Hírek

2013.01.30. 18:05

A sümegi kórház udvarán fagyott meg

Idős korban néhány perc elegendő ahhoz, hogy valaki kihűljön. Teljes körű vizsgálat dönti majd el, hogy mi okozta az egyik asszony halálát Sümegen, a kórház udvarán - közölte érdeklődésünkre Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója, amelynek a kötelékében működik a sümegi intézmény.

Kovács Erika

Legfrissebb információink szerint, nem közterületen fagyott meg egy asszony a hétvégén Sümegen, hanem a kórház területén, az udvaron. Mint megírtuk, a városban két hetven év feletti asszonyt találtak a szabadban, kihűlt állapotban, egyikük még mutatott életjelt, őt az ajkai kórházba szállították, a másik asszonyon már nem tudtak segíteni a kiérkező mentők, ő meghalt.

Rácz Jenő főigazgató érdeklődésünkre elmondta: szombaton a sümegi pszichiátriai centrumunkból sajnálatos, rendkívüli eseményről számolt be az ottani főorvos, aki elmondta: két asszonyt kihűlt állapotban, nem megfelelő öltözetben találtak a kórház udvarán. Egyikük meghalt. Az ügyben hatósági és belső vizsgálat is kezdődött.

- Vizsgáljuk, hogy betartották-e az érintettek a sümegi pszichiátriai centrumban a betegeket érintő szabályokat, a szervezeti és működési szabályzatot, valamint a házirendet, illetőleg az ápoló személyzetre, a munkavállalóinkra vonatkozó belső szabályzatainkat, a munkaköri leírásokat - utalt a folyamatban levő vizsgálataikra a főigazgató. Hozzátette:  elemzik azt is, hogy szükséges-e, illetőleg lehetséges-e változtatni meglévő, érvényes szabályzataikon, előírásaikon annak érdekében, hogy a jövőben többé hasonló eset ne történhessen meg.

Ehhez az újságíró csak annyit fűzne hozzá, hogy a helyszínen azt tapasztaltuk, a betegek a kórház udvarán kijelölt helyen dohányoznak, és a többség a kórtermi, vékony öltözetben megy ki a téli hőmérsékletben az udvarra, ami nagy területen fekszik.

A sümegi pszichiátria udvara. Itt találták meg a két eltűnt beteget. Egyiküket még sikerült megmenteni, a másik fagyhalált szenvedett (Fotó: Penovác Károly)

A megyei főkapitányság sajtóügyeletén megerősítették, hogy a sümegi haláleset ügyében közigazgatási hatósági eljárást indítottak. A sümegi  önkormányzat hivatalos tájékoztatást kért és kapott a rendőrségtől, mégpedig azért, mert az országos médiában az a téves hír kelt szárnyra, hogy egy hajléktalan fagyott meg a városban. Az önkormányzat illetékesei ezért hangsúlyozzák, a haláleset nem közterületen, hanem a kórház belterületén történt. Január 26-án a késő esti órákban érkezett a bejelentés a kórházból, miszerint két időskorú nő a pszichiátria épületéből ismeretlen helyre távozott. A rendőrjárőr az eltűnt személyek keresésére indult, rövid időn belül a kórház területén megtalálták őket.

A napokban a győri kórház udvarán szintén holtan találtak egy nőt, aki megfagyott. Az ápolási osztályon fekvő nő kiment az épületből az udvarra, az ápolók és az orvosok azonban nem vették észre. Órákkal később találtak rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!