Hírek

2012.06.07. 07:11

Országos patikanap: a betegért dolgoznak

Veszprém - A gyógyszertárakban nemcsak gyógyszereladás folyik, itt történik a gyógyszerelés kontrollja. Azért vannak, hogy segítsenek a beteg embereken - ad általános képet a szakmáról dr. Alfási Tünde.

Varga Domokos Péter

Szerdán hatodszor tartottak országos patikanapot, amelyhez a megyében is csatlakoztak gyógyszertárak. A Tündérkert patikában ebből az alkalomból vércukorszint- és vérnyomásmérést végeztek. Alfási Tünde, a gyógyszertár tulajdonosa, személyi jogos vezetője elmondta, minőségi és mennyiségi kontrollt is gyakorolnak. Előfordult, hogy két különböző nevű, de azonos hatóanyagú vénnyel jelentkezett egy beteg, amelyeket a kezelőorvos egy-két hónap eltéréssel írt fel. Ezt látva felhívják a figyelemét, hogy elég csak az egyiket kiváltani, mert mindkettő szedése túladagoláshoz vezetne. Ezért is szerencsés a mostani egészségügyi vezetés arra irányuló törekvése, hogy az orvos egy betegnek egyszerre csak egyhavi gyógyszert írhasson fel.

A Tündérkert patikában vállalják például az otthoni gyógyszerkészlet kontrollját. Ez azt jelenti, hogy ha a beteg beviszi a patikába a házi gyógyszertárát, és együtt látják a készletet, tanácsokat adnak arról, mely gyógyszereket melyekkel nem lehet együtt szedni, a lejárt szavatosságúakat vagy feleslegessé váltakat - mint veszélyes hulladékot - begyűjtik.

A nap folyamán patikabejárásra is adtak lehetőséget, bemutatták a helyben történő gyógyszerkészítést, a vállalkozóbb kedvűek végbélkúpot is önthettek.

A szintén veszprémi Fehér Üröm gyógyszertárban a Báthory általános iskolából és az ipari szakközépiskolából fogadtak egy-egy osztályt - tájékoztatta a Naplót dr. Pávics László személyi jogos vezető. Azt szeretnék, ha minél többen lennének tisztában azzal, hogy a gyógyszertár nem csupán kereskedelmi egység. Bemutatták azokat a módszereket, amelyekkel a gyógyszereket ellenőrzik. A gyerekek azt is megtekinthették, hogyan készülnek a patika gyógynövényekből előállított saját gyógyszerei, amelyeknek ők készítették el a leírását, vagy szakszóval az előiratát is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!