Hírek

2013.01.25. 16:31

Még nyomoznak a kolontári porszennyezés miatt

Még tart a nyomozás a kolontári porszennyezés ügyében, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - közölte az ORFK kommunikációs szolgálata pénteken az MTI érdeklődésére.

MTI

Az eljárásról a nyomozás érdekeire való tekintettel részleteket nem közöltek.

A nyomozás a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján még 2012 áprilisában kezdődött, amikor a zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor (PM 10) koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson akkor olyan magas porszennyezettséget mértek, amely rövid idő alatt is jelentős egészségügyi kockázatot jelentett.

A Veszprémi Bányakapitányság korábbi közlése szerint az ajkai timföldgyár tavaly december közepére az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedésével befejezte a vörösiszap-kazettáknál a porszennyezést megakadályozó munkálatokat, a végrehajtást elrendelő végzéseknek megfelelően. Káldi Zoltán hozzátette: az iszapkatasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt az érintett részt a timföldgyár nem fedte le, de ha újból fennállna a kiporzás veszélye, a bányakapitányság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és  Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjének közlése szerint az elmúlt hat hónapban nem volt fokozott egészségügyi kockázattal járó kiporzás vagy határérték-túllépés a timföldgyár tározóinak környékén, de a zöldhatóság továbbra is figyeli a levegőszennyezettség alakulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!