A gimnáziumi évek megkezdésétől Budapesten él. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai karát orosz-történelem szakon végezte el. 1982 óta publikál. 1989-ben felhagyott a tanári pályával, kiadói szerkesztőként kezdett el dolgozni több lapnál is (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus). 1989-ben jelent meg első verseskötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A Gyalog megyek... után 17 könyve jelent meg, köztük Dzsigerdilen című regény, mely prózaíróként és A Gézagyerek, mely drámaíróként tette elismertté.

Címkék#Háy János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!