Hírek

2012.08.28. 05:10

Megépülhet a 8-as elkerülő Várpalotánál

Várpalota - A pályázati sikerekre a legbüszkébb Talabér Márta polgármester, aki a Pannónia Fesztivál után új könnyűzenei rendezvényt hozna a Cseri-parkerdőbe, s ígéri, 2013-ban elindulhat a 8-as főút várost elkerülő szakaszának építése.

Szabó Péter Dániel

- Félidejéhez ért a négy-éves önkormányzati ciklus. Közel két esztendő elteltével mire a legbüszkébb polgármesterként Várpalotán?

- Sokan nem tartják ugyan nagy jelentőségűnek, ám én kifejezetten büszke vagyok arra, hogy az önkormányzati választásokat követően a futó, nagy volumenű pályázatokat - gondolok itt elsősorban a Thuri-vár komplex felújítására - be tudtuk fejezni. Mindez ugyanis az átvétel pillanatában nem tűnt ennyire egyértelműnek. Az elmúlt két esztendő másik nagy sikereként élem meg a japán hitel elengedését is, amely hosszú előkészítő munka és tárgyalássorozat után valósulhatott meg. Azt gondolom: nemcsak polgármesterként, hanem országgyűlési képviselőként is az egyik legnagyobb dolog, amit el tudtam érni. Óriási terhet jelentett volna a településeknek az évről évre növekvő törlesztőrészlet. A teljes hitelösszeg Várpalota esetében összességében kétmilliárd, míg a kistérséggel együtt három és fél milliárd forintot tett ki. Az állam gesztusa azért is fontos volt, mert az idei évtől törleszteni kell a Mátyás-kötvényt, s a kettő együtt teljesen ellehetetlenítette volna a várost, a kötelezően ellátandó feladatokon kívül semmire sem jutott volna pénz.

- Sikerként értékelem azt is, hogy jó aránnyal pályáztunk, vagyis az általunk beküldött anyagok nagy többsége elnyerte a kívánt támogatást. Ennek köszönhetően épülhet például kerékpárút a városban, s újulhat meg az energiahatékonysági pályázat révén a sportcsarnok, a Várkerti iskola és a polgármesteri hivatal. A kistermelőket hozná helyzetbe az egészséges, helyi élelmiszerek terjesztését célzó kertrégió program, amelynek keretében a régi bányamentő állomás újult meg, s a tervezettnél lassabban ugyan, de zajlik a Tési-dombi városrész szociális rehabilitációja is. Emellett folyamatban van a járóbeteg-szakellátás pályázata, ami június 1-je óta az állam feladata. A társasági adó látványsportokra fordítható forrásának köszönhetően megújultak a sportcsarnok öltözői, s részben kicserélték a nyílászárókat is.

- Mikor lesznek látható eredményei a Tési-domb fejlesztésére pályázaton elnyert 480 millió forintnak?

- Az Egészséges Palotáért Egyesület által szervezett zöld háztartás verseny és koncertsorozat mellett fontos eleme a pályázatnak, hogy olyan képzési lehetőségeket biztosítson a városrészben élő hátrányos helyzetű emberek számára, amelyek révén könnyebben el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Másrészt azonban a Tési-domb építészeti megújulásáról is szól a projekt. Közparkot hozunk létre, új parkolókat és játszótereket építünk, de a társasházak közös használatú tereiben is várhatóak például nyílászárócserék. A kissé elhúzódó közbeszerzési eljárást követően ősszel elindulhatnak a munkálatok, s 2013 áprilisára mindennek el kell készülnie a városrészben.

- A közelmúltban a civil szférának támogatásként kiutalt pénzek elosztásával kapcsolatban több szervezet felemelte a szavát. Mi az álláspontja az ügyben?

- Ha a háborgó szervezetek (összesen négyen a száztízből) csak a megyében körbenéztek volna, minden bizonnyal másképp ítélik meg a saját helyzetüket, ugyanis még Veszprémben sem jut ekkora összeg a civilek támogatására, mint Várpalotán. A megyeszékhelyen kiosztott négymillió forinttal ellentétben Várpalotán a költségvetésből 2011-ben 11,6 millió forintot fizettünk ki összesen 84 civil szervezetnek, míg 2012-ben hétmillió forint volt a keretösszeg, amelyre pályázhattak az érintettek. Számomra sokkal beszédesebb egyébként, hogy a civilek túlnyomó többsége nem vett részt az említett demonstráción, hanem tudomásul vették, hogy a nekik szánt pénzek elosztásánál más szempontok kerültek előtérbe, mint a korábbi években. Egyfajta elvárás ma már a civilekkel szemben, hogy közösségépítő tevékenységet végezzenek, így hozzájárulva a város életéhez. Ennek megfelelően működésre nem, csak programok szervezésére, illetve pályázati önrészekre adunk önkormányzati támogatást.

- Idegenforgalmi szempontból a Pannónia Fesztivál is sokat jelentett a településnek, amely idén Szántódra költözött. Van reális esély arra, hogy a közeljövőben újra könnyűzenei rendezvénynek adjon helyet a Cseri-parkerdő?

- A közelmúltban folytattunk már biztató tárgyalásokat ebben az ügyben. Ha nem is akkora volumenű, közel százezer látogatót vonzó fesztiválnak, mint a PaFe, de egy minőségi, a rockzenét előtérbe helyező rendezvénynek helye lehet a parkerdőben. Ha minden a terveink szerint alakul, akár már 2013-ban sor kerülhet erre.

- Egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta lapunkban, hogy a pénzügyi forrás mellett a politikai akarat is megvan a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építésével kapcsolatban, s 2013-ban elindulhat a munka.

- Továbbra is tartom, hogy 2013-ban elindulhat az útszakasz építése. Közel két év távlatából azt látom azonban, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) vétett a legtöbbet az elkerülő úttal kapcsolatban. Valamiért nem volt fontos hosszú éveken át, noha számos egyeztetés zajlott, hogy olyan állapotba kerüljenek a tervek, amelyekkel ez a közel 30 milliárd forintos beruházás indítható lenne.


Nehéz feladat új befektetőket találni

Ugyan voltak érdeklődők, akik elnyert projektekkel keresték meg az elmúlt évben az önkormányzatot, ám a gazdasági és a banki finanszírozás nehézségei miatt nem egyszerű feladat új cégeket, befektetőket csábítani Várpalotára, mondta el a polgármester. Jó hír, hogy az Inotal Zrt. elnyert 914 millió forintos támogatás 50 új munkahely létrehozását jelenti, de egy pelletgyártó üzem is létesülhet a városban, ami 15 embernek adhat majd munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!