Hírek

2012.07.12. 06:13

Mozgáskorlátozottak: sok megváltozott munkaképességű ember elveszíti a munkáját?

Veszprém - A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleménye szerint sok sorstársuk elveszítheti a munkáját. Bár a kormány célja éppen az, hogy növelje a foglalkoztatottságot, a támogatások csökkentésével az ellenkező hatást fogja elérni a kabinet.

Tremmer Tamás

A kormány  május végén közzétett rendelettervezete szerint teljesen átalakítaná a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatási rendszerét és a foglalkoztatók akkreditációját. A tervezet jelentősen csökkenti a rehabilitációs célú foglalkoztatási támogatások mértékét, és a hangsúlyt  a védett körülmények között történő tartós foglalkoztatás helyett  az érintettek nyílt munkaerőpiaci kihelyezésére teszi át, amihez egy hároméves időtartamú tranzitfoglalkoztatáson keresztül vezetne az út.

A támogatások csökkentése és az akkreditáció szigorítása ellehetetleníti a foglalkoztatókat, hangsúlyozza a közlemény. A nyílt munkaerő-piaci kihelyezés támogatandó, csakhogy a munkaerőpiacon nincs számukra hely, ott jelenleg is 32 ezer megváltozott munkaképességű ember keres sikertelenül munkát.


A rehabilitálható munkavállalók után a bér- és többletköltségek fedezésére a tranzitfoglalkoztatók jövőre évi 800 ezer forint egyéni támogatást kaphatnának, amely a következő két évben csökkenne. (A védett szervezetek eddig a foglalkoztatottak után átlagosan évi 1,2 millió forint támogatást kaptak.) A jövőben egységes akkreditációs tanúsítvány lesz, a foglalkoztatóknak azonban (a kiemelt tanúsítványhoz hasonló) szigorú követelményeknek kell majd megfelelniük, ami komoly beruházásokat igényel. Hegedüs Lajos szerint emellett a támogatási összeg mellett lehetetlen lesz kigazdálkodni a rehabilitációs tanácsadók, mentorok, munkahelyi segítők bérét, a munkahelyek átalakításának költségeit és a betanulás alatt keletkező selejttermelés okozta veszteségek kompenzációját. Az akkreditációs  eljárás is bürokratikusabb és költségesebb lesz, ami szintén elriasztja a foglalkoztatókat.
A tervezet az elnök szerint a megváltozott munkaképességű emberek szegénységben tartását támogatja, és hátrányos a magasabb képzettségűekre, mert a minimálbéren történő napi hatórás foglalkoztatásra ösztönöz, és a diplomás dolgozók után is ugyanannyi bértámogatás jár, mint a segédmunkások után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!