Hírek

2012.05.10. 18:04

Még huszonöt év, és elvész a Balaton?

Keszthely - A Balaton vízszintje alapvetően nem a vízügy gonoszsága miatt alakul így, nem azért alacsony, mert 2010 végén, 2011 elején elég jelentős mennyiségű víz lett leeresztve a tóból - szögezte le Pécseli Péter egy héttel ezelőtt.

Győrffy Árpád

Ahogy arról röviden már beszámoltunk, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség (BVK) vezetője a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén beszélt a tó helyzetéről, lehetséges jövőjéről. A téma fontossága miatt kicsit bővebben is közreadjuk véleményét.

Mint elmondta, az 1860-as évek második fele óta rögzített vízszintek szerint folyamatos ciklikusság tapasztalható. Több tíz centiméteres változások folyamatosan előfordulnak. A mai helyzet kísértetiesen hasonlít a vízszintrögzítések kezdetének időszakára, amikor egy rendkívül alacsony szint után egy rendkívül magas szint következett.

Beszélt arról is, hogy az év elején a médiában, köztük lapunkban is megjelentek különböző állítások a víz rendkívüli fogyásáról.

- Nem tudni, mennyire hozzáértők ezek a megnyilatkozók, tény, hogy "nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja". A magát függetlennek mondó Balaton-szakértő érvelésében is vannak igazságok. (Pécseli Péter itt a lapunkban megszólaltatott nyugdíjas füredi mérnökre, Fekete Péterre utalt - a szerk.) Igazgatóságunk és a kormány megbízásából egy szakértői szervezet is foglalkozott valamifajta lehetséges forgatókönyv elkészítésével a Balaton várható helyzetéről.

A szakember szerint nagyon szomorú tendenciák kezdenek kirajzolódni az éghajlat megváltozása, a csapadék, illetve a lefolyási viszonyok tekintetében. Hosszabb ideje tartó megfigyelések alapján elmondható, hogy a tó vízgyűjtő területén folyamatosan csökken a lefolyási tényező, a lehulló csapadéknak egyre kisebb mennyisége kerül a tóba, egyre kisebb az a mennyiség, ami a vízszintet normál állapotba tudja hozni.

- Az előrejelzések alapján van 25-30 évünk arra, hogy felkészüljünk a negatív változásokra. Ha a klímaváltozás, éghajlat-eltolódás, csapadékmennyiség a feltételezések szerint alakul, akkor  2075-től a tó lefolyástalan lesz. A gyakorlatban nem lesz olyan víztöbblet a tónál, amit le tudnánk engedni, illetve ez az állapot egy idő után át fog csapni negatív vízmérlegbe, ami azt jelenti, hogy megkezdődik a tó kiszáradása. Ennek - a jelenlegi eszközeinkkel - maximum az időpontját tudjuk eltolni.

A felhasználható eszközök között sok más mellett gondolni lehet például a vízszintszabályozás  felső szintjének megemelésére, vagy a Balatonba folyó patakokra átmeneti tározók építésére. Ehhez először is tisztázni kellene a közös céljainkat.

A szakember szerint a szükséges feladatokat három különböző állami szervezet, három megye és több mint negyven civil szervezet között megosztva hatékonyan nem lehet végezni. Szerinte akkor számíthatunk pozitív eredményre, ha a Balaton érdekében összefog a régió, és ehhez lesz valaki alkalmas személy, aki következetesen vállalja a vezető szerepet a tó érdekében.

 

Alapvető szemléletváltás szükséges

Pécseli Péter szerint, ha a nekünk tetsző állapotban meg akarjuk nyújtani a Balaton életét, akkor valamilyen szinten alkalmazkodni kell a megváltozott körülményekhez. Ehhez alapvető szemléletváltás szükséges mind a tájhasználatban, a vízgyűjtő-gazdálkodásban, mind pedig a tó vízszintjének szabályozásában, összekapcsolva mindezt a közvetlen vízparti területek használatával és az önkormányzatok fejlesztési elképzeléseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!