Hírek

2012.07.02. 12:58

Vannak még szabálytalankodó horgászok

Megyei körkép - Átfogó éjszakai horgászati ellenőrzést tartottak a Balaton körül a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. munkatársai, de pecást keveset találtak.

Tremmer Tamás

A nyári idegenforgalmi szezon megkezdése előtti időszakban tartotta átfogó éjszaka ellenőrzését a BHN. A közelmúltban lezajlott akciót a Balaton északi partján tartották, az ellenőrzésen tíz hivatásos halászati őr vett részt a vagyonvédelmi és halőrzési vezető irányításával. A tapasztalatokról Füstös Gábor vezérigazgatót kérdeztük.

Az ellenőrzést három csoportban végezték, a csapatok Siófok-Tihany, Tihany-Badacsony, valamint Badacsony-Keszthely térségében ellenőriztek. A parti ellenőrzés befejeztével a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl térségében motorcsónakkal is végigjárták a vízen tartózkodókat. Az ellenőrzés során 271 horgásszal találkoztak, ami meglepően kevés a partszakasz hosszához viszonyítva, ráadásul az időjárás is igen kellemes, éjszakai horgászatra optimális volt.


 
Mutatja ezt az, hogy a Keszthely-Badacsony partvonalon 20 óra 30 perc és 23 óra között mindössze hatvanhárom horgásszal találkoztunk. A vízen tartózkodásra is igen alkalmas éjszaka mindössze tizenhárom fővel találkoztak halászati őreink a Badacsony-Keszthely között elterülő vízterületen is.

Az ellenőrzöttek közül hat személy ellen kezdeményeztek hatósági eljárást, egy pecás pedig a horgászrendi előírásokat sértette meg. A motorcsónakos ellenőrzés során a kollégáik 50 méter illegálisan elhelyezett eresztőhálót találtak és szedtek fel. Nagy hangsúlyt fordítottak a Keszthely-Badacsony közötti szakaszon a nádasban található csónakos kikötőhelyek és környezetük szemléjére, megismerésére is.

Megállapítható, hogy a horgászok döntő többsége a betartotta a szabályokat. A nádasban található csónakbeállók ellenőrzésekor egyetlen helyen láttak olyan körülményeket (iszappal, pikkelyekkel szennyezett csónak), mely orvhalász tevékenységet valószínűsít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!