Hírek

2013.02.28. 19:15

A harcosok védik a várat

Veszprémben, a Városi Művelődési Központban tartotta csütörtökön csapatünnepét a két esztendővel ezelőtt megalakult MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK).

Szabó Péter Dániel

Ezúttal azonban nem az állománygyűléseknek és más katonai rendezvényeknek rendre helyet adó színházteremben ünnepelt az MH LVIK, hanem az épület egy kisebb, földszinti termében gyűltek össze a katonák.

- Az ok igen prózai, a nálunk szolgáló katonák mintegy harmada jelenleg is a Sziklában dolgozik, s ellenőrzi az ország légterét, míg mások a kötelező pihenőjüket töltik. Hiába a csapatünnep, mi állandó, 24 órás szolgálatot látunk el, mondta el kérdésünkre Szücs József mérnökezredes, az alakulat parancsnoka.

 

Az elismerés hangján szólt a légi vezetési és irányítási központnál szolgáló katonákról Sáfár Albert dandártábornok is. A légierő haderőnem főnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, a Magyar Honvédség legfiatalabb alakulata nemcsak hazánk, hanem a NATO légvédelmének is kulcsfontosságú alappillére.

 

Lampert József alezredes (balra) veszi át az „Év embere” elismerést Szücs József parancsnoktól  (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Az elmúlt két évben kiemelkedő munkát végeztek az itt szolgáló szakemberek, a mindennapos munka mellett képzéseken vettek részt, valamint helytálltak a nemzetközi és hazai gyakorlatokon is - szögezte le Sáfár Albert, aki elismerése jeléül az MH Összhaderőnemi Parancsnokság nevében emléktárgyat adományozott Szücs Józsefnek.

- Csak a tavalyi évben több mint 500 ezer légijármű repült át a fejünk fölött, ebből 12 ezer megkülönböztetett figyelmet érdemlő állami gép volt. Kommunikációs kapcsolat hiányával 34 esetben kellett szembenéznünk, s hat alkalommal valós riasztásra is sor került _ vont mérleget az elmúlt időszakról a parancsnok. Az alakulat első embere beszédében kiemelte, „nem a falak, hanem a harcosok védik a várat", vagyis a központ katonái szakértelmükkel és folyamatos szolgálatukkal veszik ki részüket Magyarország légvédelmének biztosításából. A folytatásban elismerések átadására került sor. Első alkalommal ítélte oda a légi vezetési és irányítási központ az Év embere díjat, amelyet idén az állomány és a parancsnok közös döntését követően Lampert József alezredes (tisztek), valamint Geréb László zászlós (altisztek) vehette át a parancsnoktól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!