Hírek

2013.01.08. 15:02

Közösen kell megoldaniuk a hőgyésziek problémáját

Kemeneshőgyész - Ötven éve ugyanabban a megállóban szálltak fel a Pápára induló helyiek a járatos buszra. Néhány hónapja a Bakony Volán áthelyezte a buszmegállót, ám az új helyszínnel nem elégedettek az emiatt aláírásokat is gyűjtő hőgyésziek.

Nagy Imre

- Október elején jelezte a Volán, hogy megoldást kellene találnunk a Pápa felé közlekedő buszok megállóhelyének kialakítására. Úgy látják, hogy a meglévő buszöblünk közlekedésbiztonsági szempontból túl veszélyes. Ez meglepetésként ért bennünket, eddig nem volt ilyen probléma. A buszöböl ötven éve ott van, oda bejárnak a buszok, felszállnak az utasok, majd a járművek kifordulnak Pápa felé. Igaz, hogy a megálló éppen a menetirány szerinti baloldalon van, így a város felé közlekedő buszoknak át kell haladniuk az úttest bal oldalán is - fogalmazott Molnár Veronika polgármester.

Megtudtam tőle azt is, hogy a Volán a kifordulást ítélte veszélyesnek. Aztán helyszíni szemlére érkezett egyik szakemberük, körbejárták a terepet, és több lehetőség is fölmerült.

 

Molnár Veronika polgármester előtérben az új, háttérben a régi megállóval (Fotó: Nagy Imre)

- Én azt szerettem volna, ha kiszélesítik a buszöböl kijáratát, így könnyebb, nagyobb ívű lenne a kifordulás, és hátrafelé jobb lenne a kilátás. Ebben is maradtunk. Azóta valaki azt is javasolta, hogy helyezzünk el egy tükröt a túlsó oldalra, az megkönnyítené a tájékozódást. A szakembernek viszont aztán az az ötlete támadt, hogy álljon meg a busz a jobb oldalon, a kocsma előtt. Ez nekünk semmilyen szempontból sem jó. Egyrészt az nincs szemben a másik oldallal, a kocsma előtt kapubejáró van, meg egy, a kistérségi társulás által készíttetett falutábla. Tehát nincs hely - mondja a polgármester. Aztán egyszer csak martaszfaltot terítettek a kocsma elé, amit a Magyar Közút azzal indokolt, hogy a Volán kérését teljesíti. Közben a település önkormányzata megkapta a hivatalos levelet is.

- Mi is írtunk egyet a képviselő-testület nevében, amiben azt kértük, hogy vizsgálják felül az új buszmegálló kialakítását. Válasz még nem érkezett, de már karácsony előtt kikerült egy, az új megállót jelző tábla a kocsma elé. Most itt vagyunk ebben a faramuci helyzetben: nagyon rossz az utasoknak, hogy nincsen várakozásra alkalmas fedett megállónk, de télen lehetőségünk sincs az építésre. Nem kaptunk tehát felkészülési időt. Ha mindenképpen kell, akkor a mostani megállóval szemben szeretnénk kialakítani az újat. Igaz, ott is kevés a hely, csak akkor tudjuk megvalósítani, ha befedjük az árkot. Bár szerintünk még mindig az eredeti ívének a kiszélesítése volna a legjobb megoldás - tudtam meg, mint ahogyan azt is, hogy - meglepő módon - a Volán azzal érvelt, hogy amennyiben a helyiek nem egyeznek bele a buszváró áthelyezésébe, akkor a Pápa felé menő buszok nem fognak megállni Kemeneshőgyészen.

- Ez nagyon durva mondat volt. Azt gondolom, egy tábla kihelyezésével nem lehet elintézni a dolgot, hagyni kell a falunak felkészülési időt - summázza véleményét Molnár Veronika.  A beszélgetést követően a Bakony Volán szakembereit is megkerestem a hőgyésziek problémájával. Ott azt a választ kaptam, hogy fogalmaznak egy hivatalos levelet, amiben találkozóra várják a kemeneshőgyészieket és a Magyar Közút képviselőit. Mint azt elmondták, nekik is céljuk, hogy a problémára közösen találjanak mindenki számára megnyugtató megoldást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!