Hírek

2012.05.08. 14:28

Külföldről is jönnek radiológusok

Veszprém - Rövidesen ismét sok külföldi radiológiai szakembert köszönthetünk a megyeszékhelyen. Az anyagi nehézségek ellenére dr. Kovács Tibor és dr. Somlai János, a Pannon Egyetem docensei évek óta szervezik az Európában egyedülálló radiológiai konferenciákat.

zaol.hu

Öt alkalommal a Magyar radonfórum, az idén pedig harmadszor a Földkérgi radioizotópok a környezetünkben című konferenciát tartják meg Veszprémben. A rendezvényre a magyarokon kívül belga, indiai, japán, lengyel, német, osztrák, svájci, szerb, szlovén, ukrán vendégek jönnek. A főbb témák: a környezetünkben (építőanyagokban, ivóvízben, élelemben, ipari melléktermékekben) található természetes eredetű radioizotópok, mérési módszerek, a lakosság sugárterhelése, nemzetközi szabályozások.

Dr. Somlai János elmondta, hogy az évek során több ország egyetemével, szakmai műhelyével alakult ki együttműködés. A jó kapcsolatoknak köszönhetően több hallgatónak lehetősége volt, hogy külföldön készíthesse diplomadolgozatát. A PhD-hallgatók is közel fél évet töltenek külföldi egyetemen, kutatóintézetben. Több végzett hallgatónk pedig külföldön kap többéves munkát.

A nemzetközi kapcsolatok révén dr. Kovács Tibor és dr. Somlai János 2012. március elején nemzetközi konferencián vett részt Japánban, ami után részt vehettek Fukushima környékén egy évvel a baleset után végzett szennyezettség-felmérésben. Kovács Tibor egy éve is bekapcsolódott a helyszíni mérésekbe. Elmondta, hogy a lakott területeken jelentősen csökkent a külső dózisteljesítmény, és ma csak maximum négyszerese-ötszöröse az átlagos háttérértékeknek, ami már nem számít nagy sugárterhelésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!