Hírek

2013.03.17. 09:37

A Mal működése zavartalan

Ajka – A térség legnagyobb foglalkoztatójánál, a Magyar Alumíniumipari (Mal) Zrt-nél a felszámolási eljárás ellenére fennakadás nélkül folyik a munka. A dolgozók hozzájutnak bérükhöz, a megrendelők pedig változatlan bizalommal vannak a vállalat irányába.

Tremmer Tamás

Úgy tűnik, jól érezték a veszélyt. Az állam tavaly szeptemberben nyilvánította stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté a Mal Zrt-ét, hogy a folyamatos működést egy esetleges felszámolási eljárás esetén is szavatolni lehessen. Mára kiderült, szükség volt a megelőző intézkedésre, az illetékes bíróság az egyik hitelező kérelmére február 27-én felszámolási eljárást indított az ajkai vállalat ellen.

A Mal Zrt. irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át felszámolóként, a kijelölt felszámolóbiztos pedig Szegőné Kemerle Judit. A vállalatot a meginduló eljárásban, köszönhetően a kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánításnak, 90 napos rendkívüli moratórium illeti meg. A beszállítói ez idő alatt nem mondhatják fel a felszámolást megelőzően kötött szerződéseket. A működés zavartalan fenntartása, a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében ez elengedhetetlen. A február 27-től igénybe vett szolgáltatásokat, a megrendelt és átvett áruk ellenértékét természetesen rendezni fogják, nyomatékosított a felszámolóbiztos.

A szakember kiemelte, a gyár a felszámolás elrendelése óta folyamatosan működik. Már egyeztetett az üzemi tanáccsal, a szakszervezettel, a dolgozók fegyelmezetten vették tudomásul a meghozott intézkedéseket. A környezetvédelmi problémák megoldása, lezárása érdekében az érintett hatóságok - Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Veszprémi Bányakapitányság, Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – vezetőivel helyszíni bejáráson vettek részt a vörösiszap kazettáknál. Kérdésünkre jelezte, a vevőik – amelyek elsősorban külföldi partnerek – a felszámolási eljárás miatt nem pártoltak el a cégtől. A piacon eddig nem tapasztaltak érdemi bizonytalanságot. Remélte, ez így is marad.

A 90 napos rendkívüli moratórium kivételével a felszámolási eljárás a Csődtörvény szerint meghatározott normál rend szerint zajlik. A felszámolás lezárására 270 nap áll rendelkezésre, amit a bíróság indokolt esetben meghosszabbíthat.

A hitelezők – benne a környékbeli kisvállalkozók – a február 27-től számított 40 napon belül jelenthetik be hitelezői igényüket a felszámoló felé. Hogy ez az összeg mekkora lehet, annak még csak a becslésére sem vállalkozott. A felszámoló tájékoztatása szerint az eljárás megindulásának napján a Mal Zrt. zárómérlegében szereplő adósságállomány közel 20 milliárd forint volt. Ma ez az egyetlen biztos pont az adósságok tekintetében.

Tudni kell, a cég teljes vagyona jelzáloggal terhelt, így a felszámolási eljárás során a vagyontárgyak esetleges értékesítését követően befolyó összeg elsődlegesen a zálogjogosultakat illeti meg, mindenki más csak ezek után következik a sorban.

Érettségi feladat

Szegőné Kemerle Judit elismert gazdasági szakember. 18 éve vesz részt felszámolási eljárásokban, ez idő alatt kellő rutint és tapasztalatot szerzett. Részt vállalt többek között a Nitrokémia 2000 Zrt, a Fűzfői Papír Rt., a Pápai Hús Zrt. felszámolási eljárásában is. A Naplónak úgy fogalmazott, hogy a Mal Zrt. lesz számára az "érettségi feladat". A vállalat a térség, a megye egyik legnagyobb munkáltatója. Ha volt is ekkora cég korábban a praxisában, összetettségében – például a környezetvédelmi problémák miatt - ez a munka magasan kiemelkedik a sorból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!