Hírek

2013.01.21. 16:19

Bajnai Gordon: Mindenkire szükség van

Veszprém - Nem a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekel, hanem az, lehet-e Magyarországon a kormányzati hatalmat végre jól használni, mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 társalapítója, aki a veszprémi fórum előtt adott interjút.

Balla Emőke

- Tavaly október 23-án jelent meg ismét a közéletben, összefogás élére állt.

- Magyarország jövője súlyos veszélyben van. Ha 2014-ben nem tudunk változtatni ezen a rossz kormányzáson, ami Magyarországot nagy sebességgel viszi a lejtőn lefelé, a gyerekeink életkezdésének az esélye is elveszhet. Azért jöttem vissza, álltam ki a színpadra, fogott össze három civil szervezet - a Haza éks Haladás Egyesület,   a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Milla Egyesület -, mert azt látjuk, hogy a választók nagy része bizonytalan.

- Összefogtak a civil szervezetek, pártokat is megszólítottak.

- Nem a pártoknak kell először összefogni, hanem a választóknak, mert ma azok a pártok például, amelyek az MSZP körül gyülekeznek, összeadva sem tudnak annyi szavazatot hozni, amennyi elég lenne a kormányváltáshoz, nem is beszélve a korszakváltásról. Miközben választók tömegei nem tudnak, vagy nem akarnak maguknak pártot választani, mert politikai képviselet nélkül maradtak az elmúlt évtizedek során. Az a választójogi törvény, melyet a Fidesz az országra erőltetett, hogy hatalmát bebetonozza, rákényszerít mindenkit, aki a választókat akarja képviselni, hogy párttá váljon - előbb-utóbb nekünk is szükségünk lesz erre. Ha nyárra kialakul, melyek azok a nagyobb szervezetek, melyek mögött érdemi támogatottság van az ellenzéki oldalon és mik azok a programok, amik mentén jól lehet kormányozni, a választások előtt meg kell kötnünk egy ellenzéki szövetséget.

 

Garanciákat kell adni, szakszerű programot és biztosítékot arra, hogy tisztább és becsületesebb korszak kezdődik Magyarországon, nyilatkozta Bajnai Gordon (Fotó: Gáspár Gábor)

- Korai még a koalícióról beszélni?

- Több mint egy év van a választásokig. Először mindenkinek el kell végezni a politikai házi feladatát. A mi harcunk az Orbán-rezsimmel kicsit Dávid és Góliát harcához hasonlít. A Fidesz rengeteg pénzt halmozott föl, óriási média fölénye van, kétharmados többsége a parlamentben. Nekünk most el kell vinnünk a reményt az ország minden zugába és sok embert meg kell győzni, hogy legyen a támogatónk.

- Az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, az összefogásnál nem megkerülhető.

- Ez kölcsönösen igaz: a korszakváltás garanciáit a programjába beépítő Együtt 2014 nélkül sem lehetséges a kormány-, és a korszakváltás. A Fidesz "fele hajló" választójogi törvény is együttműködésre kényszerít minden ellenzéki erőt a Jobbikon innen. Az alkotmányozás kérdéseiben az  MSZP által összehívott többpárti tárgyalásban mi is részt veszünk. De ma nagyon sok az olyan választó, aki nem talál magának pártot. Nem akarják már a Fideszt, de azt sem, hogy az inga szélsőségesen visszalengjen a másik oldalra. Ezért nekik garanciákat kell adni, szakszerű programot és biztosítékot arra, hogy 2014-től egy új, tisztább és becsületesebb korszak kezdődik Magyarországon.

- A Fidesz szerint viszont éppen az önök alkotmánya dönti romba az országot, az embereket.

- A Fidesz jelentős konkurenciát lát bennünk, mert mindennap van egy nyilatkozata, ahol az együtt 2014-et vagy az én személyemet támadja. Óriási pénzt - közpénzt!  - költ arra, hogy lejárasson, de ezzel azt üzeni, hogy tart a hatalma elvesztésétől. A Fidesznek jó oka van, hogy féljen is ettől,   mert rosszul kormányozza az országot és ezt az ország döntő többsége már  a saját bőrén érzi.

Néha van olyan helyzet, amikor a kilencvenkettedik percben a kapusnak is előre kell menni fejelni (Fotó: Gáspár Gábor)

- Ha elvégzik a házi feladatot, ahogyan fogalmazott, sikeres lehet a vizsga? Úgy véli, van esély a kormányváltásra?

- Egyértelműen. Nincs még egy ország Európában, ahol nagyobb esély lenne arra, hogy a kormány megbukjon, mert  nincs Európában sehol olyan rossz kormányzati teljesítmény, mint Magyarországon.  Az Orbán-kormány teljesítményét tanítani fogják a politikatörténetben. Szinte példátlan, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora kárt okozzon valaki a saját országának. Alapvető változásra van szükség.

-  Mi az ön személyes ambíciója? Mi motiválja?

- Engem nem a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekel, hanem az, lehet-e Magyarországon a kormányzati hatalmat végre jól használni. Azért küzdök, mert szeretnék ebben az országban élni és azt szeretném, ha a gyerekeim is itt élnének és jól éreznék itt magukat. Azt szeretném, ha Magyarország egy normális ország lehetne. Azt a nagyon pici érdekcsoportot kell legyőzni, aki Magyarországot kormányozza, aki a saját választóit is becsapta. Hiszen ez nem egy mérsékelt konzervatív, jobboldali kormány, hanem egy radikális, forradalmi, populista és állam kapitalista kormány, ami miatt Magyarország egyre rosszabb irányba megy. Az az ambícióm, hogy ezen változtassunk; hozzuk létre azt az erős társadalmi közepet, aki hosszú távon ki tud egyezni az ország fejlődésében.

- 2009 áprilisában, mikor miniszterelnök lett, úgy nyilatkozott: "Kapus vagyok, nem török csatár szerepre, védeni fogok". Most milyen szerepre készül? Kapus lesz, védeni fog vagy csatárként előre tör?

- Ezt az országot mindenképpen meg kell védeni. Sok mindentől: a lecsúszástól, létbizonytalanságtól, mindattól, ami most bennünket fenyeget. Ilyen értelemben szükség van kapusra, de csatárra is. Néha van olyan helyzet, amikor a kilencvenkettedik percben a kapusnak is előre kell menni fejelni, ha vesztésre áll a csapat. Magyarország most vesztésre áll. Mindenkire szükség van.

 

 

 

2010-ben a választók azért szavaztak ilyen nagy arányban a változásra, mert azt remélték, nyugalom, gyarapodás és biztonság lesz. Mindennek az ellenkezője történt. Nyugalom helyett veszekedés, a politika még mélyebben behatolt az életünkbe. Nincs gyarapodás, hanem csökken az ország gazdasága. Ami pedig a biztonságot illeti, körülbelül kétszer annyi a személy elleni bűncselekmény, mint volt 2009-ben, mondta Bajnai Gordon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!