Hírek

2012.10.24. 15:59

Megrázó látvány - Széttépett birkatetemek a furgon platóján

Raposka - A Tapolca melletti kistelepülés határában harminc birka pusztult el, miután a rossz kerítésen beszabadult kóbor kutyák megtámadták az állatokat.

Tóth B. Zsuzsa

Az eset a múlt hét közepén történt, a bejelentésre a helyszínre érkeztek a tapolcai rendőrök. A vadhálóval bekerített területen az elpusztult és haldokló állatok látványa fogadta őket. A rendőrség  soron kívül felvette a kapcsolatot az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósággal, majd a hatósági állatorvossal. A közel egy hektáros területen csaknem 40 állatot találtak, valamennyit lesoványodva, ez derül ki a rendőrségi közleményből. Mint azt lapunknak a dr. Leitold József az igazgatóság vezetője elmondta, az állatokat a gazdájuk néhány napig magukra hagyta. A rossz kerítésen bejutó kóbor kutyák megtámadták, összemarták a juhokat.

- A múlt héten a helyszínen 12 elhullott állatot találtunk, valamint 11 súlyosan sérültet. Utóbbiak közül hetet rögtön el kellett altatni, a többi orvosi kezelést kapott. Az állatok környezetében innivaló nem volt és semmi más takarmányt nem találtunk, csak szőlőtörkölyt. Ez csak kiegészítő takarmánynak megfelelő a juhoknak. Az állattartó felelőssége tehát kétségbe vonható. A rendőrség letartóztatta, azonban az állattartó fia és alkalmazottja már másnap kijavította a kerítést, az biztonságos. Megfelelően ellátták aztán a többi állatot, elegendő takarmányt és vizet biztosítottak számukra. Részünkről az állatok ellátása így megfelelő. A területen 35 juh és hat kecske maradt – mondta a vezető.

Munkatársunkkal a helyszínen a kerítés oldalánál egy véres és megtépett juh tetemét találtuk. A kapun belül az állatok gazdájával és annak alkalmazottjával találkoztunk. A bioborászként jól ismert tapolcai Kovács Zoltán készségesen állt rendelkezésünkre.

- Kutyatámadás volt, a kerítésen jöttek be a kóbor kutyák, még a lekampózott drótot is felbontották. Közben engem állatkínzással vádolnak. Hatszázezer forint a károm, tettem is feljelentést ismeretlen tettes ellen. A kutyáknak gazdájuk van, szelídek voltak, egyet már befogtunk, a gyepmester vitte el – mondta Kovács Zoltán felháborodva. A fenti adatoknak némileg ellentmond állítása, miszerint a múlt héten 22 birka pusztult el. Továbbá szerda reggelre újabb hét tetemet találtak és egy kecske is megdöglött.

- Július óta tartok itt állatokat, sosem volt ilyen gond eddig. Négynaponta jövünk ki, hogy etessük őket, nyáron gyakrabban jártunk itatni, mert a meleg miatt a vizük elfogy. A vízvezetéket a múlt héten széttaposták az állatok, azért nem jutottak innivalóhoz. Enni lucernát kapnak – mondta Szél Péter, az alkalmazott, miközben a víztároló konténerekre mutat. Közben munkaadója lenyitja a karámban álló furgon hátulját, abban felhalmozták a tucatnyi szétszaggatott tetemet. Némelyiket már eszik a nyüvek, borzalmas a látvány. Mellettünk az akácosban a megmaradt 35 juh álldogál, valahol öt kecskének is lennie kell a gazda szerint. A vastag szőrű állatokon laikus szemmel nem látszik, hogy éheznének, egészségesnek tűnnek.

- Telefonon hívott az előbb a főállatorvos, és kérte, hogy a megmaradt állatokat szállítsam innen el, biztonságos helyre. Ez nem akadály, van Kisapátiban egy karámom, oda viszem őket. Közben meg kell keresnem egy elkábított vizslát, a gyepmester etette be, hogy el lehessen vinni azt is. Valahol itt a területen lehet, elfeküdt, ahol éppen hatni kezdett a szer. Szerintem legalább három kutya volt a bűnös – szögezi le a gazda.

A tapolcai kutyamenhely munkatársa azt mondja, nem állítható biztosan, hogy a kutyák tépték szét az állatokat. Amelyiket befogták, az ugyanis egy meglehetősen szelíd vizsla, vérnyom nem volt rajta. Tény azonban, hogy látott széttépett juhokat. Állította, hogy az állatoknak nincs jó helyük, továbbá nem négynaponta, hanem minden nap kellene nekik enni adni.

A rendőrség közleménye szerint Kovács Zoltánt a lefolytatott szemle adatai és az állatorvos helyszínen adott szakvéleménye alapján a járőrök a Tapolcai Rendőrkapitányságra előállították, majd őrizetbe vétele mellett állatkínzás bűncselekménye miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

 

A megrázó képsorok a kattintás után

 

OLDALTÖRÉS: Széttépett birkatetemek - Megrázó képek

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!