Hírek

2012.10.29. 09:10

Radnótira emlékeztek

Szentkirályszabadja – A rossz idő miatt szombaton elmaradt ugyan a Radnóti-menet, de nem maradt el az emlékezés a községhez tragikus módón kötődő költőről – szavalóversennyel idézték fel alakját, verseit.

Varga Domokos Péter

 A megjelenteket az általános iskolában Iványi András polgármester köszöntötte, majd bemutatta a versmondó verseny zsűrijét: Hűvösvölgyi Ildikó színművészt, a bírálóbizottság elnökét, aki a Petőfi Színházban kezdte pályáját, Pintér Tibornét, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagját és Csordás Éva előadóművészt.

Radnóti Miklósra Fejes Edit volt iskolaigazgató, a község díszpolgára emlékezett. Elmondta, a faluban 1970-ben avatták fel a Radnóti-emlékházat, ahol Pintér Tibor és felesége vezetésével sok éven át ápolták a költő kultuszát. 2009- ben emlékkeresztet állítottak a község határában, ahol a munkaszolgálatosokkal nyugat felé vonuló Radnóti Miklós is időzött néhány napot. Itt, a település nevét is feljegyezve, 1944. október 31-én dátumozta egyik tragikusan gyönyörű versét, a Razglednicák 4-et, melyben saját halálát is előrevetítette.

 – A ma élők feladata, hogy az utódok ismerjék és soha ne feledjék a múlt szörnyűségeit, és ne engedjék, hogy azok bármilyen formában megismétlődjenek. Azért találkozunk minden évben ezen a napon, hogy fejet hajtsunk, emlékezzünk, és utasítsunk el minden diktatúrát, az emberek egymás elleni gyűlöletét, amely életeket követel – mondta Fejes Edit.

A szavalóversenyen, ahol egyik versként kötelező volt egy Radnóti-művet választani, az alábbi eredmények születtek. 1. helyezett: Kapcsándi Klaudia (Pápai Gazdasági Szakképző Iskola), 2. helyezett: Ticz András (Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola), 3. helyezett: Baráth Jordána (Ajka, Bródy gimnázium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!