Hírek

2012.12.16. 18:16

Egyből mély vízben az ifjúsági tanács

Veszprém - A felsőoktatásban várható változásokról és a nemrég megalakult Nemzeti Ifjúsági Tanács feladatairól nyilatkozott a Naplónak Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

Szám Dorottya

Mihalovics Pétertől megtudtuk, az emberi erőforrások minisztere a kormány szerdai ülésére olyan új előterjesztést készít, amelyben a keretszámok csökkentése helyett minőségi követelményekhez kötnék a felsőfokú tanulmányok állami finanszírozását. Nem fogják meghatározni, hogy például az orvos- és egészségtudományi, gazdaságtudományi vagy jogi képzési területen hány állami ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgató kezdheti el a tanulmányait 2013 szeptemberében. Ehelyett szigorúbb követelményeket támasztanának a felvételizőkkel szemben. A felsőoktatásba jelentkezőknek legalább 240 pontot kell elérniük a felvételin. Ennél kevesebb felvételi ponttal sem fizetős, sem ingyenes szakra nem juthatnak be a diákok. További feltétel, hogy a fiatalok a képzési idő alatt befejezzék a tanulmányaikat, és a Magyarországon megszerzett tudásukat hazájuk javára kamatoztassák.

Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos: Kreatív, jobbító ötleteket várnak (Fotó: Gáspár Gábor)

December 1-jén megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT), mellyel újabb lehetőség nyílt a fiatalok és a politikai élet közötti együttműködésre. A tanács feladatairól, az ifjúságpolitika eredményeiről és terveiről Mihalovics Pétert, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztost kérdeztük.

- Milyen problémák kerültek fókuszba az Új nemzedék jövőjéért program kidolgozásakor a fiataloktól kapott jelzések alapján?

- Minden problémafelvetés az egzisztenciateremtéstől való félelemben gyökerezik. Tíz területet határoztunk meg a családtervezéstől a kultúrafogyasztáson át a továbbtanulási lehetőségekig. A legfontosabb az értékválság, az egzisztenciális válság és az érdekképviselet hiánya. Mindezekre konkrét programokkal kínálunk megoldást.

- A fiatalok politikai aktivitása, érdekérvényesítő képessége messze elmarad más korosztályokétól. Segítheti-e őket érdekeik képviseletében a Nemzeti Ifjúsági Tanács?

- Húszéves adósságot törlesztve tudtuk két hete tető alá hozni azt az ifjúsági ernyőszervezetet, amelynek Kisvárdától Nagykanizsáig, az országos lefedettségű ifjúsági egyesületektől a legkisebb helyi közösségekig számos szervezet tagja lehet. A tanácstól azt várjuk, hogy az ifjúsági szervezetek közösen képviseljék a fiatalok érdekeit. Kommunikációs csatorna szerepe is van, visszajelzéseket várunk az aktuális napi döntésekről, hogy ezáltal a lehető leghatékonyabban tudja a kormány kommunikálni a korosztály felé a döntéseit.

- Kik rendelkeznek képviselettel a tanácsban?

- Száznégy szervezet delegáltja vett részt a NIT megalapításában, a 450 ezer fiatalt képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájától a települések legkisebb ifjúsági szervezetéig. Az alakuló ülésen meghatározták azokat a működési elveket és irányokat, amelyek mentén elkezdte munkáját a tanács.

- A mérsékelt jobboldali fiatalokat tömörítő  Fidelitas is szorgalmazta a tanács felállítását, ami ugyanakkor a kormány kommunikációja szerint nem pártpolitikai képviselet.

- Ma Magyarországon a Fidelitas a legnagyobb érdekérvényesítő erővel rendelkező politikai ifjúsági szervezet, nemcsak az önkormányzatokban, hanem a magyar és az európai parlamentben is képviselettel rendelkezik. Úgy vélem, hogy kutya kötelessége támogatni minden olyan kezdeményezést, amely a demokráciát erősíti. Viszont annak ellenére, hogy pártpolitikusként dolgozom, ragaszkodtam ahhoz, hogy a politikai pártok delegáltjai ne kaphassanak vezetői tisztséget.

- Országgyűlési képviselőként ez önre is vonatkozik?

- A mandátumom a tanács megalakulásáig szólt, így szándékosan nem vettem részt már az alakuló ülésén sem. Bízom benne, hogy építő jellegű kritikával fog élni a tanács a kormány munkájával szemben. Ugyanakkor nyilván nem várható el a pártdelegáltaktól, hogy objektíven ítéljék meg a kormányzó párttöbbség munkáját. Csakis így tud megmaradni a szervezet pártatlansága és függetlensége.

- Pénzügyileg is biztosított a függetlenség? Van a tanácsnak önálló költségvetése?

- Jövőre lesz, de ezt nyilván csak a minisztérium tudja finanszírozni. Ezért nem várjuk azt cserébe, hogy a tanács szolgálja ki a kormány érdekeit, ehelyett a kreativitásra és az ötletekre támaszkodnánk.

- Milyen szerepet  kap az Új nemzedék jövőjéért program, illetőleg a tanács céljainak elérésében az Új Nemzedék Központ és a nemrég átadott Új Nemzedék Ház?

- Kiemelt európai uniós program keretébe foglaltuk az Új nemzedék program összes javaslatát. A jövő év első felétől Zánka és a most átadott ifjúsági központ ennek a hárommilliárd forintos projektnek az előkészítésében és lebonyolításában kap szerepet. Az elmúlt fél évben arra készítettük fel az ifjúsági központot, hogy szellemileg és fizikailag is alkalmas legyen erre a feladatra. Az volt a cél, hogy olyan fiatalos és kreatív menedzsmenttel rendelkezzen, amely az előkészítésben, lebonyolításban is hasznos tevékenységet végez. Mindemellett szeretnénk átformálni a regionális ifjúságsegítő szolgálatot a megyei aktív fiatalok felé nyitó hálózattá. Szeretnénk elérni, hogy minden megyében legyen egy, a Mobilitás színeiben tevékenykedő fiatal szakember, aki az ifjúsági egyesületeket többek között a pályázatok előkészítésében, a fiatalokat az életpálya-tervezésben, szabadidős tevékenységek felkutatásában tudja segíteni. Emellett pedig mindenképpen létrehoznánk egy, az ifjúság hétköznapjait segítő online és offline tudásbázist.

 

Munkanélküliség, felvételi keretszámok

Milyen feladatok állnak a NIT előtt? - kérdeztük Mihalovics Pétertől.

- A NIT mély vízbe került, akár a fiatalok munkanélküliségi statisztikáit nézzük, akár a felsőoktatási keretszámokkal kapcsolatban. Hiszen nyilvánvalóan kell hogy legyen mondanivalója és javaslata a közügyek kapcsán. A NIT akkor fogja elnyerni méltó helyét a közéletben, ha reális jobbító szándékú javaslatokkal áll elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!