Hírek

2013.01.23. 13:11

Ismét a Pápáé az Esterházy múzeum

Pápa - Sajtóbeszélgetésen ismertette dr. Áldozó Tamás polgármester és Nagy-L. István múzeumigazgató a Gróf Esterházy Károly Múzeummal kapcsolatos, 2013.január 1-től bekövetkezett változásokat. Ezeket az 1997. évi CXL. törvény, a múzeumi ágazat alapjogszabályának módosítása indokolta.

Nagy Imre

A megyei múzeumi szervezetekhez tartozó összes vidéki intézménynél fenntartóváltás történt. Az új struktúra lényege, hogy a múzeumok a székhelyük alapján illetékes önkormányzatok fenntartásába kerültek.  Így a valamivel több mint húsz éve a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság, majd a megyei intézményfenntartó központ intézményeként működő pápai múzeum is „hazatért”.

- A helyben folyó munka messze nem csak a kastélyhoz kötődik, területe most már a pápai járás is. Nem csupán a fenntartóváltás ténye hozott jelentős változást a múzeum életébe, hanem az is, hogy ezáltal önálló, részben önállóan gazdálkodó, új intézmény jött létre. Öt gyűjtőkörünk van, ezek a történelem, a numizmatika, a néprajz, a művészettörténet és a régészet - mondta el a sajtó munkatársainak Nagy-L. István, aki arról is tájékoztatott, hogy mindegyik gyűjtőkörre megfelelő végzettséggel rendelkező muzeológust kellett alkalmazni.

A megyei múzeumi szervezetből az a négy fő került át, akik eddig is a pápai intézmény munkatársai voltak. A város önkormányzatának határozata alapján a Reidmár Linda vezette Kékfestő Múzeum integrációja is megtörtént. A helyi szakembergárda mellett a művészettörténet területét a megyei múzeumban is dolgozó kolléga látja el, míg a régészet terén Kovács Enikő régészt alkalmazta a múzeum január 1-től. Ez utóbbi tény annyit jelent, hogy a meghatározott régészeti feladatokat (pl. a beruházásokat megelőző feltárások) a múzeum maga látja el.

Az intézménynek ezáltal joga van önálló ásatási engedély kérésére is. Az új működési struktúrában a Kékfestő Múzeum profilja is átalakul: a kékfestő hagyományok őrzése és bemutatása mellett néprajzi, ipartörténeti, iparművészeti, kézműves iránnyal bővül.
- Tudjuk, hogy a Kékfestő Múzeum mennyibe került, illetve megbecsültük, hogy mennyi a költségvetése a Gróf Esterházy Károly Múzeumnak. Ebben az esetleges restaurálás, műtárgyvásárlás nem szerepel, a keretből erre nem futja. Huszonöt-huszonhétmillió forint körüli a működési költség, de a másik oldalon ott vannak a bevételek, illetve a minisztériumtól azt reméljük, hogy a feladatátvétel miatt tíz-tizenkét milliót kapunk. A múzeum fenntartása nyilván nem egy nyereséges, piaci alapon működő üzletág, de az üzemeltetésbe piaci szemléletű szervezetet is beépítünk. Az Esterházy kastély működtetését a jövőben is a Pápai Platán Nonprofit Kft. végzi, és a két szervezetnek együtt kell majd dolgoznia. Ebben nincs probléma - fogalmazott Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!