Hírek

2012.12.20. 11:48

Tiltakozó akció a Lovassyban is

Veszprém - Ülősztrájkot tartottak a kormány felsőoktatási intézkedései ellen a Lovassy László Gimnázium diákjai csütörtökön délelőtt az iskola tornatermének küzdőterén.

Marton Attila

(Fotó: Gáspár Gábor)

A végzősök által szervezett, s ezzel az országos diákmozgalomhoz csatlakozó 20 perces tiltakozó akción - amelyen az intézmény valamennyi évfolyama képviseltette magát - több száz diák vett részt. A demonstráció egyik szervezője, Varga Ádám beszédében felidézte az utóbbi két hét eseményeit, majd hozzátette, üdvözlik a kormány tegnapi bejelentését, ugyanakkor további aggályaik vannak a kormány felsőoktatással kapcsolatos döntéseivel szemben. Ezek között a röghöz kötést, a bizonytalanságot, a felsőoktatásra fordított költségvetési keret csökkentését, az ingyenes jogász- és közgazdászképzés megszüntetését, valamint a tehetséges, hátrányos helyzetű diákok lehetőségeinek szűkítését említette. Ezen túl szeretnék elérni, hogy a felsőoktatást érintő intézkedések ne ötletszerűek, hanem az érintettekkel egyeztetett döntések legyenek.

A beszédet követően a gimnázium tanulói csöndben tiltakoztak, mialatt a kivetítőn az utóbbi napok budapesti tüntetéseiről készült fotók váltották egymást.

Az esemény szónoka hangsúlyozta, a diáktüntetések meghiúsították a kormány eredeti szándékait, a közös ügy érdekében létrejött civil összefogással a diákok képesek voltak határozottan megjeleníteni a véleményüket. Varga Ádám a végzősök nevében megköszönte a gimnázium tanárainak, hogy lehetővé tették a demonstrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!