Hírek

2013.02.20. 21:12

Negyedével kevesebb a gabona

Veszprém - Tavaly már második éve tapasztaltunk szokatlanul erős aszályt, és míg 2011-ben a talaj tartalékaiból a növények pótolták a hiányokat, tavaly nem tudták.

Varga Ibolya

Az elmúlt esztendőben két  százalékkal nagyobb területen az előző évinél 25 százalékkal kevesebb gabona termett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.  A búza termésmennyisége három százalékkal csökkent az előző évhez képest, és  az összes fontosabb őszi betakarítású növény termésmennyisége elmaradt az előző évitől. Kukoricából 4741 ezer tonnát, az utóbbi évek egyik legalacsonyabb termését takarították be. A csökkenés elsődleges oka a kedvezőtlen időjárás volt.

Búzából 2012-ben az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal nagyobb területről (1063 ezer hektár)  három százalékkal kevesebb (közel 4,0 millió tonna) termést takarítottak be; a termésátlag  hektáronként 3740 kilogramm volt.

Kukoricát  három százalékkal kisebb területről (1 millió 190 ezer hektár) takarítottak be, mint 2011-ben. A 4 millió 741 ezer tonnás termés 41 százalékkal maradt el az előző évitől, a termésátlag (hektáronként 3980 kilogramm) 39 százalékkal csökkent. Az alacsony termés miatt megugrottak a takarmányárak és  nem emelkedett az országban tartott haszonállatok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!